Coco: een film om samen als gezin te bekijken

Coco: een film om samen als gezin te bekijken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 12 juni, 2018

Als je als ouder graag naar animatiefilms kijkt met je kind, dan zal je gek zijn op Coco.

Deze film vertelt een zeer aangrijpend verhaal. Naast het entertainmentgehalte zal het je kind bovendien belangrijke lessen leren.

Coco is een film die bijzonder populair was in Mexico. De bioscoopzalen zaten vol mensen die kwamen kijken naar de mooie dorpjes, de cultuur en de nationale tradities zoals ‘de dag van de doden’.

De film heeft een bijzonder aangrijpende verhaallijn. Bovendien is het visueel prachtig gemaakt en zijn er talloze mooie liedjes en waardevolle lessen.

Plot van de film

Pixar Animation Studios heeft de 3D animatiefilm Coco in oktober 2017 op de wereld losgelaten. De film is gebaseerd op het volksfeest ‘de dag van de doden’ in Mexico.

De film vertelt het verhaal van Miguel, een jongetje dat met zijn gezin in het dorpje Santa Cecilia woont.

De droom van Miguel is om muzikant te worden zoals De La Cruz, zijn idool die ook van hetzelfde stadje afkomstig was.

Maar de hoofdpersoon zit met een probleem. Zijn familie mag reeds generaties lang geen muziek meer maken.

De familie denkt immers dat ze vervloekt zijn omdat hun overgrootvader lang geleden zijn gezin verliet om muzikant te worden.

Na een vreemd voorval komt Miguel in de wereld van de doden terecht. Daar gaat hij op avontuur met Hector, een skelet dat hem helpt om zijn dromen waar te maken.

“Leef jouw moment!”

-Ernesto De La Cruz-

Personages in Coco

Hier volgen enkele van de belangrijkste personages in Coco:

 • Miguel Rivera: een jongen die artiest wil worden, maar moet afrekenen met het feit dat zijn familie geen muziek meer mag maken. Hij weet op magische wijze de wereld van de doden te bereiken en zoekt daar naar zijn idool die hem zal helpen om terug naar de wereld van de levenden te komen.
 • Mama Coco: Miguel’s overgrootmoeder is veel ouder dan hijzelf, maar toch is hij gek op haar en deelt hij al zijn avonturen met deze vrouw.
 • Grootmoeder: Miguel’s grootmoeder verbiedt alle vormen van muziek maken binnen de familie. Wanneer ze kwaad wordt trekt ze haar sandalen uit om de familie te beschermen.
  Coco en zijn grootmoeder
   
 • De moeder: zij is het die Miguel probeert te overtuigen om de tradities van de familie voort te zetten.
 • De vader: Miguel’s vader is een brave en meelevende man die zelfstandig schoenen maakt. Hij hoopt dat zijn zoon de familiezaak op een dag zal overnemen.
 • Hector: een vriendelijk skelet en een bedrieger in de wereld van de doden. Wil vooral de wereld van de levenden bereiken.
 • Ernesto De La Cruz: de bekendste Mexicaanse muzikant en het idool van Miguel.
 • Chicharron: Hector’s vriend die in de wereld van de doden achtergelaten wordt.
 • Imelda: de oprichter van de schoenwinkel.

 7 lessen voor het gezin

Deze film bevat veel positieve boodschappen die kinderen in het bijzonder aanspreken.

Kinderen leren onder andere het belang van doorzettingsvermogen om hun dromen waar te maken.

De film onderwijst ook het belang van oprechtheid, eerlijkheid en trouw.

 • Blijf doorzetten tot je jouw dromen hebt waargemaakt. Hoewel Miguel slechts een 12-jarig jongetje is, blijft hij alle uitdagingen het hoofd bieden zonder op te geven. Het is zijn grote droom om muzikant te worden en hij hoopt dat zijn familie hem daarin zal steunen.
 • Familie komt op de eerste plaats. Deze film laat zien dat we altijd op onze familieleden kunnen rekenen. Familieleden moeten voor elkaar zorgen en dan vooral tijdens momenten van beproeving. Iedereen kan iets leren uit deze les.
 • De film wijst ook op het belang van de Mexicaanse familie en haar waardenHoewel het verhaal zich afspeelt in een klein dorpje, toont de film op een fantastische manier toch de tradities en gewoonten van het Mexicaanse volk.
 • Het toont de schoonheid van Mexico, de cultuur en de mooie steden van het land.
 • De film zit boordevol muziek, kleuren en licht. Dit is zeer aantrekkelijk voor kinderen en ze zullen dol zijn op de personages.
 • De film legt het een en ander uit over de dood. Het toont bijvoorbeeld aan dat niet alles verloren gaat door de dood. Er is misschien wel een tijd om te rouwen, maar het is beter om het leven te vieren. De film legt uit dat de echte dood in feite het vergeten van een geliefd familielid is. Liefde heeft de kracht om niet door de dood tegengehouden te worden.
 • Veel mensen doen zich anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Bekende mensen zien er soms uit alsof ze een perfect leventje leiden, maar dit is slechts heel zelden het geval.
Plaatje uit de film

Conclusie

Coco is een film die de Mexicaanse identiteit en ideologie viert aan de hand van tradities. Het feest ‘de dag van de doden’ eert de kunst en het cultuur van het land.

Deze film zit boordevol belangrijke waarden, plezier en drama en richt zich op het versterken van familiebanden aan de hand van een prachtig verhaal. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Darla K. Anderson, Mary Alice Drumm, John Lasseter y Lee Unkrich, Adrián Molina. (2017). Coco. Estados Unidos. Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.