Stoornissen van de spijsvertering bij baby's

Uit statistieken blijkt dat ongeveer 50% van de baby's tijdens hun eerste levensmaanden aan lichte stoornissen van de spijsvertering lijden.
Stoornissen van de spijsvertering bij baby's

Laatste update: 25 juli, 2018

Stoornissen van de spijsvertering kunnen erg lastig zijn voor je baby, maar met de juiste behandeling kunnen ze worden verlicht. We zullen je enkele eenvoudige tips geven om ze te verlichten en te vermijden.

Stoornissen van de spijsvertering komen vaker voor bij baby’s dan we misschien denken. Uit statistieken blijkt dat ongeveer 50% van de baby’s tijdens hun eerste levensmaanden aan lichte stoornissen van de spijsvertering lijden.

Dit komt doordat van hun spijsverteringsstelsel nog niet geheel ontwikkeld is. Deze problemen kunnen vaak worden overwonnen door veranderingen in de voeding. Het is echter wel belangrijk ze te onderkennen om latere problemen met de ontwikkeling van het kind te voorkomen.

Stoornissen van de spijsvertering bij baby’s

Er zijn verschillende stoornissen van de spijsvertering waar baby’s last van kunnen hebben en ze zijn over het algemeen vrij vervelend voor hen.

Eigenlijk zijn deze aandoeningen heel gewoon. Desondanks kunnen ze tot grote bezorgdheid bij de ouders leiden. Met de juiste behandeling kan hun ongemak gelukkig vrij gemakkelijk worden verlicht.

Hier zijn enkele van de aandoeningen waarvan een baby last kan hebben.

Koliek

Koliek of buikkrampjes is de mildste aandoening die een pasgeborene kan hebben. Vooral baby’s die de fles krijgen hebben hier nogal eens last van. Deze pijn kan luid huilen veroorzaken. Als de baby wat lucht uit zijn buikje kan verdrijven, zal de intensiteit van de pijn en het huilen al gauw verminderen.

Om de krampjes te verlichten, kun je het buikje van je baby zachtjes masseren, van boven naar beneden of met de wijzers van de klok mee.

Diarree

Borstvoeding kan ervoor zorgen dat de ontlasting van je baby een bepaalde kleur en consistentie heeft. Het zal waarschijnlijk dun, korrelig en goudgeel van kleur zijn.

Als je je baby flesvoeding geeft is zijn ontlasting vaak licht gekleurd. In elk geval moet je wel je (kinder)arts raadplegen als je merkt dat je baby diarree heeft.

Baby’s hebben een verhoogd risico op uitdroging. Diarree bij baby’s komt meestal door besmetting.

Baby op een kussen

Het opgeven van melk

Het opgeven van melk wordt ook regurgitatie genoemd. Het treedt meestal op na het voeden. Het komt vooral voor wanneer de baby te veel  heeft gehad. Het kan alleen worden vermeden door goed op te letten wanneer de baby genoeg heeft gehad en tevreden is.

Dit voorkomt dat hij meer eet dan hij nodig heeft. De melk die wordt opgegeven is niet altijd overvloedig, en komt meestal net na het voeden van de baby. Het kan worden geactiveerd door de geringste beweging. De oorzaak is het feit dat het spijsverteringskanaal van de baby nog niet volgroeid is.

Constipatie

De opname van vast voedsel in het dieet van de baby of een verandering van flesvoeding kan ook stoornissen van de spijsvertering veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, is het het beste om je (kinder)arts te raadplegen. De meest effectieve behandeling is om eenvoudig de voeding van de baby te veranderen.

De hik

De hik kan vrij persistent en langdurig zijn. Het berokkent de baby geen schade dus het is geen reden tot grote bezorgdheid. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor en verdwijnt het spontaan. Baby’s kunnen zelfs al last hebben van de hik in de baarmoeder.

Volgens de statistieken lijdt 55% van de baby’s aan voedingsproblemen in hun eerste levensjaar. 

Gasvorming

Gasvorming kan een aanwijzing zijn dat het spijsverteringsstelsel van de baby problemen ontwikkelt. Sommige baby’s kunnen lactose of flesvoeding niet volledig verteren. Dat komt doordat ze nog niet over de enzymen beschikken om dat bestanddeel af te breken.

Hoewel dit probleem meestal spontaan verdwijnt wanneer de baby zich ontwikkelt, is het toch belangrijk om je (kinder)arts te informeren om zo een  oplossing  te vinden.

Hoe kun je je baby helpen?

  • Hou de baby rechtop wanneer je hem voedt.
  • Laat je baby boeren door hem lichte tikjes op zijn ruggetje te geven.
  • Je kunt een zachte massage van zijn buikje proberen om de pijn te verlichten.
  • Probeer hem kleine hoeveelheden per keer te voeden.
  • Kalmeer je baby als hij huilt om te voorkomen dat hij nog meer lucht inslikt.
Hou de baby rechtop wanneer je hem voedt

Wat zijn de symptomen van spijsverteringsproblemen?

De snelste manier om eventuele problemen met de spijsvertering bij je kind op te sporen, is door hem dagelijks te observeren. Bijvoorbeeld, als hij zich onprettig voelt, verdrietig of boos is na het eten, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich niet goed voelt.

Je merkt misschien dat hij zijn beentjes optrekt en daarna strekt. Zo probeert hij zijn pijn of ongemak te verlichten. Een andere aanwijzing dat het kind spijsverteringsproblemen heeft, is wanneer hij ongecontroleerd huilt.

De stoornissen van de spijsvertering die we hierboven hebben genoemd, zijn vrij ongemakkelijk voor de baby. Voor de ouders kunnen ze reden tot bezorgdheid zijn. Maar ze zijn tijdens de eerste maanden volkomen normaal.

Als je vragen hebt of bezorgd bent, raadpleeg dan je (kinder)arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Thiagarajah JR., Kamin DS., Acra S., Goldsmith JD., et al., Advances in evaluation of chronic diarrhea in infatns. Gastroenterology, 2018. 154 (8): 2045-2059.
  • Vandenplas Y., Alarcón P., Alliet P., De Greef E., et al., Algorithms for managing infant constipation, colic regurgitation and cow’s milk allergy in formula fed infants. Acta Pediatr, 2015. 104 (5): 449-57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.