Het belang van knuffels binnen de familie

Hoe lang is het geleden dat je genegenheid aan je naasten hebt getoond? Knuffels in de familie zijn meer nodig dan je denkt; Hier is waarom!
Het belang van knuffels binnen de familie
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Knuffels zijn een van de belangrijkste uitingen van genegenheid in ons leven. Niet alleen omdat ze ons genegenheid tonen, maar ook omdat ze ons dichter bij anderen brengen. Met dat in gedachten willen we het hebben over het belang van knuffels binnen het gezin.

Denk er maar eens over na. Hoe lang is het geleden dat je je partner, je kinderen, of je ouders een knuffel gegeven hebt? Heb je gemerkt dat lichamelijk contact met je naasten misschien niet zo concreet is als je denkt? Hoe ben jij in dit opzicht?

Wat doen omhelzingen?

  1. Ze brengen mensen dichter bij elkaar.
  2. Ze tonen steun en solidariteit.
  3. Knuffels geven een gevoel van bescherming.
  4. Ze tonen genegenheid, waardering, achting.
  5. Ze bieden troost (ongeacht of de persoon verdrietig is of niet).
  6. En, gezien al het bovenstaande, hebben ze de kracht om emotionele wonden te helen.

Al deze redenen tonen aan dat omhelzingen noodzakelijker zijn dan je zou denken. Knuffels in het gezin zijn bijzonder belangrijk. Vaak nemen we dingen voor lief omdat we denken dat ze, gezien hun eenvoud, niet veel aandacht nodig hebben.

Het belang van knuffels binnen de familie

We moeten echter begrijpen dat, hoe eenvoudig de gebaren ook zijn, het nodig is er zorg aan te besteden, ze te onderhouden en te bevorderen. Moeten we echt altijd wachten op een ideaal moment? En waarom zouden we die ideale momenten niet zelf creëren en zo ons leven mooier maken?

Waarom wachten met genegenheid, woorden en positieve daden? In deze zin is het gezegde heel goed van toepassing: Laat niet voor morgen liggen wat je vandaag kunt doen.

Als er in een huis vrijheid is om je te uiten, zijn de banden gezonder en ontwikkelen relaties zich op een veel positievere en spontanere manier.

Wat gebeurt er dagelijks met knuffels binnen het gezin?

Het is vroeg in de ochtend. Iedereen moet zich haasten om op tijd op het werk, op school en op aanverwante verplichtingen te zijn. Terwijl sommigen van de ene plaats naar de andere rennen, kiezen anderen ervoor te ontbijten terwijl ze iets anders proberen te doen.

Als de nacht valt, sluit ieder zich door uitputting op in zijn eigen wereld en komt niemand dichterbij dan noodzakelijk is. “Welterusten” kan zelfs via de sociale media verstuurd worden.

Deze dagelijkse routine betekent dat, in het beste geval, kusjes op afstand gegeven worden. En zinnetjes als: “Heb een fijne dag” en “Ik hou van je” worden overstemd door de chaos die ons omringt. Anderzijds worden in de ergste gevallen zwijgen en afstand nemen toegepast als een vorm van ‘respect’ of elkaar de ruimte geven.

Maar er is een belangrijk verschil. Iemand respecteren betekent niet dat je geen genegenheid mag uiten. Als je kinderen gewend raken aan deze manier van behandelen, zullen ze in de toekomst niet meer weten hoe ze hun genegenheid moeten tonen of het zelfs durven proberen.

Als dit bij jou thuis gebeurt, moet je tijd investeren in het zoeken naar een verandering. Het initiatief kan van jou zijn of van je kind of een ander lid van het gezin. Het belangrijkste is dat het met dankbaarheid ontvangen wordt en mettertijd volgehouden wordt. Het is nooit te laat om een welgemeende knuffel te geven.

Vaak knuffels geven betekent niet dat we ‘plakkerig’ zijn of dat we emotionele afhankelijkheid ontwikkelen. Integendeel, het gaat erom het beste van ieder van ons te bevorderen en gezonde banden te scheppen.

De chemie van knuffels

De eenvoudige handeling van iemand omhelzen stimuleert de productie van een reeks hormonen die voor welbevinden zorgen:

  1. Oxytocine.
  2. Serotonine.
  3. Dopamine.

Alsof dat nog niet genoeg is, verhoogt de actie van knuffelen de aanmaak van witte bloedcellen in je lichaam, wat het immuunsysteem versterkt. Bedenk dat je de dag van een ander kunt verbeteren met alleen maar een knuffel.

Moeder en dochter knuffelen

Gezinspsychotherapeute Virginia Satir heeft wetenschappelijke studies geleid waaruit blijkt dat een mens minstens 4 knuffels per dag nodig heeft om zijn verantwoordelijkheden te verdragen, 8 om voor welzijn te zorgen en 12 om zijn persoonlijke groei te bevorderen.

Ons advies over knuffels binnen het gezin


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.