10 meest voorkomende zomerallergieën bij kinderen

Allergieën bij kinderen in de zomer komen vaak voor en zijn meestal goedaardig. Leer hoe je ze kunt onderscheiden en voorzorgsmaatregelen kunt nemen.
10 meest voorkomende zomerallergieën bij kinderen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 12 juni, 2024

Tijdens de zomervakantie hebben verschillende allergieën de neiging om op te bloeien bij kinderen, die kenmerkend en typisch zijn voor de zomer. Daarom moet er aandacht worden besteed aan deze tijd van het jaar om complicaties te voorkomen. Lees verder om de 10 meest voorkomende zomerallergieën bij kinderen te ontdekken.

De meest voorkomende zomerallergieën bij kinderen

Wat de oorzaak van de allergie ook is, het zal het kind overal vergezellen. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende allergenen en triggers die het vaakst voorkomen in de zomer. Hier zijn de meest voorkomende.

1. Allergieën voor insectenbeten of -steken

Insectenbeten komen vaker voor tijdens de zomermaanden. Ook wordt een groter lichaamsoppervlak blootgesteld aan verschillende insecten die buiten voorkomen.

De meest voorkomende zijn die veroorzaakt door wespen en bijen en kunnen ernstige ziektebeelden veroorzaken bij kinderen.

2. Zonneallergie

Hoewel de term ‘zonneallergie’ technisch gezien niet juist is, is het een oppervlakkige reactie van de bloedvaten op ultraviolette stralen of zonlicht. De karakteristieke klinische verschijnselen zijn eczeem, papels en pruritus na langdurige blootstelling aan de zon.

Huidreacties kunnen ook worden waargenomen als er voorafgaand aan de blootstelling aan de zon direct contact was met bepaalde geneesmiddelen, crèmes, parfums of cosmetica.

3. Allergie voor chloor in zwembaden

Chloor in zwembaden heeft irriterende eigenschappen en het vermogen om aanzienlijke allergische reacties in de huid op te wekken. Maar artikelen gepubliceerd (Spaanse link) door de Spaanse Vereniging voor Klinische Immunologie, Allergologie en Pediatrische Astma tonen ook nadelige effecten aan op de ogen en luchtwegen.

Langdurige blootstelling aan zwembaden wordt afgeraden voor kinderen met atopische dermatitis.

Een meisje ruikt aan een bloem
Planten en bloemen trekken de aandacht van kinderen vanwege hun verscheidenheid aan vormen en kleuren. Ze kunnen echter allergieën veroorzaken door het stuifmeel dat ze produceren.

4. Pollenallergie

Planten bestuiven niet alleen in de lente, maar ook in de zomermaanden. Grassen en Parietaria doen dit vooral in de zomer, voornamelijk in bosgebieden van velden.

Dit type allergie is vaak moeilijk te beheersen, dus ouders wordt aangeraden om antihistaminica, inhalators of medische behandelingen klaar te hebben liggen, volgens de aanbevelingen van hun kinderarts.

5. Allergie voor zonnebrandcrèmes

Sommige cosmetische producten kunnen door hun ingrediënten huidreacties veroorzaken zoals verbranding, irritatie en netelroos.

Chemische zonnefilters worden in de huid opgenomen en kunnen allergische reacties veroorzaken. Fysieke of minerale zonnefilters worden daarentegen beter verdragen door de reactieve huid, omdat de bestanddelen ervan niet worden geabsorbeerd.

6. Latexallergie

Latexallergie is een van de huidreacties die in de loop der tijd steeds vaker voorkomt. Dit komt doordat er in het dagelijks leven veel voorwerpen worden gebruikt die van dit bestanddeel zijn gemaakt. Bovendien worden in de zomer accessoires zoals zwembandjes, opblaasbaar speelgoed, badmutsen of zwembrillen vaker gebruikt.

Enkele symptomen die door latex worden veroorzaakt, zijn de volgende:

  • Rhinoconjunctivitis.
  • Urticaria.
  • Astma.
  • Ademhalingssymptomen.
  • Anafylaxie.

7. Allergie voor huisstofmijt

Mijten zijn spinachtige geleedpotigen die in huisstof leven en daarom worden ze genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van omgevingsallergie. Zomeromstandigheden, waar de temperatuur en vochtigheid hoog zijn, dragen bij aan dit type allergie.

Daarnaast hopen huurhuizen of vakantiehuisjes vaak stof op omdat ze het hele jaar door onverzorgd en gesloten zijn gebleven. Daarom is het belangrijk om de hygiëne en ventilatie van tevoren goed te regelen.

10 meest voorkomende zomerallergieën bij kinderen waaronder voedselallergieën
Watermeloen, meloen en pruimen behoren tot de voedingsmiddelen die in de zomer vaak allergieën veroorzaken bij kinderen.

8. Voedselallergieën

Volgens een publicatie (Spaanse link) van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde zijn de meest voorkomende allergieën de volgende:

  • Stuifmeel.
  • Stof.
  • Bepaalde voedingsmiddelen.

De zomer wordt gekenmerkt door het hoogste aantal voedselallergieën veroorzaakt door de verhoogde consumptie van allergeen voedsel. Het is ook een tijd van het jaar waarin het gebruikelijker is om buitenshuis te eten.

Meloenen, watermeloenen, pruimen of abrikozen kunnen bijvoorbeeld heftige reacties en zelfs anafylaxie uitlokken. Ook het eten van schaaldieren kan een van de oorzaken zijn, maar dit komt niet zo vaak voor bij kinderen.

9. Allergieën voor dierenhaar

Hoewel een allergie voor dierenhaar een aandoening is die het hele jaar door voorkomt, is de kans op reacties in de zomer groter, omdat er dan meestal meer contact is met huisdieren en andere dieren

Net als bij andere soorten allergieën kun je het beste vermijden wat de reactie bij het kind veroorzaakt. Het is ook belangrijk om de handen van het kind te wassen na het aanraken van dieren.

10. Zomerallergieën bij kinderen: grasallergie

Gras groeit snel en op elke plek, waardoor het onmogelijk is om het te vermijden als je van het buitenleven geniet. Symptomen kunnen variëren van oog- en/of neussymptomen tot urticaria of astma, volgens studies (Spaanse link) van de American Academy of Allergy Asthma & Immunology.

Voorkomen is het beste medicijn

Kinderen zijn kwetsbaar voor spontane en toevallige allergische reacties, dus ouders van atopische kinderen wordt aangeraden om extreem voorzichtig te zijn om ze te voorkomen.

Het is altijd aan te raden om de EHBO-doos bij je te hebben die de allergoloog heeft aangegeven om te gebruiken in geval van nood.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.