5 weetjes: wat borstvoeding kan doen

5 weetjes: wat borstvoeding kan doen
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Borstvoeding is de perfecte manier om baby’s te voeden. Moedermelk bevat niet alleen alle voedingsstoffen die baby’s nodig hebben, maar biedt ook een perfecte voedingsbalans en antistoffen. Het geven van borstvoeding kan echter nog veel meer doen.

Naast het feit dat het de meest natuurlijke manier is om baby’s te voeden, helpt borstvoeding ook om de moederlijke band te creëren en te versterken en het zelfbeeld van de moeder te vergroten, wat met name nodig is om een mogelijke postnatale depressie te voorkomen of te overwinnen.

Maar dat wist je zeker al. Er zijn echter nog een aantal andere aspecten van borstvoeding die niet zo bekend zijn, die ook erg interessant zijn om het idee te versterken dat borstvoeding een uitstekende optie is.

Borstvoeding kan het risico op borstkanker verminderen

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat premenopausale vrouwen die hun kinderen borstvoeding gaven tot 50 procent minder kans hadden om borstkanker te krijgen, in vergelijking met vrouwen die hun kinderen geen borstvoeding gaven.

Dit onderzoek ondersteunde ook een sterk verband tussen de duur van borstvoeding en de kans op vermindering van het risico op kanker, vooral bij vrouwen die meer dan een jaar borstvoeding gaven.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen vrouwen die zelf borstvoeding hebben gekregen toen ze baby’s waren en een lager risico op borstkanker.

Grotere baby krijgt de borst

De grootte van de borsten en de hoeveelheid melk

Over het algemeen heeft de grootte van de borsten niets te maken met borstvoeding en het vermogen van een moeder om haar baby borstvoeding te geven.

Er zijn geen aanwijzingen dat vrouwen met kleine borsten of tepels meer moeite hebben met het produceren van melk. Melk wordt geproduceerd in de melkklieren die aanwezig zijn in de borsten van alle vrouwen.

Bovendien is het onvermogen om genoeg melk te produceren om een ​​kind te voeden vrij zeldzaam. Het komt niet vaak voor dat vrouwen moeten aanvullen met een babyvoeding doordat ze onvoldoende melk hebben.

Over het algemeen houdt dit tekort verband met eerder trauma, extreme caloriebeperking, te snel werkende schildklier of andere factoren, zoals stress.

Het geven van borstvoeding kan moeilijk zijn

Baby’s worden geboren met het zuiginstinct, maar hun reukvermogen helpt ook om de band met hun moeder te creëren. Door geur kan de baby naar de borst van haar moeder gaan om voedsel te zoeken. En als de moeder verschijnt, kan de baby haar identificeren, ook al heeft ze haar niet gehoord.

Het feit dat borstvoeding geven natuurlijk is, betekent niet dat het gemakkelijk is. Borstvoeding kan best moeilijk zijn en in het begin kunnen er complicaties optreden.

Borstvoeding kan pijnlijk zijn. Bovendien blijft geen moeder gespaard op de kans om op enig moment mastitis te ontwikkelen. Dat kan veel gecompliceerder zijn als het niet op tijd wordt behandeld.

Bovendien brengt borstvoeding het hele leven van de moeder in de war. Het dwingt haar om alles te organiseren naar de behoeften van haar baby.

In het begin is dit voornamelijk gebaseerd op het conditioneren van de uren van slaap en rust, maar na verloop van tijd realiseren vrouwen zich dat doorgaan met borstvoeding veel meer offers vraagt ​​dan ze aanvankelijk dachten.

Baby met vlechtjes krijgt de borst

Borsten groeien en worden gevoeliger en ontvankelijker

Wanneer de melk begint te stromen, neemt de grootte van de borst toe, evenals de gevoeligheid. In feite kan elke stimulus een ontlading van melk veroorzaken. Dit kan zowel fysiek als sensorisch (veel vrouwen ontladen melk doordat ze hun baby te horen huilen).

De melk die zich in de borst ophoopt, kan echter verstopping veroorzaken en dat kan zeer pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om de baby vaak borstvoeding te geven of de melk te verwijderen met een kolf, zodat deze zich niet ophoopt en zo het ongemak en de mogelijkheid om mastitis te ontwikkelen te voorkomen.  Wellicht ook interessant voor jou

Tips voor borstvoeding na een keizersnede
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips voor borstvoeding na een keizersnede

"We zullen een keizersnede moeten doen" - geen enkele moeder in spe wordt blij van deze woorden. Een baby krijgen is iets dat de meeste vrouwen vol...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.