Ouders moeten geen ruzie maken waar kinderen bij zijn

In het ideale geval zul je een discussie hebben waarin beide mensen de mogelijkheid hebben om te praten en naar verschillende gezichtspunten te luisteren. Er zijn echter veel gevallen waarbij ouders het niet eens zijn met elkaar en alles in een ruzie eindigt.
Ouders moeten geen ruzie maken waar kinderen bij zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 juni, 2019

Het is normaal dat ouders het van tijd tot tijd oneens zijn en ruzie maken. Soms delen koppels niet dezelfde mening, maar kunnen ze nog steeds rustig praten. Maar als dit niet het geval is, onthoud dan: ouders moeten geen ruzie maken waar de kinderen bij zijn.

Kinderen maken zich vaak zorgen wanneer hun ouders ruzie maken, waardoor ze zich bang, verdrietig of boos voelen. Zelfs wanneer het gesprek eindigt, kunnen ze een schuldgevoel verbergen.

Evenzo kunnen conflicten tussen ouders de geestelijke gezondheid van een kind en de ontwikkeling van hun sociale en emotionele vaardigheden beïnvloeden. Bovendien kan het de academische prestaties en hun vermogen om toekomstige relaties te vormen beïnvloeden.

In feite is uit een studie gebleken dat onopgeloste conflicten tussen ouders een krachtige invloed hebben op de vroege ontwikkeling van kinderen, de geestelijke gezondheid en de mogelijkheden van hun toekomstige leven.

Waarom ouders geen ruzie moeten maken met hun kinderen erbij

Het is geen goed idee om bij de kinderen te ruziën om de volgende redenen:

1. Kinderen zijn emotioneel onzeker

Onenigheden provoceren een gevoel van onveiligheid bij kinderen over de stabiliteit van het gezin. Kinderen die worden blootgesteld aan veel ruzies kunnen zich zorgen maken over echtscheiding.

Bovendien kan het het voor hen moeilijk maken om een ​​gevoel van normaliteit ten opzichte van het gezin te hebben, omdat ruzies om onvoorspelbare redenen en op elk moment kunnen plaatsvinden.

Ouders die ruzie maken met hun dochter erbij

2. De ouder-kindrelatie kan worden beïnvloed

Conflicten zijn stressvol voor kinderen en ongetwijfeld ook voor ouders. Een ouder die aan stress lijdt, kan geen quality time doorbrengen met zijn of haar kinderen. Ondertussen kan het ook moeilijk voor hen zijn om warmte en genegenheid te tonen wanneer ze boos en ontdaan zijn.

3. Ruzies zorgen voor een stressvolle omgeving

Luisteren naar frequente of intense discussies is niet prettig voor kinderen en resulteert in stress. Deze situaties kunnen van invloed zijn op hun fysieke en psychologische welzijn en ook op de normale en gezonde ontwikkeling van het kind.

Ook is uit een studie gebleken dat stress in verband met leven in een huis met veel conflicten de cognitieve prestaties van een kind kan beïnvloeden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen van ouders die vaak ruziën, meer moeite hebben om hun aandacht en emoties te reguleren. Bovendien is hun vermogen om problemen effectief op te lossen ook aangetast.

Het doel van elke discussie zou geen triomf moeten zijn, maar vooruitgang.
-Joseph Antoine René Joubert-

Ouders moeten geen ruzie maken met hun kinderen erbij

Kinderen maken zich vaak zorgen over de betekenis van de ruzies van hun ouders en de gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien. Dit zorgt ervoor dat ze zelf conclusies gaan trekken en denken dat ruzies betekenen dat hun ouders niet langer van elkaar houden.

Als ouders echter ruzie maken, betekent dat niet dat ze niet van elkaar houden of dat ze een scheiding willen. Conflicten zijn meestal gewoon een manier om stoom af te blazen als ze een slechte dag hebben gehad of van mening verschillen.

In feite kunnen kinderen van alle leeftijden worden beïnvloed door een ruzie tussen ouders. Over het algemeen verschijnen de gevolgen door hoge niveaus van agressie, vijandigheid en geweld. Kinderen kunnen een negatief zelfbeeld vertonen naast episoden van angst en depressie.

Jongetje met handen over zijn oren

Hoe voelen kinderen zich wanneer hun ouders ruzie maken?

Over het algemeen voelen kinderen zich boos als ze zien of horen dat hun ouders ruzie maken. Het is moeilijk voor hen om de schreeuwende en onplezierige woorden te horen. En de ouders verbijsterd en onbeheerst zien, kan ervoor zorgen dat kinderen zich onbeschermd en bang voelen.

De kleintjes kunnen zich tijdens de discussie namelijk zorgen maken over een van de ouders. Hun angst is dat je je vooral verdrietig of gekwetst voelt door de andere partij.

Soms laten de ruzies van ouders kinderen huilen of veroorzaken ze lichamelijk ongemak. Er kan bijvoorbeeld maagpijn ontstaan ​​door zenuwen, of ze kunnen zelfs moeite hebben met slapen of zich concentreren op school.

Vergeet ten slotte niet dat de ruzies van ouders soms gezond kunnen zijn als het helpt hun gevoelens uit te drukken om situaties op te lossen in plaats van ze op te kroppen.

Hoewel we ons ervan bewust zijn dat het ingewikkeld is, moeten we zoveel mogelijk proberen geen te ruzie maken waar onze kinderen bij zijn, omdat het hen zeker emotioneel kan beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
  • Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.