De armen van papa: een fantastisch plekje om te groeien

De armen van papa: een fantastisch plekje om te groeien

Laatste update: 10 april, 2018

Iedereen weet dat er niet veel plekjes bestaan die zo veilig, teder en belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een baby als de armen van de moeder. En de armen van papa dan ?

Mannen kunnen geen borstvoeding geven of bevallen. Toch is hun aanwezigheid, hun liefde, hun stem en zelfs hun huid ongelooflijk belangrijk voor een pasgeboren kind.

Tegenwoordig zijn er honderden ziekenhuizen die fantastische geboorteprocedures toepassen, zoals kangoeroezorg.

Terwijl de moeder na een keizersnede bijvoorbeeld nog ligt te bekomen van de verdoving, krijgt de vader de kans om aan kangoeroezorg te doen.

Met een beetje schaamte, opwinding en angst trekt hij zijn hemd uit om de pasgeboren baby tegen zijn naakte borst te houden.

Dit is een van de meest vertederende beelden die er bestaan. De pasgeborene reguleert zijn of haar lichaamstemperatuur en stress verdwijnt. Dit is het eerste contact van huid tegen huid met een persoon die een belangrijke plaats in hun leven zal innemen.

Het is voor de hand liggend dat deze procedure in alle medische centra zou moeten worden toegepast. De armen van papa worden zo een veilig, warm en belangrijk aspect van het leven van de baby.

We nodigen je uit om hier nog wat dieper op in te gaan.

Groot worden in de armen van papa

Er wordt veel gepraat over de hormonale veranderingen die een vrouw tijdens de zwangerschap en het zogen ondergaat. Dit is algemeen bekend en veel lezers zullen dit ongetwijfeld ook zelf hebben ervaren.

Het klinkt misschien vreemd, maar de hersenen van de man zitten tijdens deze periode ook in een eigen hormonale en emotionele achtbaan.

Groot worden in de armen van papa

Minder testosteron tijdens het ouderschap

Dit is interessante informatie. Volgens een onderzoek van de Northwestern University of Illinois in de Verenigde Staten vermindert het testosteronniveau aanzienlijk wanneer een man vader wordt.

 • Dit hormoon is belangrijk tijdens het verleiden, passie en intimiteit. De grootste piek vindt plaats tijdens de eerste ogenblikken van het verleiden. Dan moet elke man immers zijn best doen om de vrouw van zijn dromen aan te trekken.
 • Tijdens de zwangerschap en na de bevalling hebben de hersenen van de man echter minder testosteron nodig. Hun enige functie is nu om de veiligheid en het overleven van het kind te verzekeren, aandacht aan het kind te schenken en ervoor te zorgen.

Het ‘moederinstinct’ is niet exclusief voor vrouwen

Bijna iedereen wordt geboren met de natuurlijke drang om voor zijn of haar kinderen te zorgen en om hen aandacht en liefde te geven.

Je kunt jarenlang volhouden en beweren dat dit niet zo is. Maar de bevalling en het voelen van je kleintje in je armen zal het ‘vaderschapsnetwerk’ activeren.

 • Delen van de hersenen, zoals de amygdala, het eiland van Reil en de nucleus accubens maken deel uit van dit inwendige circuit.
 • Bij vrouwen is het bijna een ‘primitief’ instinct. Mannen moeten dit echter ontwikkelen door de baby tegen zich te voelen.
 • Volgens een onderzoek van de Universiteit van Bar-Ilan in Israël worden de hersenen van een man ‘vrouwelijker’ wanneer hij thuis voor meerdere zaken verantwoordelijk wordt.

Bepaalde aspecten zoals samen met de baby slapen, de fles geven, de baby baden of in de armen van papa wiegen kunnen dit instinct versterken.

Slapen in de armen van papa

Tegen papa’s huid

We weten dat de huid-op-huid methode net zo doeltreffend is als het de vader is die het kind tegen de borst houdt. Dit wonderbaarlijke contact zal altijd beter zijn dan een wieg. Het zal veel meer angsten laten verdwijnen dan een simpel dekentje.

De kangoeroemethode is niet langer uitsluitend weggelegd voor vrouwen. Tegenwoordig beseffen mannen dat ze meer zijn dan louter toeschouwers.

Om een kind op te voeden zullen jullie als team moeten samenwerken. Terwijl mama borstvoeding geeft kan papa zijn borst aanbieden als plek waar de baby in de armen van papa kan slapen. Op deze manier voelt de baby de geborgenheid van een hart dat er altijd zal zijn.

Er is iemand die hen tegen elk mogelijk gevaar zal beschermen. Bovendien zal deze persoon hen aanmoedigen om al hun dromen waar te maken.

Veel studies wijzen ook op de noodzaak van deze delicate liefde en verzorging wanneer het premature babies betreft. Deze handelswijze:

 • Reguleert de temperatuur en de ademhaling.
 • Vermindert de kans op infecties.
 • Zorgt voor een optimale zenuwontwikkeling.
 • Verbetert de kwaliteit van de nachtrust van de baby.
 • Biedt tastbare -, auditieve- en bewegingsstimulansen.
 • Zorgt voor gewichtstoename.
 • Zal ervoor zorgen dat de baby minder huilt en zich beter aan kan passen aan het leven buiten de baarmoeder.
De zorg van de vader

We kunnen concluderen dat iedereen het belang inziet van de moeder voor een baby. Dit geldt vooral in de eerste levensfase wanneer de baby uitsluitend moedermelk, tederheid en routine nodig heeft.

Naast de borstvoeding kan de vader alle andere taken op zich nemen. Zo kan hij bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van zijn kind door te knuffelen en liefde en aandacht te geven.

Laat ons allemaal actieve hoofdrolspelers zijn in het grootbrengen van onze kinderen: zowel mama’s als papa’s.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.