Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon

Steeds meer kinderen en tieners zijn verslaafd aan hun mobiele telefoon. Is jouw kind een van hen? Kom erachter!
Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 23 april, 2024

Is je kind voortdurend op zijn telefoon en altijd online? Denk je dat je kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon? Hieronder helpen we je te ontdekken of je kind een ernstig probleem heeft dat met het gebruik van mobieltjes te maken heeft.

Maar laten we eerst het begrip ‘mobiele telefoonverslaving’ verduidelijken, ook wel nomofobie genoemd. Dit komt van de Engelse uitdrukking ‘no-mobile-phone phobia‘. Deze term verwijst naar de irrationele angst die sommige mensen voelen als ze een bepaalde tijd geen mobieltje hebben.

Dit is even zorgwekkend als een gok- of drugsverslaving. Daarom moeten we als moeders, vaders of opvoeders aandacht besteden aan deze technologische ziekte die steeds meer voorkomt bij tieners in onze samenleving.

Tieners en het gebruik van mobiele telefoons

Tegenwoordig gebruiken de meeste tieners hun mobieltje om te socialiseren, op internet te surfen, vrije tijd door te brengen, enz.

Child playing in bed with a cell phone.

Volgens de FEPAD (Spaanse Stichting voor de Studie, Preventie en Hulp aan Drugverslaving) heeft meer dan 80% van de kinderen op 12-jarige leeftijd een eigen mobieltje en op 17-jarige leeftijd heeft praktisch 100% van de tieners er een.

Maar zijn ze op deze leeftijd wel in staat om er verantwoord mee om te gaan? Het hangt allemaal af van de opvoeding en onderwijs die ze over dit onderwerp kregen.

“Als technologie je leven beheerst en ordent, ben je een slaaf; als het een hulpmiddel is dat je niet weghaalt bij de mensen van wie je houdt, is het je bondgenoot.”
-Anoniem-

Hoe weet ik of mijn kind verslaafd is aan zijn mobiele telefoon?

Om te weten of je kind een verslaving heeft, kun je rekening houden met de volgende criteria van de FEPAD:

  • Gebruikt zijn mobiele telefoon overmatig, het verandert zijn perceptie van tijd en beïnvloedt zijn dagelijkse routine.
  • Heeft een terugtrekkingssyndroom. Je kind ervaart symptomen als prikkelbaarheid, spanning, of angst als ze hun mobieltje niet kunnen hebben.
  • Vertoont tekenen van tolerantie, d.w.z. dat ze hun mobieltje steeds langer moeten gebruiken om zich voldaan te voelen.
  • Heeft problemen met het aangaan van gezonde sociale relaties. Dit kan voorkomen in gezinsverband, op school en met vrienden.

Voldoet je kind aan de meeste van deze punten? Zo ja, dan moet je hem of haar aanmoedigen een online test in te vullen die ontwikkeld is door de OCU (Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers). Deze test kan helpen bij het opsporen van mogelijk misbruik of problematisch gebruik in verband met elektronische apparatuur, zoals mobiele telefoons.

Dit is de MULTICAGE-TIC vragenlijst, ontwikkeld door een team onderzoekers van het Instituut voor Verslavingen en het Centrum voor de Preventie van Cognitieve Stoornissen van de Gemeente Madrid, de Complutense Universiteit in Madrid en de Rey Juan Carlos Universiteit in Madrid.

Deze evaluatieve test bestaat uit eenvoudige vragen (Engelse link) die je kind in korte tijd beantwoordt.

Teenage girl addicted to her cell phone checking her social networks.

Wat te doen als ik ontdek dat mijn kind verslaafd is aan zijn mobieltje?

Als alles erop wijst dat je kind zijn mobieltje misbruikt, is het tijd om een paar beslissingen te nemen.

Het eerste wat je moet doen is met je kind praten met eerlijkheid en begrip. Leg uit dat, omwille van zijn gezondheid, het oplossen van dit probleem noodzakelijk is. Natuurlijk moet dit gesprek plaatsvinden in een geschikte omgeving waarin beide partijen zich rustig kunnen uitdrukken.

Daarna moet je regels gaan stellen voor het gebruik van hun mobiele telefoon. Jullie tweeën kunnen deze regels vormgeven met behulp van de onderhandelingstechniek.

Is het probleem heel ernstig, dan is het ook aan te raden een specialist te raadplegen om de verslaving van de tiener aan zijn mobiele telefoon goed te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • FEPAD (s.f.) Guía de actuación FEPAD. Guía para padres y educadores para prevenir o solucionar el abuso de móviles en adolescentes. Valencia: Fundación para el Estudio, Prevención y Asistencia a las Drogodependencias.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.