Wat je baby voelt als je van verdriet huilt tijdens de zwangerschap

Wat je baby voelt als je van verdriet huilt tijdens de zwangerschap

Laatste update: 26 april, 2018

Wat je baby voelt en ervaart in je buik hangt direct samen met wat er met je gebeurt. Op dit moment ben je zijn alles. Je bent zijn nauwste contact met de buitenwereld dat hij heeft en zijn  hele wereld. De wetenschap heeft aangetoond dat je baby tijdens de zwangerschap hetzelfde voelt als jij. Met dezelfde intensiteit. Als je huilt van verdriet zal je baby dezelfde emotie voelen. Hij zal het gevoel hebben dat dit verdriet en leed het zijne is.

Tijdens de zwangerschapsperiode bereidt je baby zich voor op het leven: en hij doet dat via de berichten die jij als moeder aan hem stuurt. Dat zegt Curt A. Sandman, één van de wetenschappers die deelnamen aan een recente studie aan de University of California-Irvine. Uit deze studie bleek dat de emotionele toestand van een moeder de ontwikkeling van haar baby vóór en na de geboorte beïnvloedt.

Deze studie toonde ook aan dat wanneer een baby zich in de baarmoeder van zijn moeder bevindt, hij een actieve deelnemer is in zijn eigen ontwikkeling. Dit is vooral zo, omdat hij gedurende deze tijd informatie onthoudt voor het leven na de geboorte.

En een van de meest opmerkelijke bevindingen van deze studie, waaraan Elysia P. Davis en Laura M. Glynn ook deelnamen, is dat baby’s ook de emotionele toestand van hun moeder kunnen voelen en ervaren.

De placenta ontvangt de hormonale signalen van verdriet

Baby voelt emoties in baarmoeder

Naarmate de baby groeit, ontvangt hij voortdurend berichten van zijn moeder. Niet alleen het geluid van haar hart of de muziek die ze voor hem speelt bij haar buik. Tijdens deze fase ontvangt de baby chemische signalen via de placenta. Signalen die ook de emotionele toestand van de moeder bevatten.

Als de moeder erg verdrietig of ernstig depressief is, ervaart de baby het ook. Deze emotionele toestand beïnvloedt de ontwikkeling van de baby gedurende een groot deel van zijn leven. Op de lange termijn kan een depressieve moeder leiden tot neurologische en psychiatrische problemen, zegt Sandman.

Bovendien ontdekte hetzelfde team van wetenschappers – in een eerdere studie – iets over oudere kinderen. Oudere kinderen van wie de moeder angstig was tijdens hun zwangerschap (vaak een teken van depressie) hebben bepaalde verschillen in hun hersenstructuur. Niettemin is er meer onderzoek nodig om te bepalen wat het op de lange termijn precies voor een kind betekent als zijn moeder depressief is tijdens de zwangerschap.

Stemmingswisselingen hebben invloed op de emotionele ontwikkeling van baby’s

Feit: de emotionele en mentale toestand van een moeder kan van invloed zijn op de ontwikkeling van haar baby. Zowel voor als na de geboorte.

Foetus voelt verdriet in baarmoeder

Om deze reden zou de beste strategie zijn om een prenatale depressie te behandelen – een zeer behandelbare ziekte. Het probleem is echter dat vrouwen zelden vragen om een ​​psychologische of psychiatrische check-up of evaluatie vóór de geboorte van hun baby, zo waarschuwen wetenschappers.

Het beste dat een moeder tijdens de zwangerschapsperiode kan doen, is een uitgebalanceerde emotionele toestand hebben en zich kalm voelen. Dit zal de baby in staat stellen om zich op de juiste manier te ontwikkelen.

Volgens de studie zijn de aanhoudende stemmingswisselingen van de moeder het meest van invloed op de baby. De reden hiervoor is dat de baby zich onzeker voelt wanneer hij constante korte sprankjes geluk ervaart. Deze korte sprankjes veranderen al snel in verdriet of stress. Deze onevenwichtigheden beïnvloeden de ontwikkeling van de baby vóór en na de geboorte. Daarom is het essentieel voor de moeder om emotioneel in balans te blijven.

Bovendien verzekert een groep prenatale psychologen ook dat een baby, naast het voelen van de emoties van zijn moeder, ook haar gedachten waarneemt. Gedachten die de baby op een bepaalde manier beïnvloeden.

In die zin zal een baby van een moeder die de zwangerschap niet wilde, de afwijzing voelen die zij daarvoor voelt. Dit kan in de toekomst emotionele problemen voor de baby veroorzaken.

Idealiter, in dit zeer belangrijke stadium dat zulke nauwe banden tussen jou en je baby creëert, moet je je zo kalm mogelijk voelen. Probeer ten koste van alles stress en negatieve gevoelens te vermijden. Om dat te bereiken kun je meditatie, ontspanningsoefeningen of yoga proberen. Iedereen kan je helpen om over je angsten en verdriet heen te komen.