Kinderen die laat naar bed gaan: meer stoornissen?

Zijn we te streng voor onze kinderen als we ze vroeg naar bed sturen? Een studie wees uit dat kinderen die laat naar bed gaan meer last hebben van stoornissen. 
Kinderen die laat naar bed gaan: meer stoornissen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 18 mei, 2021

Deze gewoonte om kinderen vroeg naar bed te sturen is niet iets van nu. Het werd van generatie tot generatie doorgegeven. Vandaag de dag hebben we nog steeds een sterk argument om dat te blijven doen. Hebben kinderen die laat naar bed gaan last van meer stoornissen?

Kinderpsychiater José Ferreira Belisario verklaarde dat het in het verleden veel eenvoudiger was voor kinderen om vroeg naar bed te gaan. Maar met het verstrijken van de jaren is dit een veel complexere taak geworden. De slechte gewoonte van later naar bed gaan heeft grote invloed op de toekomst van onze kleintjes. Het kan leiden tot aandachtsproblemen, angstgevoelens en andere stoornissen.

Kunnen deze gewoonten worden veranderd?

Ja, dit kan, zoals bij alles het geval is, maar het gezin moet een zeer grote inspanning leveren. Als je de gewoonten van je kind wilt veranderen, dan moet je de gewoonten van het hele gezin veranderen.

Als het kind bijvoorbeeld nog steeds geluiden hoort in huis, als er mensen zijn die televisie kijken, lichten en andere apparaten aan staan, dan zullen ze denken dat het nog steeds tijd is om te spelen en niet om te slapen.

Kinderen die laat naar bed gaan

Enkele aanbevelingen van José Ferreira om te helpen dat je kinderen niet laat naar bed gaan

  • Ga allemaal tegelijk naar bed. Zelfs als de ouders niet echt gaan slapen, stel dan even een periode van rust in, waarin het lijkt dat ze slapen.
  • Lees korte verhalen voor het slapengaan. Het is vastgesteld dat door kinderen te laten wennen aan een tijdstip voor het lezen van een verhaaltje, ze weten dat bedtijd nadert.
  • Gebruik geel licht in je huisverlichting. De arts raadt ook aan om de verlichting in huis een gele kleur te geven. Deze kleur ontspant namelijk en het stimuleert het begin van de slaap.
  • Onderbreek de slaap van de kinderen niet. Laat koste wat het kost geen mobiele telefoons met het geluid nog aan in de buurt van het kind. Dit kan namelijk de slaap van het kind verstoren. Er komt altijd wel een laat bericht binnen dat het kind wakker kan maken.
  • Sport overdag helpt kinderen ook te slapen. Kinderen worden hierdoor namelijk vermoeider en willen ze eerder gaan slapen.

”Er is nog nooit een kind zo schattig geweest dat de moeder het niet in bed wil leggen.”
-Emerson-

Er zijn verschillende aandoeningen die kinderen kunnen treffen

De dokter zegt dat kinderen vroeg naar bed moeten gaan omdat het groeihormoon in de vierde slaapfase zijn werk doet.

Als kinderen laat naar bed gaan, functioneert het groeihormoon veel minder.

Hoe werd deze uitkomst bepaald?

Om de uitkomst van dit onderzoek te bepalen, hebben we het hersenbeeld van een kind dat vroeg gaat slapen vergeleken met dat van een kind dat laat gaat slapen.

Bij het uitvoeren van een wiskundig onderzoek had het eerste kind veel meer gebieden voltooid, het tweede kind veel minder.

Het onderzoek concludeerde dat het kind dat minder sliep minder kon onthouden en minder problemen kon oplossen.

Kinderen die laat naar bed gaan kunnen later ook leiden aan de ziekte van Alzheimer

Daarnaast voegde de arts eraan toe dat kinderen die vroeg naar bed gaan later minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer, terwijl kinderen die laat naar bed gaan meer vatbaar zijn. Dit komt omdat deze ziekte wordt vertraagd met slapen en beweging.

Het is belangrijk dat ouders bepaalde strategieën ontwikkelen voor hun kinderen om vroeg in slaap te vallen en zo te voorkomen dat hun toekomst mogelijk wordt ingekort door bepaalde slaapgerelateerde stoornissen.

Technologie voorkomt dat kinderen vroeg gaan slapen

Dokter Belén Esparis heeft een nachtelijk ritueel waarbij haar kinderen al hun elektronische apparaten voor het slapengaan in een mand op de grond leggen.

Esparis zei dat haar kinderen meer dan eens een tablet onder de lakens gebruikten. “Ik moest bijna de deur van mijn zoon’s kamer verwijderen”, lachte de medisch directeur van het Mount Sinai Medical Center Center for Sleep Disorders in Coral Gables.

Technologie voor het slapengaan is niet goed

Volgens een onderzoek heeft het blauwe scherm op telefoons een aanhoudend effect en verhindert het slapen. “Het is al bekend dat het gebruik van deze apparaten voordat je naar bed gaat de slaap tussen 17 en 45 minuten per nacht vermindert”, zegt Dr. Leonardo Torres, hoogleraar KNO-arts van het University of Miami Health System.

Een onderzoek van Torres heeft vastgesteld dat slechts twee uur met een elektronisch apparaat de melatonine met 20% vermindert. Dit is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt en nodig is om te slapen.

Beiden zijn het erover eens dat het belangrijk is om strategieën te implementeren zodat kinderen geen technologie gebruiken voordat ze naar bed gaan en dus rusten op de tijd dat dat nodig is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.