Gebruik gember om verkoudheid bij kinderen te bestrijden

Leer over de anti-griep eigenschappen van gember, dat een uitstekend huismiddeltje is om verkoudheid bij kinderen te helpen bestrijden.
Gebruik gember om verkoudheid bij kinderen te bestrijden

Laatste update: 05 januari, 2022

Leer meer over de antimicrobiële eigenschappen van gember, een uitstekend huismiddeltje om verkoudheid bij kinderen te helpen voorkomen en bestrijden. Deze wortel, veel voorkomend in de Aziatische keuken, is steeds meer aanwezig in de westerse wereld, dankzij de voedingsstoffen die het bevat.

Voor de gezondheid van onze baby’s zorgen is essentieel, zodat ze gezond en sterk opgroeien. Met de komst van de koude seizoenen is de kans groter dat kinderen ziek worden van verkoudheid en hoesten. De natuur biedt ons echter een van de beste huismiddeltjes voor deze gevallen, namelijk gember.

Deze plant wordt al vele jaren gebruikt als een van de belangrijkste hoestonderdrukkende middelen voor zowel volwassenen als kleintjes. In het geval van kinderen kan het natuurlijk nooit kwaad ze voor onderzoek mee te nemen naar de kinderarts en te vragen of die aanbeveelt gember in te nemen om het ongemak te verlichten.

Als je baby verkouden is, verspil dan geen tijd en raadpleeg je vertrouwde kinderarts

Artsen schrijven vaak medicijnen zonder recept voor om de symptomen van verkoudheid en hoest soms te verlichten, maar niet iedereen zal op dezelfde manier reageren.

Daarom kunnen mama en papa bijvoorbeeld eens een heerlijke thee bereiden met natuurlijke ingrediënten die de symptomen kunnen helpen verlichten. Zo kun je gember gebruiken vergezeld van citroen, honing (let op, gebruik geen honing tot het eerste levensjaar van je baby), sinaasappel en khella zaden om je baby te helpen zich beter te voelen. 

Recepten op basis van gember om verkoudheid bij kinderen te bestrijden

Gebruik gember om verkoudheid bij kinderen te bestrijden

Gember is een wortel van oosterse oorsprong die al zo’n 2000 jaar door de traditionele geneeskunde gebruikt wordt. In die lange periode zijn honderden recepten ontwikkeld om verkoudheidskwaaltjes bij kinderen te behandelen. Dit dankzij de ontstekingsremmende, antioxiderende, antitussieve en antivirale eigenschappen. Verschillende huidige studies tonen (Engelse link) de eigenschappen van gember aan als het gaat om een positieve werking op deze virale processen.

Als je verbetering wilt zien bij je kleintje, maak dan zeker een van deze recepten die we voor je hebben klaar:

Gemberthee

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm het water en voeg de geraspte gember toe. Dan moet je de honing toevoegen en roeren tot alles goed verdund is. Zeef het mengsel om de bezinksel te verwijderen en klaar is Kees! Probeer je kind dit drankje voor het slapen gaan te geven, zodat het de hele nacht comfortabel blijft. Nogmaals, honig is niet voor alle leeftijden, dus denk daar aan!

Huismiddeltje met gember om verkoudheid bij kinderen te verhelpen

Ingrediënten

 • 6 kopjes water
 • ½ kopje dungesneden gember
 • 2 kaneelstokjes

Bereiding

Doe het water in een kleine steelpan, voeg de wortelschijfjes en de kaneel toe en verwarm het op laag vuur. Dan moet je het filteren om de vaste delen te verwijderen. Voeg honing of een beetje suiker toe (afhankelijk van de leeftijd van je baby) en geef ze vervolgens gedurende de dag enkele theelepels te eten.

Natuurlijke drank met gember

Ingrediënten

 • 1 citroen
 • 1 glas water
 • ½ kopje geraspte gember
 • Honing

Bereiding

Knijp de citroen uit in het glas water, voeg de wortel toe en zet het op laag vuur. Als het kookt, moet je de vloeistof filteren en laten zitten tot ze lauw is. Voeg de honing toe en serveer het een beetje voor het slapen gaan.

Stoombad om verkoudheid bij kinderen te verlichten

Als het verkouden kind ouder is dan vier jaar, helpt gemberwortel ook om beter te ademen als je het als damp gebruikt. De werkwijze is als volgt:

 • Doe allereerst een gemberwortel in een pan met water en laat dit 20 minuten koken.
 • Haal dan de pot van het vuur en bedek heel voorzichtig het hoofd van het kind en dat van jezelf met een handdoek boven de pan (zo kun je checken dat de stoom niet te heet is).
 • Blijf aan hun zijde zitten en breng ze dichter bij de pan zodat ze de stoom inademen.

Deze therapie kan 5 tot 10 minuten duren, of in elk geval zo lang als nodig is om de luchtwegen te ontzwellen. Na afloop moet de patiënt warm gehouden worden, uit de buurt van koude tocht.

Contra-indicaties

Een kind ligt ziek op de bank

Het is belangrijk de aangegeven dosis niet te overschrijden, om buikpijn of gastro-intestinale complicaties te voorkomen. Tegelijk kunnen kinderen jonger dan twee jaar niet goed reageren op de inname van deze specerij omdat het spijsverteringsstelsel nog niet rijp is en braken kan veroorzaken. Dit volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift “Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.

Gember, een steeds populairder wordende specerij

Behalve zijn eigenschappen als het gaat om het helpen bestrijden van verkoudheid bij kinderen, heeft gember ook belangrijke voedingsstoffen als het gaat om het voorkomen van andere soorten ziektes. Zo zou de regelmatige consumptie ervan de symptomen van ontstekingsdarmziekten kunnen verlichten.

Het is zelfs werkzaam bij de behandeling van bepaalde neurodegeneratieve ziekten, als aanvulling op een farmacologische behandeling.

Om deze redenen is het een goed idee om regelmatig gember in je dieet op te nemen. Om dit te doen kun je proberen de aanbevolen recepten te maken, of het in wortel- of poedervorm gebruiken om de smaak van je culinaire bereidingen te verbeteren.

Bedenk echter dat het geen magische krachten heeft en dat je een evenwichtige en gevarieerde voeding moet volgen om van de effecten ervan te kunnen profiteren. Wellicht ook interessant voor jou

Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ui tegen hoesten bij kinderen: werkt het?

Van uien wordt gezegd dat ze effectief zijn om het hoesten bij kinderen te verminderen. Wetenschappelijk bewijs bevestigt dit echter niet. • Sahoo M., Jena L., Narayan Rath S., Kumar S., Identification of suitable natural inhibitor against influenza A (H1N1) neuraminidase protein by molecular docking. Genomics Inform, 2016. 14 (3): 96-103.
 • Marx W., Ried K., McCarthy AL., Vitetta L., et al., Ginger mechanism of action in chemotherapy induced nausea and vomiting: a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 141-146.