Gevoelige borsten: oorzaken en effectieve behandelingsopties

Gevoelige borsten is een zeer frequent voorkomende aandoening die veel vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Vandaag willen we je vertellen welke factoren gevoelige borsten veroorzaken en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.
Gevoelige borsten: oorzaken en effectieve behandelingsopties

Laatste update: 24 mei, 2018

Gevoelige borsten, ook bekend als mastopathie, komt voor in het borstweefsel en kan veel pijn en ongemak veroorzaken.

Vrouwen die last hebben van mastopathie klagen vaak over pijn veroorzaakt door bepaalde bewegingen, zwelling van de borst en een zwaar gevoel.

Sommige vrouwen die een gevoeligheid ervaren in één van hun borsten raken gealarmeerd, uit angst voor borstkanker.

Gevoeligheid van de borsten is echter geen teken van kanker. Er zijn daarentegen verschillende mogelijke oorzaken.

Oorzaken van gevoelige borsten

Gevoelige borsten is in sommige gevallen heel normaal. De pijn en het ongemak kunnen het gevolg zijn van verschillende hormonale veranderingen, zoals we hieronder zullen beschrijven.

Puberteit

Pijn en ongemak in de borsten kan voorkomen bij jonge vrouwen van wie het nieuwe borstweefsel en fluctuerende hormonen nog in ontwikkeling zijn.

De pijn kan sporadisch of continu zijn en verdwijnt meestal zodra de borsten stoppen met groeien en de hormonen zich stabiliseren.

Menstruatiecyclus

Tijdens de menstruatie van een vrouw zal ze waarschijnlijk een zekere mate van gevoeligheid in de borsten ervaren.

Tijdens de menstruatie wordt er in je lichaam meer oestrogeen geproduceerd, dat halverwege je cyclus het maximale niveau bereikt.

Vrouw met gevoelige borsten

Zwangerschap

Zwangerschap is een tijd waarin vrouwen veel last kunnen hebben van gevoelige borsten, vooral als ze jong zijn of dit hun eerste zwangerschap is.

Dit is allemaal heel normaal, omdat borsten tijdens de zwangerschap in omvang toenemen.

Zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap ook blauwachtige aders in hun borsten opmerken als gevolg van een verhoogde bloedstroom.

Borstvoeding

Pijn en gevoeligheid kunnen ook optreden nadat een vrouw haar kind heeft gebaard. Deze pijn kan niet alleen optreden wanneer de moeder haar baby de borst geeft, maar ook wanneer dat niet zo is.

Dit komt omdat de borsten verstopt kunnen raken met opgebouwde melk. Als de pijn niet weggaat, kan dit een teken van mastitis zijn.

Mastitis

Het is normaal dat vrouwen die borstvoeding geven op een gegeven moment mastitis ervaren. Mastitis treedt op als de moedermelk niet goed stroomt en zich ophoopt in de borsten.

In sommige gevallen is het een infectie veroorzaakt door een virus of een schimmel. De geïnfecteerde borst wordt vaak rood, warm en pijnlijk gezwollen.

Medicatie

Bij sommige vrouwen kunnen bepaalde medicijnen als bijwerking gevoeligheid van de borsten veroorzaken.

Anticonceptiepillen en hormoonvervangende behandelingen zijn twee voorbeelden, omdat ze de hoeveelheid progesteron en oestrogeen in het lichaam van een vrouw veranderen.

Borstcyste

Borstcysten zijn kleine zakjes die zich in de borst vormen en die zich vullen met vloeistof. Ze verschijnen meestal als de borstklieren groter worden.

Kleinere cysten worden gedetecteerd door mammogrammen of echo’s en in de meeste gevallen zijn ze goedaardig. Grotere cysten kunnen echter worden gedetecteerd via een handmatig borstonderzoek.

Abcessen in de borsten

Abcessen treden op als gevolg van pus die zich ophoopt in borstweefsel en kan pijn en gevoeligheid veroorzaken.

Bij het doen van een zelfonderzoek kunnen vrouwen kleine knobbeltjes voelen. Voornamelijk veroorzaakt door bacteriën die binnendringen door scheuren in hun tepels.

Als je last hebt van abcessen in je borst, dan is het belangrijk om je arts te raadplegen. Deze kan dan de juiste onderzoeken uitvoeren.

Borst onderzoeken

Het onjuist dragen van een beha

Veel vrouwen denken niet aan de rol van hun beha’s bij gevoelige borsten. De meeste vrouwen weten niet wat hun exacte maat is of hoe ze de juiste beha moeten kiezen en kopen uiteindelijk de verkeerde maat.

Daarom is het belangrijk om bij het kopen van een nieuwe beha je ware grootte te achterhalen. Dit is belangrijk om rugpijn en gevoelige borsten te voorkomen.

Behandeling voor pijn in de borst en ongemak

Er zijn verschillende behandelingsopties voor gevoelige borsten, waaronder de volgende:

  • Breng koude kompressen aan op de borst: dit kan helpen om zwelling en pijn te verminderen.
  • Breng warmte aan op de borst: warmte helpt je ontspannen en helpt ook bij het verlichten van de pijn.
  • Beperk of vermijd cafeïne, want dit kan de boosdoener zijn die je ongemak veroorzaakt.
  • Neem vitamine E, B6 en jodium: deze supplementen kunnen je helpen om gevoelige borsten en andere pijn te verlichten.
  • In gevallen van sterke pijn kan je pijnstillers gebruiken zoals aspirine, ibuprofen en Tylenol.
  • Vermijd beha’s die je borsten samenknijpen. Als je beha’s gebruikt die de juiste ondersteuning bieden, dan vind je de verlichting die je zoekt.

Nogmaals, gevoelige borsten is iets heel gebruikelijks bij vrouwen en er zijn meerdere oorzaken.

Er zijn verschillende behandelingsopties die je kan proberen om erachter te komen welke voor jou werkt.

Onthoud dat als het ongemak niet weggaat of als het je dagelijkse leven beïnvloedt, dat je naar een arts moet gaan. Een specialist voert de noodzakelijke onderzoeken uit en geeft de juiste behandeling aan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.