Mama, praat met liefde tegen me

Liefde en genegenheid zijn fundamentele aspecten van het ouderschap. Met de juiste toon tegen kinderen spreken mag nooit vergeten worden. In dit artikel leggen we het belang ervan uit.
Mama, praat met liefde tegen me

Laatste update: 26 oktober, 2021

Kinderen komen in deze wereld als blanco doeken, doeken die klaar zijn om de mooiste werken te scheppen. Kinderen zitten vol liefde. Daarom is het niet alleen nodig maar bijna van levensbelang dat er met liefde tegen ze gesproken wordt vanaf het eerste moment dat ze in ons leven komen. Zelfs in de baarmoeder praten veel moeders tegen hun baby’s, zodat ze weten hoe hun stem klinkt en hun liefde voelen. Praat met liefde tegen je kind…

Als we onze kinderen in onze armen houden en als ze groeien, moeten we dat ook blijven doen. Om kinderen een goede emotionele en cognitieve ontwikkeling te geven, moet je liefdevol tegen ze praten. Telkens als je in hun ogen kijkt en zenuwachtig of boos bent… bedenk dan dat die onschuldige ogen je iets heel belangrijks zeggen: “Mam, praat met liefde tegen me”.

Wat betekent het om met liefde te praten?

Met liefde praten, iedereen weet wat het is. Maar naarmate het leven vordert, lijken we te vergeten wat het betekent en hoe we het moeten doen. Met liefde spreken is spreken zonder te schreeuwen, maar met voldoende vastheid om zekerheid en innerlijk evenwicht over te brengen. Het betekent overbrengen dat de ander capabel is. Dat je je bewust bent van zijn of haar waarde, en dat je vertrouwt op al zijn of haar mogelijkheden.

Praten met liefde betekent ook glimlachen terwijl je spreekt, spreken uit genegenheid en liefde, en het niet doen uit angst of om angst op te wekken. Woorden van genegenheid zullen nodig zijn om kinderen te leren emoties te begrijpen, te benoemen wat ze voelen, en te begrijpen wat anderen steeds voelen. Empathie begint bij kinderen als er met liefde gesproken wordt.

Kinderen hebben mooie woorden nodig

Met liefde tegen onze kinderen praten is iets wat we moeten doen vanaf de tijd dat ze in de baarmoeder zitten. Vanaf het derde trimester hoort de baby namelijk wat er om hem heen gebeurt. Hij begint te beseffen dat de stemmen die hij vaak hoort belangrijk voor hem zijn.

Hoewel de baby niet verstaat wat je zegt, begrijpt hij wel de emoties die je overbrengt. Dit komt omdat je, afhankelijk van hoe je de woorden zegt, bepaalde gewaarwordingen kunt opwekken.

Jonge kinderen moeten een goed emotioneel evenwicht hebben, waarbij emoties belangrijker zijn dan de kleren op hun rug. Ze zullen de geborgenheid en het vertrouwen bij hun ouders voelen door emotionele taal, dat wil zeggen de taal van de liefde.

Groeit een kind op zonder emotionele en liefdevolle woorden, dan zal het een onevenwichtige ontwikkeling doormaken die vol leemtes zit.

Praat met liefde, hoe doe je dat?

Slechte woorden, etiketten, of waardeoordelen kunnen grote negatieve gevolgen hebben voor de emoties van kinderen. Zozeer zelfs dat het stress of depressie kan veroorzaken. Positief taalgebruik dat vol liefde is, bevordert positief gedrag bij kinderen. Als ze zich goed namelijk voelen over zichzelf, zullen ze zich ook goed voelen over hun omgeving.

Als je denkt dat je niet helemaal in staat bent om emotionele taal met je kinderen te gebruiken, zul je contact moeten maken met je hart. En ook is het belangrijk aan geduld en emotionele genezing te werken.

Op die manier zul je een respectvol moederschap of vaderschap kunnen hebben dat je kind in staat stelt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant te groeien. En het zal je ook helpen je goed te voelen over de manier waarop je je kinderen opvoedt.

440bdd65abe85196b0e1b11669e05f96

Praat met liefde, spreek vanuit je hart

We moeten positieve bekrachtiging ook niet misbruiken, want dan kan het zijn waarde verliezen. Kinderen weten heel goed hoe ze onderscheid kunnen maken wanneer we dingen oprecht zeggen en wanneer onze woorden leeg zijn. Om met liefde te kunnen spreken, moet je je verstand met je hart verbinden, zodat je emoties in je woorden zitten en al je aandacht uitgaat naar wat je tegen je kinderen zegt. Om dit te doen moet de taal van emoties je beste bondgenoot zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.