De negatieve effecten van schermtijd op kinderen

Gebruiken je kinderen altijd gadgets? Elektronische apparaten kunnen het gezichtsvermogen van kinderen beïnvloeden. Ontdek in dit artikel de negatieve effecten van schermtijd op kinderen.
De negatieve effecten van schermtijd op kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

De hoeveelheid tijd die kinderen besteden aan het kijken naar schermen is zorgwekkend. Kinderen lijken niet moe te worden van televisiekijken of spelen met een iPad. Deze obsessie met gadgets is zorgelijk, maar de onmiddellijke zorg zijn de nadelige effecten van schermtijd op hun ogen.

Kinderen gebruiken apparaten om spelletjes te spelen, te chatten, internet te gebruiken of films te kijken. De activiteit is voor hen meestal zo interessant dat ze hun aandacht niet van het scherm af kunnen leiden.

Effecten van te veel schermtijd

  • Ze letten niet op zaken als houding, afstand tot het scherm en helderheid van het scherm, wat hun zicht en gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.
  • Te veel schermtijd veroorzaakt ongemak. Problemen zoals droge ogen en oogirritatie doen zich voor.
  • Ze kunnen het ook moeilijk vinden om zich een bepaalde periode te concentreren nadat ze voor een lange tijd naar schermen hebben gekeken.
  • Te veel tijd in dezelfde houding doorbrengen kan ook nek- en rugpijn veroorzaken.

Als je het moeilijk vindt om met schermtijd om te gaan, stel je dan voor wat er met de ogen van je kind zal gebeuren. Digitale apparaten zijn een onafscheidelijk onderdeel van het leven geworden. Je wilt misschien niet dat ze helemaal verdwijnen omdat dit onmogelijk is, maar je kunt de impact op je kinderen wel minimaliseren.

Kinderen kijken naar een scherm in het donker

De eerste stap is om te begrijpen waar je mee te maken hebt. Een gemiddeld kind besteedt ongeveer acht uur per dag aan het kijken naar elektronische schermen. Het gebruik van gadgets bij kinderen neemt toe met de leeftijd. Hoewel experts hier nog niet zeker van zijn, lopen kinderen die te veel tijd naar schermen kijken, een verhoogd risico op zichtproblemen op de lange termijn.

Naast tv’s en videogames zijn de meeste apparaten in de afgelopen twee decennia ontstaan. Hoewel je de directe effecten op kinderen kunt zien, zijn hun langetermijneffecten nog onbekend.

Waarschijnlijk ontwikkelen kinderen die te veel tijd aan apparaten besteden tijdelijke bijziendheid. Gelukkig is het effect van voorbijgaande aard en herstellen de ogen enkele minuten na het overschakelen op een andere activiteit.

Computer vision syndroom

Het effect van veel tijd besteden aan het kijken naar schermen is niet alleen beperkt tot de ogen. Naast symptomen zoals droge ogen, branderig gevoel, dubbelzien en wazig zien, klagen mensen ook over hoofdpijn en houdingsproblemen, zoals rug- en nekpijn.

Artsen noemen deze reeks symptomen nu ‘computer vision syndroom‘ of CVS. Wanneer mensen naar elektronische displays kijken, knipperen ze minder. Gemiddeld knippert een persoon ongeveer 15 keer per minuut met zijn ogen.

Vanwege de grote aandacht die het gebruik van gadgets en elektronische beeldschermen vereist, kan deze snelheid tot minder dan vijf keer per minuut dalen. Knipperen is een natuurlijk mechanisme dat de ogen vochtig, gesmeerd en schoon houdt.

Een lagere knipperfrequentie veroorzaakt droge ogen en irritatie. De ernst ervan hangt af van het type activiteit en de mate van inzet. Daarom veroorzaakt een videogame meer vermoeide ogen omdat je constant moet kijken naar en reageren op wat er op het scherm gebeurt.

Desktopcomputers en aan de muur gemonteerde televisies kunnen de zaken nog erger maken omdat ze ervoor zorgen dat je omhoog kijkt. Hierdoor open je je ogen meer en overbelicht je het oogoppervlak door verdamping van tranen.

Elektronische beeldschermen kunnen heldere en contrastrijke afbeeldingen produceren en deze afbeeldingen kunnen in een fractie van een seconde variëren. Ze reflecteren ook de helderheid van omgevingslichtbronnen, zoals lampen en ramen. Je ogen moeten dus constant reageren op veranderende lichtniveaus.

Jongetje kijkt televisie

Pas op voor blauw licht en vermoeide ogen door te veel schermtijd

Kijken naar een scherm dat te zwak of te helder is in vergelijking met de omgeving, veroorzaakt ook vermoeidheid van de ogen. Je ogen moeten zich aanpassen wanneer je van het scherm naar je omgeving verandert. De frequente verwijding en vernauwing van je pupillen veroorzaken oogvermoeidheid.

De meeste moderne apparaten worden geleverd met LED-schermen omdat ze helderdere afbeeldingen produceren en minder energie verbruiken. De hoeveelheid blauw licht die deze schermen uitstralen is echter zorgwekkend.

LED-schermen geven veel meer blauw licht af dan LCD-schermen. Hoewel het onderzoek beperkt is, vermoeden veel optometristen dat blauw licht onomkeerbare schade aan het netvlies kan veroorzaken.

Dit kan het risico op maculadegeneratie en cataract vergroten. De macula is het centrale deel van het netvlies en is cruciaal voor een goed zicht. Maculaire degeneratie kan alledaagse activiteiten, zoals lezen en autorijden, onmogelijk maken.

Met de leeftijd beginnen de lenzen van de ogen geel te worden. Voor volwassenen betekent dit een beperkte natuurlijke afweer tegen blauw licht. Maar ook kinderen zijn kwetsbaar.

Blauw licht kan ook de biologische klok verstoren en de slaap beïnvloeden. Kinderen beschermen tegen de negatieve gevolgen van schermtijd is cruciaal. Als je kind klaagt over een branderig gevoel in de ogen, wordt het tijd om te analyseren hoeveel schermtijd hij krijgt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.