Mijn oma, de mooiste ster aan de hemel

Mijn oma - Ik mis haar elke dag
Mijn oma, de mooiste ster aan de hemel
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 17 september, 2023

Mijn oma was het beste cadeau dat je me had kunnen geven, mama en papa. Oma … de meest dierbare schat uit mijn kindertijd die ik nog steeds in mijn hart bewaar. Ik mis haar elke dag. Toch heb ik het gevoel dat ze elke dag bij me is met alles wat ik van haar geleerd heb.

Wat zij voor mij heeft achter gelaten is zo immens, dat ik op elk moment haar aanwezigheid voel. Als ik haar ‘s nachts mis, kijk ik gewoon naar de hemel. Ik weet precies waar ik dat zachte licht kan vinden, dat licht dat mijn levenspad verlicht.

Vandaag kijk ik vol bewondering, vermengd met wat heimwee en nostalgie naar de lucht. Tussen tranen en verdriet, weet ik dat mijn oma nu de mooiste ster aan de hemel is. De grootste van allemaal. De ster die eruit springt door haar schoonheid en degene die van nature opvalt door haar schoonheid.

Het is daar dat ik troost kan vinden in haar afwezigheid, die mij zoveel pijn doet. Ik vind daar het antwoord op al mijn vragen. Zij geeft me de richting aan die ik moeten gaan, zij wijst me de weg. En  dat maakt mij blij. Zelfs zonder haar fysieke aanwezigheid is zij mijn voorbeeld. Ze is mijn rolmodel voor het leven dat ik wil leiden.

Mijn oma, de mooiste emotionele invloed op mij

Mijn grootmoeder heeft de mooiste emotionele invloed op mij gehad. Ik zal die voor altijd in mijn hart en ziel koesteren. Ik draag al haar woorden en adviezen met mij mee in mijn hart. Ik heb ook een anekdote voor elk van de mooiste momenten in mijn leven.

Zij is mijn raadgever in de mooiste en meest tedere herinneringen aan mijn kindertijd. Die lieve dame met grijs haar en handen die gerimpeld zijn door de tijd. Die specifieke geur van zoet parfum en haar eeuwige liefde voor ‘snuisterijen’. Altijd in de weer met haar prulletjes en sierdingetjes.

Mijn oma, de mooiste emotionele invloed op mij

De emotionele invloed van mijn oma helpt me om in mijzelf te geloven. Haar trots en bewondering maakten dat ik mezelf als een kunstenaar zag, altijd vol talent. Mijn oma was een verzamelaar van tekenfilms en tekeningen maar hield ook van dansen en dergelijke. Daarnaast was ze  een fantastische fulltime verhalenverteller. Ze was gewoon zo lief en kon ook niet anders zijn.

Haar armen waren altijd daar om me op te tillen. Toen ik daar te zwaar voor werd, veranderde er eigenlijk niets. In diezelfde armen kreeg ik nog steeds de warmste knuffels die alles goed maakten. Met een luisterend oor als geen ander gaf ze me zakdoekjes om mijn tranen te drogen. Ze gaf me een kus, een zachte aai… een herinnering aan liefde die voor eeuwig zal blijven bestaan.

Mijn oma, de ster die nooit zal sterven

Mijn oma is een ster. Ook al zie ik de ster soms niet ik weet dat hij er altijd zal zijn. Ze zal  in mijn hart nooit sterven, want ze heeft de gave van eeuwigheid en onsterfelijkheid. Ze is misschien gewoon onzichtbaar zodat ze kan rusten.

Mijn oma was een heldin met wit haar in mijnkindertijd. Zij heeft mij geleerd over het delen van geheimen in vertrouwen. Door haar heb ik geleerd de waarde te begrijpen van de glimlach van iemand van wie we houden. Zij was de toewijding en genegenheid in persoon, overvloeiend van grenzeloze, oneindige liefde. Gewoonweg onbeschrijfelijk.

Mijn oma, de ster die nooit zal sterven

Er waren avonden waarop we spelletjes deden, liedjes zongen en verhalen vertelden. De geur van gebak en verschillende lekkernijen die alles overtroffen. Aan alle nukken en speciale wensen die we hadden gaf zij toe. Haar onuitputtelijke wijsheid en levenservaring hebben mij zo oneindig veel geleerd.

Mijn oma is voor altijd bij mij

Ze is nog steeds hier. Ze verlicht mijn pad en begeleidt mij bij elke stap die ik zet. Vanuit de hemel. Afstand doet er niet toe omdat zij de gave heeft om altijd bij mij te zijn. Ze loopt met mij mee en steunt me, net als voorheen. En het geeft ook niet dat ik haar niet meer kan aanraken. Ik weet immers dat ik nog steeds op haar kan rekenen dankzij alles wat zij in mij heeft nagelaten.

Schijn zoals alleen jij kunt schijnen, mijn mooie oma. Ik zal altijd omhoog blijven kijken in de hoop je te zien. Ik zal ook altijd van je blijven houden en het gevoel hebben dat je nooit echt bent weggegaan. Je bent hier nog steeds, bij mij, want in mijn herinneringen leef jij voort.

Mensen zeggen dat je niet daar bent waar je lichaam is, maar daar waar je het meest wordt gemist. Het is hier waar jij zo gemist wordt. Oma, jij blijft voortleven in mijn hart dat niet ophoudt je lief te hebben en om je te huilen. Ik vecht elke dag zodat jouw essentie niet verdwijnt. Jij bent nog steeds bij mij, voor altijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.