Het moment wanneer moeder en kind elkaar voor het eerst zien

Dat moment dat je baby op je borst wordt gelegd na de bevalling is onvergetelijk. Je weet dan dat je voor altijd van dit mensje zult houden.
Het moment wanneer moeder en kind elkaar voor het eerst zien
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 januari, 2019

De magie van het moederschap begint vanaf het ‘liefde op het eerste gezicht’ moment na de bevalling. Het bijzondere moment wanneer ze de baby op de borst van de moeder leggen en moeder en kind elkaar voor het eerst zien. Wanneer ze zijn hartslag, zijn huilen en zijn warmte voor het eerst kan voelen.

De maanden van de zwangerschap zijn samengevat in dat speciale moment. Er zijn geen woorden voor het voelen van dat mooie wezen dat zich in je baarmoeder gevormd heeft.

We zullen even stilstaan en deze momenten analyseren om achter hun relevantie in het leven van de moeder te komen.

Het moment na de bevalling

Zwangerschap bereidt een vrouw voor om moeder te worden. Het ontwikkelt emoties, activeert hormonen (zoals prolactine, dat verantwoordelijk is voor de productie van moedermelk) en het verandert het humeur.

In deze periode zal je veel onvergetelijke momenten meemaken. Het voorbereiden van de babykamer is bijvoorbeeld een erg ontspannende activiteit. Je voorstellen dat het kostbare kleintje straks in het wiegje slaapt is een wonderbaarlijk gevoel.

Natuurlijk komt er ook angst bij naarmate de tijd verstrijkt. Pijn waarschuwt je dat het verwachtte moment er aan zit te komen; je lichaam vult zich met angst en geluk.

Dan, na zoveel tijd, gebeurt het: de baby komt. De moeder wordt verliefd op haar baby vanaf het moment dat ze hem ziet. Al haar moederlijke instincten komen samen in dat magische moment.

Er is gelijk een connectie: de baby kalmeert door de warmte van zijn moeder en zij voelt de behoefte om haar baby te beschermen, een behoefte die ze niet eerder kende. Dit is een uniek moment in het leven.

Het is het waard om te genieten van dit moment, want als je nog een kind krijgt zal elk moment anders voelen. Ook dan zal het even intens en emotioneel zijn, maar toch is het anders dan de eerste keer.

Het moment na de bevalling wanneer moeder en kind elkaar voor het eerst zien

Het is niet altijd liefde op het eerste gezicht

Het is geweldig om deze onmiddellijke band te voelen, maar het gebeurt niet altijd. Er zijn moeders die om verschillende redenen geen band kunnen voelen met hun kind.

Een van de redenen voor deze afwijzing is hormonen, vooral progesteron. Een overdreven toename kan zorgen voor afwijzing door de moeder.

Aan de andere kant lijden vrouwen die last hebben van een aanzienlijke toename in het niveau van corticoprine – die verantwoordelijk is voor het omgaan met stress – vaak aan een postpartum depressie. Dit genereert radicale veranderingen in hun gedachten en een reeks aan vreemde emoties.

Ook een traumatische zwangerschap of onplezierige ervaringen kunnen leiden tot zo’n houding. Een slechte relatie of het ervaren van een grote levensverandering kan er voor zorgen dat de moeder zich niet op normale manier kan hechten aan haar baby.

Het is normaal dat sommige moeders afwijzing ervaren, vooral als ze voor het eerst moeder zijn geworden. Herstel van deze afwijzing kan een aantal dagen duren terwijl moeder en kind aan elkaar wennen.

Naarmate de dagen verstrijken wordt de band tussen moeder en kind sterker. Dit is meestal de beste therapie om de band te herstellen die er niet was na de bevalling.

Borstvoeding geven helpt naast het voeden van de baby bij het versterken van de band tussen moeder en kind. Een krachtig liefdessysteem opent zich door het genot van samen te zijn.

Als de baby zich eenmaal vast zuigt aan de tepel vullen beide lichamen zich met hormonen: de moeder maakt oxytocine, prolactine en endorfines vrij. Deze hormonen zijn de pilaren van onvoorwaardelijke liefde.

“Het besluit om een baby te nemen is bovennatuurlijk: het betekent dat je hart vanaf dat moment ook buiten je lichaam zal gaan lopen.”
-Elizabeth Stone-

Relatie tussen moeder en kind na de bevalling

Het heeft tijd nodig om deze nieuwe manier van leven te verwerken en er aan te wennen. De baby moet zich aanpassen aan een wereld die hij niet kent en hij kan haar behoeftes nog niet uiten. Daarom zal hij huilen.

Een moeder zal nu begrijpen dat er nieuw leven is waar zij verantwoordelijk voor is. Ze moet haar best doen om haar baby gelukkig te maken met veel aandacht en onvoorwaardelijke liefde.

Relatie tussen moeder en kind na de bevalling

Hoe help je bij het opbouwen van een band

De meeste ziekenhuizen en kraamcentra hebben de gewoonte om de baby op de moeder haar borst te leggen of de baby te laten zien. Daarna nemen ze de baby mee om hem schoon te maken en aan te kleden.

Het eerste uur is fundamenteel voor het versterken van de band tussen moeder en kind. Ze hebben elkaar nodig.

Het wordt aanbevolen om moeder en kind niet te storen tijdens deze tijd zodat ze hun onverwoestbare connectie ontdekken die ze voor de rest van hun levens zullen hebben.

Als de baby gelijk bij de moeder weggehaald wordt kan hij geïsoleerd of afstandelijk worden. Hierbij komt een groot gebrek aan motivatie van de moeder kijken om voor haar baby te zorgen. Dit kan leiden tot verdriet, spijt of depressie.

Kortom, het is erg belangrijk om de ruimte tussen moeder en kind te respecteren. De reis van hun leven is net begonnen, net als het geven van borstvoeding en de herkenning van de beschermende lichaamswarmte van de moeder. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.