Waar moet je op letten voor je een huisdier aan je kinderen geeft?

Een huisdier cadeau geven aan je kinderen is een goede optie, maar je moet wel rekening houden met een reeks factoren om comfort en veiligheid te bieden.
Waar moet je op letten voor je een huisdier aan je kinderen geeft?
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 16 augustus, 2022

Dieren staan bovenaan de lijst van geschenken die kinderen aan hun ouders vragen. Zo’n cadeau geven is echter geen beslissing die lichtvaardig genomen kan worden. Er zijn een reeks aspecten waarmee je rekening moet houden voor je een huisdier aan je kinderen. We vertellen je welke dat zijn.

Een huisdier cadeau geven kan een uitstekend idee zijn, want welk kind vindt het niet geweldig er een te hebben? Over het algemeen neigen kleintjes naar honden of katten, die hun beste vrienden worden om mee te spelen, mee te wandelen, en zich mee te vermaken. Je moet echter denken aan de grote verantwoordelijkheid die een huisdier met zich meebrengt. Het is namelijk geen voorwerp, maar een levend wezen dat zorg en aandacht nodig heeft.

Overwegingen om rekening mee te houden voor je een huisdier aan je kinderen geeft

Neem, voor je een huisdier koopt in een winkel of adopteert bij een stichting of organisatie die dieren verdedigt, de tijd om de voor- en nadelen echt te analyseren om de beste beslissing te nemen. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden.

1. Een huisdier heeft tijd en aandacht nodig

Een van de eerste dingen om rekening mee te houden als je een huisdier aan je kinderen geeft, is dat het verzorging, tijd en aandacht nodig heeft. Deze verantwoordelijkheid moet niet alleen op de kinderen rusten, maar ook op de volwassenen.

Het is duidelijk dat kinderen niet de bekwaamheid of rijpheid hebben om alleen voor een dier te zorgen (ook al denken ze misschien van wel als ze er om vragen), dus zul je het zelf moeten doen of de taken met de rest van het gezin (Spaanse link) moeten delen.

Je zult het moeten voeren, baden, ermee spelen, ermee wandelen en het opvoeden, naast andere dingen. Ook moet je je afvragen of je op lange termijn de economische middelen hebt om voer te kopen, het naar de dierenarts te brengen, het te voorzien van medicijnen, vaccins, of speelgoed zodat het zichzelf kan vermaken, en of je bereid bent om eventuele medische noodkosten te dekken.

2. Wat voor huisdier geef je cadeau?

Kinderen geven meestal de voorkeur aan honden of katten, maar er zijn ook andere soorten dieren die ze leuk kunnen vinden, zoals een hamster, konijnen, vissen, schildpadden, of sommige vogels. Kies welk soort huisdier ze graag zouden willen en zoek een vriendelijk ras, in het geval dat het een hond of een kat is. Op die manier kunnen de kinderen spelen en plezier maken, en heb jij gemoedsrust.

Tot de beste hondenrassen voor huizen met kinderen behoren labrador retrievers, beagles, St. Bernards, schnauzers en collies, die aanhankelijk, speels, en gemakkelijk te trainen zijn. Als je kinderen liever een kat hebben, zijn de meest gezellige katten Maine Coons, Perzen, Turkse Angora’s, Siamezen, en Himalaya’s.

Waar moet je op letten voor je een huisdier aan je kinderen geeft
De Himalaya kat is een van de meest gezellige katachtigen en zou een geweldige metgezel voor je kinderen kunnen zijn.

3. Op welke leeftijd moet je een huisdier aan je kinderen geven?

Leeftijd is een heel belangrijke factor bij het zoeken naar een huisdier (Spaanse link) voor je kinderen. In dit geval kun je het beste een hond of kat geven als je kinderen tussen de vijf en zes jaar oud zijn. Op die leeftijd zijn ze oud genoeg om te begrijpen dat het huisdier een levend wezen is en geen speelgoed, en kunnen ze deelnemen aan de verzorging ervan.

Huisdieren die minder aandacht vragen zijn ideaal voor jongere kinderen, zoals hamsters, schildpadden, en sommige soorten vissen, omdat ze niet veel tijd of inspanning vragen. Bedenk echter dat deze dieren erg kwetsbaar zijn, dus je moet altijd toezicht houden op je kinderen in hun buurt.

4. Houd rekening met je huis voordat je een huisdier aan kinderen geeft

Als je van plan bent het huisdier mee te nemen naar het huis of appartement waar je woont, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is voor de nieuwe vriend van je kinderen. Je moet een comfortabele plek bieden om te slapen, ze beschermen tegen regen of zon, en er moet ruimte zijn om te rennen en te spelen .

Als het een groot dier is, zal het veel meer ruimte nodig hebben. Denk ook na over wie er voor zou kunnen zorgen als je weg bent, of waar je het achterlaat als je op vakantie gaat.

En als je een woning huurt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je huisdieren mag hebben.

5. Huishoudelijke allergieën

Als je een huisdier in huis haalt, houd dan rekening met de allergieën van de mensen die er wonen. Als iemand bijvoorbeeld allergisch is voor katten, kun je er beter geen in huis halen. Kies een ander dier dat voor geen van de leden van je gezin problemen zal opleveren.

Een meisje is allergisch voor haar hond
Voordat je een nieuw huisdier kiest, moet je nagaan of iemand een allergische reactie kan krijgen.

6. Een nieuwe levensstijl aannemen

Als je een huisdier aan je kinderen geeft, moet je er rekening mee houden dat jouw levensstijl en die van de gezinsleden zal veranderen.

Het is het beste als de beslissing om een huisdier in huis te nemen met instemming genomen wordt. Iedereen moet ermee instemmen deel te nemen aan de verzorging van het dier en zijn bereidheid uitspreken om met het dier te leven en het zich prettig en veilig te laten voelen.

7. Voorbereiding van het dier

Als je besloten hebt een hond of een kitten aan je kinderen te geven, zorg er dan voor dat het gevaccineerd en ontwormd is. Ga met het dier naar de dierenarts voor je het mee naar huis neemt om uit te zoeken of het een ziekte heeft en vraag de dierenarts naar het inentingsschema van het dier, zodat je het strikt kunt volgen. Dit verzekert zowel de gezondheid van het dier als die van je gezin.

Leer je kinderen verantwoordelijkheidsgevoel

Het hebben van een huisdier thuis leert kinderen verantwoordelijkheidsgevoel, respect en liefde voor dieren. Tegelijk ontwikkelen kinderen communicatievaardigheden, want ze leren socialiseren, empathisch te worden, en hun gevoelens te uiten.

Kies na al deze overwegingen het soort dier en ras dat het beste bij je huis past en verwelkom het nieuwe lid. Het hebben van een huisdier brengt veel voordelen voor de kinderen en het hele gezin. Wellicht ook interessant voor jou

Het voorbereiden van je huisdier op een baby
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het voorbereiden van je huisdier op een baby

Hieronder vind je waardevolle tips die helpen bij het voorbereiden van je huisdier op de komst van een nieuwe baby. Wat kan je doen?
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.