Films die kinderen leren om dieren lief te hebben

Eén van de belangrijkste waarden die we onze kinderen zouden moeten leren is om dieren lief te hebben. Deze films helpen kinderen hierover te leren, terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben.
Films die kinderen leren om dieren lief te hebben
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De kindertijd is één van de beste periodes van het leven om te leren over en het verkrijgen van waardes. Dit komt doordat kinderen als sponsjes zijn en alles dat ze leren absorberen van de ervaringen die ze meegemaakt hebben. Wanneer je kinderen leert om dieren lief te hebben, zullen ze meer empathie hebben en zorgzame mensen worden.

Het overdragen van waardes zou niet een te moeilijke taak zijn en moet niet op een saaie of formele manier gedaan worden. Kinderen leren van alles dat om hen heen gebeurt. Daarom zullen ze je willen nadoen wanneer ze zien dat je dieren met liefde en respect behandeld.

Hiernaast kunnen bepaalde vrijetijdsactiviteiten ons helpen met dit proces. Eén van de favoriete activiteiten van onze kinderen is het kijken van familiefilms en genieten van de aandacht van hun ouders terwijl deze geweldige verhalen hen blij maakt.

En wat is beter dan leren en plezier hebben tegelijkertijd?

Waarom is het liefhebben van dieren zo belangrijk?

Dieren zijn levende wezens. Ze hebben net als ons behoeftes en gevoelens en daarom moeten we ze respecteren en voor ze zorgen. Ze zijn geen objecten en geen speelgoed. We moeten leren dat ze levende wezens zijn die we moeten respecteren.

Ze leren ons wat onvoorwaardelijke liefde is. Als we onszelf toestaan om ze te leren kennen, zullen dieren ons laten zien wat loyaliteit, vriendschap en affectie echt zijn. Ze hebben pure, simpele gevoelens en hebben geen wraakgevoelens.

Ze helpen ons om emotioneel stabiel te blijven. Wanneer je tijd spendeert met dieren, kan je van schadelijke, negatieve emoties afkomen. Spendeer simpelweg tijd met dieren wanneer je verdrietig of bang bent en je gemoedstoestand zal gelijk veranderen en je zult positiever zijn.

Kinderen met een golden retriever

Films die leren om dieren lief te hebben

Nu dat je de voordelen van het liefhebben van dieren en het delen van je leven met dieren weet, gaan we kijken naar de beste films die je kleintjes leren om dieren lief te hebben. 

Marley & me

In deze film kiest een jong koppel ervoor om een puppy, Marley, te nemen voordat ze een gezin beginnen. Voordat ze het doorhebben is de puppy een hond van 40 kilo die hun leven op zijn kop zet.

Marley vergezelt hen in elke periode van hun leven en brengt het gezin liefde en plezier

Tarzan

Deze klassieker van Disney gaat over een weeskind dat geadopteerd wordt door een gorilla nadat hij achtergelaten is in de jungle. Hij is gelukkig met alle dieren, totdat ontdekkingsreizigers bij de jungle komen.

Op dat moment leert Tarzan wie hij echt is. Uiteindelijk zal hij moeten beslissen in welke wereld hij wil leven.

Deze film laat zien hoe wreedheid en menselijke hebzucht gevaarlijk kan zijn voor dieren, terwijl vriendelijkheid en respect hun levens kan redden.

Hachi: A Dog’s Tale

Deze ontroerende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een universitair professor die besluit om een weeshond te adopteren. Het is een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en trouw. Het leert ons dat iemand die echt van ons houdt altijd op ons zal letten en op ons zal wachten.

Ferdinand

Ferdinand is een vriendelijke, lieve stier die gepest wordt door andere stieren omdat hij niet agressief is. Nadat hij geadopteerd word door een vriendelijke man en zijn dochter Nina, is Ferdinand voorbestemd om weer gevangen te worden door zijn ontvoerders.

Daarna proberen ze hem te verkopen aan een stierenvechter. Ferdinand stopt niet tot hij weer bij Nina kan zijn.

Ferdinand met Nina

© Blue Sky Studios, 20th Century Fox Animation, Davis Entertainment, Scholastic Entertainment

Dit verhaal laat ons zowel de goede als de slechte kant van mensen zien en leert ons om respect voor het leven boven onze tradities te zetten. In dit geval gaat dat om het stierenvechten in Spanje.

Andere films die kinderen leren om dieren lief te hebben

A Dog’s Way Home

Nadat Bella abrupt en op oneerlijke wijze gescheiden is van haar baasje Lucas, ontsnapt ze en probeert ze hem te vinden. Deze reis wordt niet gemakkelijk, omdat ze 650 kilometer moet reizen en over ontelbare obstakels moet komen. De liefde die ze voelt voor Lucas helpt haar echter om niet op te geven tot ze hem weer vindt. 

Dumbo, ook deze film leert kinderen om dieren lief te hebben

Zowel Disney’s klassieker en de recente versie van Tim Burton laten duidelijk zien hoe dieren worden behandeld in het circus. Door het leiden van Dumbo – nadat hij gescheiden wordt van zijn moeder en gebruikt wordt voor geld – leren we dat geen enkel vermaak gerechtvaardigd is als er levende wezens slecht behandeld worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.