Maak door te praten de hersenen van je kind wakker

Wist jij dat jouw stem zo veel invloed heeft op de hersenen van je baby? Lees hier meer!
Maak door te praten de hersenen van je kind wakker
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer je tegen hem praat en je kind jouw stem hoort, dan maak je in feite de hersenen van je kind wakker. De delen van het brein die verantwoordelijke zijn voor emoties, sociale vaardigheden, het herkennen van gezichten en het ordenen van informatie, worden geactiveerd.

Deze reactie vindt alleen plaats door de stem van de moeder. Studies wijzen uit dat dit niet gebeurt door het geluid van andere vrouwen. Dit onderzoek is recentelijk gepubliceerd door de universiteit van Harvard, als onderdeel van de Nationale Academie voor de Wetenschap.

“Een gedeelte van ons sociale bewustzijn van taal en emotionele processen wordt verkregen door de simpele ervaring van het luisteren naar onze moeder”, zegt Daniel Abrams. Hij is een van de schrijvers van het stuk. De universiteit publiceerde deze uitspraak. Vervolgens werd het door media over de gehele wereld opgepikt.

De bevindingen van de studie verrasten de onderzoekers. Ze wisten al dat de baby kalmeert wanneer de moeder tegen hem praat. Ze wisten echter niet dat de stem van een moeder de hersenen van je kind op zo’n snelle en effectieve manier zou doen ontwaken.

Abrams legt uit dat sommige studies al aantoonden dat baby’s liever de stem van hun moeder horen dan die van een ander. Maar tot nu heeft niemand de redenen voor dit fenomeen gespecificeerd. “Niemand was gestopt om de hersencircuits die deze processen uitvoeren waar te nemen”, voegt de wetenschapper eraan toe.

Maak door te praten de hersenen van je kind wakker

De hersenen van je kind worden door jouw stem geactiveerd

Het onderzoek bestond uit het onderzoeken van de hersenscans van verschillende kinderen terwijl ze luisterden naar de stem van hun moeder en naar die van een vreemde. In totaal werden er 24 kinderen gevolgd in de leeftijd van 7 tot 12 jaar oud. Deze kinderen hadden hun hele leven bij hun moeder gewoond.

In het artikel staat dat daarbij alle kinderen een IQ van tenminste 80 hadden. Ook leed niemand aan ontwikkelings- of andere stoornissen.

Eerst vulden de ouders een korte vragenlijst in. Deze had betrekking op de communicatieve vaardigheden van het kind.

Vervolgens nam de moeder drie betekenisloze, gesproken woorden op. “Gezien de leeftijden van de kinderen, leek het verstandiger om verzonnen woorden te gebruiken. Daardoor zouden ze niet bekend zijn met die woorden”, voegt de schrijver toe.

“De stem van een moeder is er voor gemaakt om de baby te kalmeren en hem tot rust te brengen”
-Auteur onbekend-

Daarnaast namen er ook twee onbekende vrouwen deel aan het onderzoek. Geen van de kinderen waren met hen bekend. Ook zij moesten drie verzonnen woorden opnemen. Uiteindelijk hoorden alle kinderen deze beide opnames.

De resultaten wezen het volgende uit. In 97% van de gevallen waren de kinderen in staat om de stem van de moeder te herkennen. Ook, wanneer ze deze stem maar een seconde hoorden. “En de hersenen van de kinderen reageerden meer en beter op het geluid van hun moeder, dan op de stem van de onbekende vrouw”, legden de schrijvers uit.  

De hersenen van je kind worden door jouw stem geactiveerd

Je kind kan jouw stem herkennen voordat hij geboren is 

De studies versterken de bevindingen van een andere groep onderzoekers. Deze keken in 2014 naar de reactie van premature baby’s die naar de stem van hun moeder luisterden.

Dit onderzoek wees uit dat wanneer je als moeder praat tegen je baby voordat hij geboren wordt, het kind beter eet. Ook wordt hij rustiger wanneer hij te maken krijgt met een stressvolle situatie.

Het luisteren naar de stem van de moeder verlaagt de niveau’s van cortisol en verhoogt het oxytocine gehalte. Dit is een hormoon die de band versterkt.

Deze band tussen moeder en kind vormt zich al in de baarmoeder. Hier hoort en voelt de baby al de geluiden en vibraties van de moeder. Wanneer de baby geboren wordt, kan hij de stem van zijn moeder meteen perfect onderscheiden. Ze hebben voor dit geluid een sterke voorkeur, boven alle geluiden in de wereld.

Destijds concludeerden de onderzoekers het volgende: “De stem van de moeder activeert de voorste prefrontale cortex  en het achterste linker temporale gebied van de hersenen, meer intens dan bij een onbekend stemgeluid. Dit bereidt de baby voor op de taak van de ontwikkeling van taal”.

Abrams legt uit dat al bekend was dat het luisteren naar de stem van de moeder het emotionele welzijn van de kinderen verbetert. Nu is echter aangetoond dat het biologische proces achter deze band bijdraagt aan betere sociale en communicatieve vaardigheden.

Het resultaat van deze studie wijst er op dat wanneer je tegen hem praat, de hersenen van je kind op verschillende manier worden geactiveerd. Dit opent deuren voor onderzoek naar het effect van de stem van de moeder op het brein van je baby wanneer hij een handicap heeft.

Conclusie

“Het is geweldig om te zien dat de stem van de moeder zoveel systemen in de hersenen van haar kind wakker maakt”, aldus de wetenschappers van de universiteit van Harvard. Zij brengen een ode aan de kracht van de stem van een moeder. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.