7 verrassende dingen waar pasgeborenen bewust van zijn

7 verrassende dingen waar pasgeborenen bewust van zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 mei, 2018

Veel mensen geloven dat pasgeborenen geen idee hebben wat er om hen heen gebeurd. Dit is echter een veel voorkomende misvatting.

Het kan verrassend  zijn om te ontdekken waarvan pasgeborenen zich allemaal wel bewust zijn. Wat speelt er allemaal af om hen heen.

Dankzij de wetenschap is het bevestigd dat pasgeborenen al direct na de bevalling in staat zijn om prikkels uit hun omgeving op te pakken.

Het klopt dat de lichamen van baby’s zich nog in de onvolwassenheidsfase bevinden en zich nog moeten ontwikkelen. Hun zintuigen zijn echter al actief en ze beginnen verschillende primaire reflexen te tonen.

Als ouders kunnen we het natuurlijke waarnemingsvermogen van onze pasgeborenen benutten om ze betere leerkansen te bieden. Ook hun ontwikkeling kunnen we positief verbeteren op een manier die later meerdere voordelen als resultaat zullen hebben.

Om dit te doen, lees dan verder om 7 dingen te ontdekken die je baby kan waarnemen.

7 verrassende dingen waar pasgeborenen zich bewust van zijn

1. Het gezicht van hun moeder

Hoewel hun gezichtsvermogen nog niet zo scherp is, kunnen pasgeborenen  de kleurcontrasten herkennen die het gezicht van hun moeder omlijnen. Op deze manier kunnen ze, zelfs als ze geen gedefinieerd beeld in hun hoofd hebben, het gezicht van hun moeder nauwkeurig herkennen.

De moeder brengt meestal de meeste tijd met de baby door.  Daarom is het haar gezicht die ze in het algemeen zullen waarnemen. Een baby kan echter ook het gezicht van zijn vader herkennen en ook dat van andere mensen met wie ze in nauw contact komen.

Een pasgeborene ontwikkelt een systeem om verschillende gezichten te kunnen identificeren.

Waarvan zijn pasgeborenen zich bewust
Experts zeggen dat, net als andere aspecten van hun ontwikkeling, dit identificatiesysteem geassocieerd is met het overlevingsinstinct.

Met andere woorden, dit systeem stelt de baby in staat om diegenen te identificeren of herkennen die hem of haar zullen helpen te overleven. Het is normaal dat pasgeborenen belangstelling hebben voor de meeste gezichten die ze zien.

2. Geuren

Vanaf het moment dat ze in de baarmoeder zitten neemt de foetus al geuren waar. Dit is de reden dat pasgeborenen dit zintuig snel ontwikkelen. De wetenschap heeft ontdekt dat het vermogen om bepaalde geuren waar te nemen ook gerelateerd is aan het overlevingsinstinct.

Waarom draagt geur bij aan overleven? Omdat het de baby toestaat hun moeder te identificeren, die de bron van voedsel en bescherming voor ze is. De geur van hun moeder zal dus iets zijn dat de baby associeert met zijn eigen welzijn en veiligheid.

Later geeft het ontwikkelen van een reukvermogen hen de mogelijkeid om andere soorten geuren te identificeren. Ook beginnen ze er onderscheid tussen te maken.

Op deze manier zullen ze aantrekkingskracht of afkeer voelen voor een of andere geur, afhankelijk van hun ervaringen ermee.

3. Geluiden

Hoewel het waar is dat baby’s nog niet begrijpen wat er gezegd wordt zijn ze in staat om stemmen te identificeren. Ook kunnen ze er onderscheid tussen maken.

Door intonatie, toon en hoe geluid wordt geproduceerd in hun omgeving, leert een baby de stem van hun moeder te herkennen bijvoorbeeld. Tegelijkertijd kunnen ze zelfs weten of mensen in een andere taal spreken dan hun moedertaal.

Dankzij het feit dat de baby de stem van hun moeder voortdurend hoort, wordt het opgeslagen als frequentie in hun hersenen.

Hoewel het in eerste instantie misschien zinloos lijk, wordt de stem in hun hersenen opgeslagen als “mama´s”. Dit blijkt uit de reacties van de baby wanneer hun moeder met ze praat.

Het wordt aangenomen dat de foetus vanaf het eerste trimester van de zwangerschap zijn oor en zijn hersenen aan de moedertaal begint aan te passen. Hierdoor is de perceptie van stemmen de start van de taalontwikkeling van de baby zodra deze de baarmoeder verlaat.

4. Witte ruis

Witte ruis heeft een ontspannend, rustgevend en kalmerend effect op mensen.  De hersenen van een baby kunnen sommige soorten witte ruis opnemen, simpelweg omdat ze geassocieerd zijn met genot.

Witte ruis genereert constante geluidsgolven met bijna geen variaties. Een voorbeeld van witte ruis is het geluid van regen.

De ontwikkeling van het geheugen is cruciaal voor baby´s.  Het stelt ze in staat verbanden te leggen, afhankelijk van wat ze tijdens hun groei meemaken.

Experts in de neonatale geneeskunde zeggen dat regelmatige auditieve stimulatie met witte ruis (bepaalde woorden, zinnetjes of herhaalde liedjes) voor zowel foetussen als pasgeborenen hun ontwikkeling stimuleert.

5. Vormen, lichten en schaduwen

Hoewel het gezichtsvermogen van een pasgeboren baby enigszins wazig is, beginnen de ogen zich geleidelijk te concentreren op de belangrijkste elementen waarmee ze bepaalde vormen kunnen onderscheiden.

Eigenlijk kan een pasgeborene zelfs vormen zien op een afstand van ongeveer 20 tot 30 cm van hun ogen.

Een pasgeborene neemt bepaalde patronen nauwkeuriger waar dan andere. Daarom zijn ze wellicht meer geïnteresseerd in dingen die wij normaal gesproken “in het oog springend” zouden noemen. Denk bijvoorbeeld aan blokken, strepen, verschillende kleuren grijs bij elkaar en licht- en schaduweffecten.

Aan de andere kant kan een pasgeborene licht en schaduwen waarnemen, maar niet zozeer die verder weg zijn. Ze kunnen zich daarop nog niet goed focussen.

Echter, naarmate ze opgroeien zal hun gezichtsvermogen zich steeds verder ontwikkelen.

6. Bewegingen

Hier komt bij, dat een pasgeborene in staat is om bewegingen om zich heen waar te nemen. Hoe? Het antwoord is heel eenvoudig.

Daar baby’s kunnen voelen als er mensen om hen heen zijn en wanneer ze dat niet zijn, hebben ze een idee van wat beweegt en wat niet.

De decoratieve mobielen die we meestal boven de wieg van een baby hangen (op een afstand van minimaal 35-40cm van waar de baby slaapt) zijn elementen die normaal gesproken helpen om hun perceptie van beweging op een subtiele manier te ontwikkelen.

Omdat het mobiel op een afstand geplaatst wordt waar de baby het kan zien, kunnen ze de bewegingen ervan makkelijk waarnemen.

Pasgeborenen en hun bewegende mobiel
7. Voorwerpen

Een pasgeboren baby vertrouwt zeer op zijn eerste reflexen. Deze zijn niets meer dan een reeks van mechanismen die het voor hen mogelijk maken contact te maken met de wereld om hen heen en ervaringen op te doen.

Hoewel dit de eerste basisgedragingen zijn, helpen de mechanismen ze om waarnemingen te ontwikkelen. De eerste reflexen van een mens omvatten:

  • Zuigen
  • Zoeken
  • Grijpen

Al deze reflexen hebben te maken met de eerste behoefte van een pasgeborene: eten. Daarom proberen baby´s altijd van alles in hun mond te stoppen. Zo herkennen ze voorwerpen. 

Omdat het hun eerste reflex was om dit met de borst van de moeder te doen, zal de baby proberen deze tastbare ervaring te herhalen met voorwerpen die ze binnen handbereik hebben, zoals met een fopspeen.

Voordelen om deze 7 dingen in gedachte te houden

Hoewel het waar is dat een pasgeborene een menselijk wezen is waarvan het lichaam nog niet volgroeid is, ontwikkelen ze zich met een enorme snelheid zodra ze uit de baarmoeder zijn.

Het is een feit dat het menselijke brein op jonge leeftijd een groot aantal neurale verbindingen toont. Naarmate hun lichaam ouder wordt nemen die vervolgens af.

De tijd is aangebroken! Laat je eerdere opvattingen achter je en focus meer op het potentieel van je baby. Hoewel ze nog steeds heel klein zijn begrijpen ze heel goed wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn ze zich van veel meer dingen bewust dan je gedacht had.

Het  belangrijkst is dat je de intelligentie van je baby probeert te ontwikkelen. Laat je inspireren!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.