10 Natuurlijke remedies tegen pollenallergie

Er zijn meerdere natuurlijke remedies die de symptomen van pollenallergie helpen verlichten. In dit artikel vertellen we je er een paar.
10 Natuurlijke remedies tegen pollenallergie

Laatste update: 03 februari, 2022

Ongeveer 20% van de bevolking lijdt aan een pollenallergie, een ontsteking van het hele binnenoppervlak van de neus. Deze aandoening treedt op als de persoon deze stof inademt of ermee in aanraking komt.

Deze aandoening tast het neusslijmvlies aan en veroorzaakt meerdere symptomen, waaronder niezen, jeuk, een loopneus en obstructie van de luchtwegen.

Pollenallergie: enkele huis- en natuurlijke remedies

Deze soort allergie wordt ook wel hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis genoemd. Een pollenallergie manifesteert zich namelijk in bepaalde perioden van het jaar.

Hier zijn enkele natuurlijke remedies om de tekenen en symptomen te kalmeren.

1. Stomen met eucalyptus of lavendel

Stoom is een van de meest aanbevolen methoden bij neusverstopping, omdat het helpt de luchtwegen beter te reinigen. De toevoeging van etherische oliën, zoals eucalyptus  (Engelse link) of lavendel, versterkt het gewenste effect.

Het inhaleren van pepermuntdamp helpt ook om deze symptomen te kalmeren. Dit blad bevat namelijk een stof die de histaminesynthese (die allergieën op gang brengt) verhindert en tegelijk niezen en neusverstopping verlicht.

In elk geval kan bij jonge kinderen het gebruik van deze stoffen ontraden worden wegens het risico op vergiftiging.

Natuurlijke remedies tegen pollenallergie zoals lavendelolie

2. Evenwichtige voeding.

Voeding is een van de belangrijkste pijlers om het immuunsysteem sterk te houden. Daarom zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine A, B, C en E en aan omega 3 vetzuren van essentieel belang.

Enkele voedingsmiddelen die het immuunsysteem stimuleren en de allergische reactie verminderen staan in de volgende lijst:

3. Probiotica

Een artikel van Huidig Farmaceutisch Ontwerp (Engelse link) beschrijft de gunstige effecten van het gebruik van probiotica om de immuunreactie op pollen te verminderen. Ook blokkeren deze elementen de synthese van immunoglobuline E, dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van niezen en slijm.

Hoewel er voedingsmiddelen zijn die van nature rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt, kefir en pure chocolade, kun je ook je toevlucht nemen tot het innemen van farmacologische supplementen.

4. Een vochtige omgeving helpt bij een pollenallergie

Het is het beste om een zekere luchtvochtigheid in de woonomgeving te handhaven. Daarvoor kunnen luchtbevochtigers heel nuttig en doeltreffend zijn. Ook kan een luchtzuiveraar met een actief koolstoffilter gebruikt worden.

Een te vochtige omgeving bevordert echter ook de verspreiding van schimmels en mijten, dus het apparaat moet oordeelkundig gebruikt worden.

5. Kleding wassen

Bij thuiskomst kun je het beste de kleding die je buiten droeg uitdoen. Er kunnen namelijk pollen aan de kleding blijven kleven. Bovendien wordt aangeraden de kledingstukken in de droger of binnen in huis te drogen om te voorkomen dat ze buiten met deze stof worden geïmpregneerd.

Let er ook op dat het wasmiddel en de wasverzachter die je gebruikt om je kleren te wassen hypoallergeen zijn.

6. Dagelijks douchen

Deskundigen raden ook aan om bij thuiskomst altijd te douchen om elk soort pollendeeltje dat in contact komt met de huid of kleding te verwijderen. Douchen aan het eind van de dag helpt op zijn beurt ook om je koeler te voelen en irritatie aan je ogen te verzachten.

7. Neusspoelingen

Het uitvoeren van neusspoelingen met fysiologische zoutoplossing helpt om jeuk en plaatselijk slijm te verwijderen. Ook helpt het om de neusharen schoon te houden, zodat ze hun barrièrefunctie kunnen vervullen en de holte op de juiste manier beschermen. Ze dragen ook bij tot de verwijdering van stof en pollen die de allergische reactie veroorzaken en het slijm zachter maken.

8. Huis schoonmaken

Een van de belangrijkste aanbevelingen is het huis schoon te houden en de aanwezigheid van schimmel en voorwerpen of ornamenten die stof kunnen ophopen te vermijden.

Bovendien moeten na het ventileren van de kamers de ramen gesloten worden, zodat de pollen die buiten circuleren niet in huis komen.

9. Buitensporten

Probeer buitensporten of lange wandelingen in de buitenlucht te vermijden. Dat wil zeggen dat je tijdens de lente- en zomermaanden, wanneer er buiten meer bestuiving is, de sportzaal kiest om te sporten.

Droge of zonnige dagen zijn die dagen waarop de grootste hoeveelheid stuifmeel geconcentreerd is. Onmiddellijk nadat het geregend heeft, is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht daarentegen veel geringer.

10. De inname van vitamine C helpt ook bij een pollenallergie

Vader en dochter schenken een glas sinaasappelsap in

Vitamine C is een natuurlijk en zeer krachtig antihistaminicum, dat te vinden is in verschillende voedingsmiddelen zoals citroenen, sinaasappels, grapefruits, of groene bladgroenten.

Ook bekend als ascorbinezuur helpt deze vitamine allergische reacties te bestrijden, zolang ze regelmatig en in de doses die het lichaam nodig heeft wordt ingenomen.

Huismiddeltjes tegen pollenallergie zijn aanvullingen op de medische zorg

Hoewel er natuurlijke middelen zijn om de klinische verschijnselen te kalmeren, is de door een arts aangegeven behandeling van essentieel belang om allergieën te verminderen en te bestrijden. In verband met de symptomen die het kind heeft, zal de deskundige de juiste medische behandeling voorschrijven. De beste manier om de symptomen van deze allergie te bestrijden is echter de blootstelling aan de pollen zelf te verminderen. Wellicht ook interessant voor jou

Allergietesten bij kinderen: wat houden ze in?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Allergietesten bij kinderen: wat houden ze in?

Allergietesten bij kinderen variëren en zijn nuttig in de klinische praktijk, aangezien allergieën een van de belangrijkste redenen voor consultati...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.