Wat is functionele buikpijn bij kinderen?

Weet je wat functionele buikpijn bij kinderen is? Hoewel we soms niet weten waar het ongemak vandaan komt, is het meestal geen alarmsignaal.
Wat is functionele buikpijn bij kinderen?

Laatste update: 05 maart, 2019

Als kinderen zonder reden last hebben van buikpijn, dan hebben ze mogelijk functionele buikpijn.

Het heeft zijn naam gekregen, omdat het niet wordt veroorzaakt door een spijsverteringsaandoening of een ander medisch probleem of klinische aandoening. Het kan echter het dagelijks leven in de weg staan.

Wat is functionele buikpijn bij kinderen?

Specialisten weten niet precies waar deze aandoening vandaan komt. Het kan echter te wijten zijn aan een defect tussen de darmen en het zenuwstelsel en zelfs aan het immuunsysteem. Het speelt op in stressvolle situaties of bij een overgevoeligheid voor pijn.

Terugkerende buikpijn verwijst naar 2 of meer perioden van buikpijn in een tijdsbestek van 3 maanden die de normale activiteit verstoren.

Chronische buikpijn (CAD) is een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de dokter. Het treft 2-4% bij kinderen en 7-25% bij adolescenten.

Gegevens in Science Direct laten zien dat 10-15% van de schoolgaande kinderen hier last van heeft. Ook piekt het tussen de 5 en 8 jaar en komt dan terug tijdens de adolescentie.

Hoe functionele buikpijn bij kinderen te diagnosticeren

De diagnose zelf is ingewikkeld, omdat het belangrijk is om elke andere aandoening uit te sluiten. Je moet er bijvoorbeeld zeker van zijn dat je kind geen last heeft van:

Bovendien moet je er zeker van zijn dat hij geen voedselintolerantie heeft. In deze gevallen heeft je kind een speciale behandeling nodig.

Je moet ook uitzoeken of er iets is gebeurt wat stress kan veroorzaken, zoals:

Deze kunnen ook het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, het irriteren en meer of minder ernstige pijn veroorzaken.

Gevaarlijke symptomen

Meisje houdt haar buik vast

Om te beginnen, zal je kind een lichamelijk onderzoek ondergaan om zijn gewicht en algemene gezondheid te bepalen. Door de buik aan te raken, kan de arts zien of er spanning, gas of een ontsteking is.

Aan de andere kant, onthoud dat sommige symptomen betekenen dat de pijn eigenlijk veroorzaakt wordt door een bepaalde ziekte. Het is belangrijk om je arts te vertellen als je een van deze symptomen ziet:

  • Koorts zonder duidelijke oorzaak
  • Gewichtsverlies
  • Anale verwondingen
  • Sporen van bloed in de ontlasting
  • Frequente diarree
  • Veranderingen in de groei van het kind
  • Buikpijn aan de rechterkant
  • Aanhoudend braken
  • Familiegeschiedenis van een darmziekte, maagzweer, coeliakie

Behandeling voor functionele buikpijn

Behandeling voor functionele buikpijn

Zoals je kunt zien, leidt dit soort pijn niet tot een ernstige situatie of een onderliggend probleem. Het zorgt er echter wel voor dat je kind zich ongemakkelijk voelt.

Daarom zal je arts je vertellen of je medicatie moet geven. Paracetamol is meestal zeer effectief.

Daarnaast zijn er enkele remedies die kunnen helpen functionele buikpijn bij kinderen te verlichten. Je kunt hem bijvoorbeeld een massage geven of warmte toepassen. Af en toe kan therapie voor stressbeheer noodzakelijk zijn.

Hoe praat je hierover met kinderen?

Het gaat er niet om hem te laten denken dat alles in zijn hoofd zit, omdat hij zich hierdoor slechter zal voelen. Je moet echter wel duidelijk maken dat hij zich niet zoveel zorgen hoeft te maken, en dat het belangrijk is om te leren omgaan met pijn.

Hij moet ook begrijpen dat hij geen enkele ziekte heeft, ook al voelt hij echt pijn. Leg uit dat hij geliefd is en veel andere kinderen zich ook zo voelen.

Zoals je kunt zien, is functionele buikpijn bij kinderen heel gewoon. Hoewel je je meestal geen zorgen hoeft te maken, moet je hem nauwlettend in de gaten houden en ervoor zorgen dat hij geen andere aandoeningen heeft door hierover met je arts te praten.

Over het algemeen verdwijnen deze symptomen als kinderen opgroeien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aparicio Hernán, A. (2011). Dolor abdominal crónico y recurrente. Pediatria Integral
  • Harris D., P., Godoy F., A., & Guiraldes C., E. (2001). Dolor abdominal, dispepsia y gastritis en pediatría: Rol del Helicobacter pylori. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/S0370-41062001000200002
  • Mónica González, Y., & Francisca Corona, H. (2011). Dolor abdominal recurrente (DAR) o crónico en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70410-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.