Allergieën of verkoudheid, hoe weet ik waar mijn kind last van heeft?

Soms is het moeilijk om een allergie van een verkoudheid te onderscheiden, omdat beide verschillende overeenkomsten hebben. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om ze van elkaar te onderscheiden.
Allergieën of verkoudheid, hoe weet ik waar mijn kind last van heeft?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 01 april, 2024

Bovenste luchtweginfecties, zoals allergieën en verkoudheid, worden bij kinderen vaak door elkaar gehaald. In feite overlappen de symptomen van beide vrij vaak, maar er zijn ook sterke verschillen waardoor je weet hoe je ze het beste kunt herkennen en behandelen. Om erachter te komen of je kind allergieën of verkoudheid heeft, is hier alles wat je moet weten.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat zowel allergieën als verkoudheid veel voorkomende aandoeningen bij kinderen zijn en zich kunnen uiten met vergelijkbare symptomen, zoals een verstopte neus, niezen en een loopneus. Er zijn echter enkele onderscheidende kenmerken die je kunnen helpen het verschil tussen de twee te zien.

Wat zijn de verschillen tussen allergieën en een verkoudheid?

De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde (Engelse link) noemt de volgende symptomen als eerste symptomen van allergieën of hooikoorts:

 • Jeuk aan de ogen, neus, oren of mond.
 • Heldere en waterige neusuitvloeiing.
 • Spasmodisch niezen.

Aan de andere kant wordt verkoudheid veroorzaakt door verschillende soorten virussen. Hoewel de symptomen en de ernst kunnen variëren, hebben verschillende soorten verkoudheid bepaalde kenmerken gemeen. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) suggereert dat de gemiddelde gezonde volwassene 2 tot 3 verkoudheden per jaar heeft.

Een verkoudheid veroorzaakt meestal geen uitslag of jeukende ogen, waardoor het snel kan worden onderscheiden van allergieën. De duur van beide aandoeningen is ook verschillend, want het herstel van een verkoudheid is meestal sneller, tussen de 7 en 10 dagen. Allergieën daarentegen verdwijnen niet, tenzij de uitlokkende factor wordt geëlimineerd of een behandeling wordt gegeven. Ze hebben de neiging om gedurende 2 tot 3 weken symptomen te veroorzaken.

Hoe kunnen allergieën worden voorkomen?

Allergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem negatief reageert op bepaalde stoffen, de zogenaamde seizoensgebonden allergenen. De meest voorkomende zijn onder andere de volgende:

Allergieën zijn niet besmettelijk, want je moet gevoelig zijn voor een stof om een reactie te ontwikkelen. Terwijl een verkoudheid wordt overgedragen door virusdruppeltjes die het kind uitscheidt wanneer het niest of hoest tijdens een verkoudheid.

Symptomen en behandeling van allergieën en verkoudheid

Verkoudheid en allergieën hebben een aantal gemeenschappelijke symptomen, zoals de volgende:

 • Niezen.
 • Hoesten.
 • Keelpijn.
 • Waterige ogen.
 • Lopende neus.
 • Verstopte neus.

Verkoudheid veroorzaakt meestal vermoeidheid, keelpijn, lichaamspijn en een verstopte neus. Ernstigere gevallen kunnen ook hoofdpijn en koorts veroorzaken. Allergieën veroorzaken daarnaast ook jeukende ogen, een piepende ademhaling en huiduitslag, zoals netelroos of eczeem.

Zijn er therapeutische opties?

Verkoudheid lost na verloop van tijd op. In dit geval helpen antibiotica niet, omdat ze bacteriën doden en geen virussen. Daarom is in de meeste gevallen de enige therapeutische optie veel vocht drinken en rusten.

Sommige medicijnen kunnen echter helpen om de symptomen te verlichten terwijl de symptomen zich verder ontwikkelen. Ibuprofen, paracetamol, decongestieve neussprays en hoestsiropen kunnen goede hulpmiddelen zijn, zolang ze worden toegediend op voorschrift van een kinderarts.

In het geval van allergieën is het vermijden van de veroorzakende factoren een effectieve manier om symptomen te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, kunnen op aanraden van de kinderarts medicijnen worden ingenomen om de symptomen te verminderen.

Antihistaminica en kinderen

Raadpleeg altijd je arts voordat je een vrij verkrijgbaar verkoudheidsmiddel toedient. Bovendien wordt het gebruik van verkoudheidsmedicijnen gedurende langere perioden afgeraden.

Antihistaminica werken door de effecten van histamine te blokkeren. Hoewel ze als vrij verkrijgbaar worden beschouwd, moet worden opgemerkt dat de FDA het gebruik ervan bij kinderen onder de twee jaar (vooral pasgeborenen) afraadt, tenminste zonder toestemming van een kinderarts.

Volgens een publicatie in Pediatric Allergy and Immunology(Engelse link) is er zelfs een gebrek aan studies over de veiligheid van antihistaminica bij kinderen jonger dan 2 jaar. Baby’s hebben ook een immuunsysteem dat nog niet volledig ontwikkeld is, dus ze zijn vatbaarder voor bijwerkingen.

Wanneer is het raadzaam om naar de dokter te gaan?

Over het algemeen is het niet nodig om naar de dokter te gaan voor een verkoudheid. Maar als verkoudheidssymptomen langer dan 10 dagen duren, is het wel raadzaam om dat te doen, omdat het kan leiden tot een ernstigere infectie, zoals longontsteking, sinusitis of bronchitis.

Zowel allergieën als verkoudheid kunnen ervoor zorgen dat bacteriën en virussen zich ophopen in de lagere luchtwegen en sinussen, waardoor ernstigere infecties kunnen ontstaan.

De Center for Disease Control and Prevention (CDC) raadt aan om in de volgende gevallen naar een specialist te gaan:

 • Symptomen duren langer dan 10 dagen.
 • Een kind van 3 maanden of jonger is verkouden met lethargie, koorts of beide.
 • Ernstige of ongebruikelijke symptomen.
 • Er is een hoog risico op complicaties (hartaandoening of aangetast immuunsysteem).

Verkoudheid en allergieën: zo verschillend en toch zo vergelijkbaar

Hoewel sommige symptomen van verkoudheid en allergie erg op elkaar lijken, zijn het twee heel verschillende gezondheidsaandoeningen. Daarom kan het bepalen welke aandoening je kind heeft helpen bij het aangeven van de juiste behandeling, zodat je kind zich sneller beter voelt.

Als de symptomen niet verbeteren met behandeling, of als er koorts of uitslag ontstaat, is het aan te raden om een specialist te raadplegen om een ernstige medische aandoening uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.