5 redenen om met je baby te praten tijdens de zwangerschap

5 redenen om met je baby te praten tijdens de zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Praten met onze baby’s terwijl we zwanger zijn is ongelooflijk gunstig. Het is een van de eerste acties die ons in staat stelt om die speciale en magische relatie tussen moeder en kind te initiëren. Ontdek hieronder vijf redenen waarom je met je baby moet praten tijdens de zwangerschap.

Vanaf het moment dat we het nieuws ontvangen dat we zwanger zijn, overspoelt een mix van emoties en sensaties onze geest. Het is moeilijk uit te leggen. De onzekerheid, opwinding en angst zijn slechts enkele van de gevoelens die we ervaren. En ze vergezellen ons vervolgens tijdens de gehele zwangerschap.

Zonder twijfel zal de baby die zich ontwikkelt in je baarmoeder één van de meest geliefde wezens in jouw wereld worden. Onze kinderen worden de reden dat we vechten voor onze dromen en ernaar streven de uitdagingen van het leven te overwinnen. We zijn bereid alles te doen wat nodig is om aan hun behoeften te voldoen en hun welzijn te verzekeren.

Natuurlijk wens je niets dan het beste voor het kleine leven dat zich in je baarmoeder vormt. Dus wat is een betere manier om je liefde te tonen dan door je baby te stimuleren door een liefdevolle dialoog?

Oplossen van twijfels

De gedachte aan ‘praten met je baby tijdens de zwangerschap’ kan veel vragen oproepen voor de vrouw die voor het eerst moeder wordt. Hoe belangrijk is dit soort prenatale stimulatie? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het gebaseerd op een mythe? Maakt het echt een verschil?

Er zijn gevallen waarin dit soort stimulatie waarschijnlijk helemaal wordt vermeden. Dit is gebaseerd op de overtuiging dat het volledig negatieve effecten kan hebben. Deze veronderstelde negatieve effecten omvatten hyperactiviteit en rusteloosheid in de toekomst van het kind.

Maar we willen je verzekeren dat het tijd is om nog eens naar de kwestie te kijken. Want deze overtuiging kan niet verder van de waarheid zijn.

Prenatale stimulatie biedt oneindig veel voordelen. Dat geldt vooral voor praten met je baby tijdens de zwangerschap! Het versterkt niet alleen de band tussen jou en je kind. Het draagt ​​ook bij aan de audioherkenning van je kleintje. Blijf lezen om nog meer voordelen te ontdekken van praten met je ongeboren baby.

5 redenen waarom je met je baby moet praten tijdens de zwangerschap

Zwangere buik met handen

Het is normaal dat ons moederinstinct ons uitnodigt om op elk moment met onze baby te praten tijdens de zwangerschap. Het mooie is namelijk dat de oren en het gehoor van je baby zich tijdens de eerste maanden van de zwangerschap ontwikkelen.

Elke liefdevolle actie die je uitvoert als onderdeel van prenatale stimulatie is absoluut positief. Hieronder geven we 5 van de belangrijkste redenen om met je baby te praten tijdens de zwangerschap:

  1. Hersenversterking. Praten met je kindje ontwikkelt en versterkt het zenuwstelsel en het neurale netwerk van de hersenen van de foetus.
  2. Moederlijke band. De baby raakt bekend met je stem en kan deze daardoor duidelijk identificeren.
  3. Gehoor. Regelmatig met je baby praten tijdens de zwangerschap draagt ​​aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van zijn gehoor.
  4. Kalmerend effect. Als je merkt dat je baby rusteloos is, zijn slechts een paar woorden van mama genoeg om vrede en rust over te brengen.
  5. Taalontwikkeling. Het resultaat van een belangrijke studie van de Universiteit van Stanford gaf aan dat het spreken met je ongeboren baby de taalontwikkeling stimuleert. Het onderzoek toont aan dat baby’s die gestimuleerd werden door de stem van hun moeder tijdens de zwangerschap hun eerste woorden eerder uitspraken dan baby’s die niet gestimuleerd waren.

Je ongeboren foetus is in staat om stemmen, aangename situaties, geluk, angst, woede en verdriet te onderscheiden en te identificeren.

Andere manieren om te communiceren met je ongeboren baby

De manieren om met je kleintje te communiceren tijdens de zwangerschap zijn echter niet beperkt tot praten. Er zijn verschillende manieren om je kind je gedachten en gevoelens te laten weten:

  • Jij of een ander familielid kan je buik masseren.
  • Andere familieleden of speciale geliefden, zoals peetouders, kunnen ook met je baby praten.
  • Je kunt gecontroleerde ademhaling gebruiken in situaties waarin je gestrest of angstig bent. Daardoor weet je baby dat alles in orde is.
  • Rustige en ontspannende muziek is een andere geweldige manier om met je baby te communiceren.

Nog een paar woorden over het communiceren met je ongeboren kind

Vader praat tegen ongeboren baby

Het is belangrijk om te onthouden dat onze lichamen perfect zijn ontworpen. Alles wat we via ons lichaam aan onze baby doorgeven, kan positieve of negatieve effecten hebben.

Met dit in ons achterhoofd, moeten we voorzichtig zijn met alles wat we doen en zeggen. Zo kunnen we een ​​gezonde en harmonieuze omgeving behouden voor onze kleine dagelijkse metgezel.

Als ouders zijn wij verantwoordelijk voor het kiezen van de manier waarop we communiceren met onze kinderen. We doen het allemaal op een verschillende manier. Die manieren passen bij onze eigen persoonlijkheid.

Deel je liefde en genegenheid met je kind. Op die manier zal je hem laten zien dat de buitenwereld net zo warm zal zijn als de plaats waar hij nu is.

Vergeet ten slotte niet dat om je gewenste doel te bereiken, verbale prenatale stimulatie moet plaatsvinden wanneer je kalm en ontspannen bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.