De meest voorkomende angsten bij kinderen

Het is normaal dat kinderen bang zijn voor bepaalde dingen als ze jong zijn. Voor het grootste deel vervagen deze angsten als ze groeien. Angst voor het donker, om nachtmerries te krijgen of naar de dokter gaan, zijn enkele van de meestvoorkomende angsten bij kinderen. Lees de rest van het artikel voor meer informatie.
De meest voorkomende angsten bij kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 augustus, 2019

Elk kind kan bang zijn voor verschillende dingen. Dat gezegd, kleine kinderen hebben echter vaak bepaalde angsten gemeen. Vandaag bieden we een lijst met de meestvoorkomende angsten bij kinderen, en hoe we ze kunnen helpen deze te overwinnen.

Angst ervaren is onderdeel van het leerproces bij kinderen, net als het overwinnen ervan. Ouders spelen een essentiële rol in dit proces door hun kinderen te helpen, door middel van ondersteuning en advies te bieden om hen zo te helpen hun angsten te confronteren.

De meestvoorkomende angsten bij kinderen

1. Angst voor het donker

Angst voor het donker is een van de meestvoorkomende angsten bij kinderen. Het is ook een van de angsten die zich het vroegst kunnen voordoen (rond de leeftijd van 2 jaar). Dit is de leeftijd wanneer kinderen zich bewust worden dat ze zich in een donkere kamer bevinden.

Plotseling bevinden kinderen zich in een donkere kamer zonder enig licht, alleen, met hun verbeeldingskracht die hen tegenwerkt. Elke angst kan ervoor zorgen dat ze in paniek raken.

Ouders kunnen hun kinderen op verschillende manieren helpen hun angst voor het donker te overwinnen, zoals:

  • Begeleid ze een tijdje terwijl ze in het donker zijn, zodat ze begrijpen dat er niets te vrezen valt.
  • Plaats een nachtlampje op het nachtkastje zodat ze niet in volledige duisternis zijn.
  • Plak ‘glow-in-the-dark’-sterren en maanstickers op het plafond van hun slaapkamer om’ s nachts te schijnen.
  • Verzin verhalen over de zon, de maan en de sterren zodat je kinderen denken dat de sterren en de maan hen altijd zullen beschermen.

2. Nachtmerries veroorzaken ook angsten bij kinderen

Nachtmerries staan ​​ook hoog op de lijst met de meestvoorkomende angsten bij kinderen. Wanneer dit gebeurt, zijn kinderen geneigd om overstuur wakker te worden en soms te schreeuwen en te zweten.

Wat ouders in deze situaties moeten doen, is hun kinderen kalm houden, en uitleggen dat de nachtmerries niet echt zijn.

Integendeel, ze maken deel uit van de verbeelding van een kind en zullen niet opnieuw gebeuren. Tijdens deze momenten hebben kinderen de liefde van hun ouders nodig en moeten ze weten dat mama en papa er zijn om te helpen.

Kind heeft een nachtmerrie

Kostuums en mensen die zijn verkleed

Veel kinderen hebben een angst voor mensen die kostuums dragen. Dit gebeurt omdat kinderen niet begrijpen dat er een persoon achter het kostuum zit.

Het waarnemen van de verhoudingen, kleuren en kenmerken die opvallen in kostuums, zorgen ervoor dat kinderen niet vertrouwen wat ze niet herkennen.

De oplossing voor het overwinnen van deze angst is voor de persoon die het kostuum draagt ​​om zijn of haar gezicht te laten zien. Op die manier kunnen kinderen herkennen dat er een vriendelijke persoon in het kostuum zit.

Een ander goed idee is dat ouders zich verkleden met hun kinderen om hen te helpen hun angst voor kostuums te verliezen en het als iets leuks te zien.

Angsten van kinderen voor water

Water is nog een andere veel voorkomende angst bij kinderen. In veel gevallen wordt het echter later een favoriet tijdverdrijf. Deze angst kan het gevolg zijn van twee factoren:

  1. Als menselijke wezens kunnen we angstig zijn, wetende dat we niet onder water kunnen ademen.
  2. Een traumatische ervaring uit het verleden met water.

Om deze angst op te lossen, moet je je kindje niet dwingen het water in te gaan als hij of zij dat niet wil. Je moet het aan kinderen uitleggen en laten zien hoe andere kinderen en volwassenen zonder gevaar het water in kunnen. Dit zal hen helpen begrijpen dat zij het ook kunnen.

Meisje lacht tegen de dokter

Angst om naar de dokter gaan

Ten slotte is angst om naar de dokter te gaan ook een van de meest voorkomende angsten bij kinderen. Vanaf een jonge leeftijd beginnen we dokters te associëren met pijn.

Het is belangrijk om aan je kinderen uit te leggen wat er gaat gebeuren voordat ze naar binnen gaan. Op die manier weten je kinderen wat ze kunnen verwachten en neemt hun angstniveau af.

Het doel achter deze uitleg is dat kinderen zich ervan bewust worden dat de dokter er is om te helpen en niet om schade aan te richten.

De manier waarop artsen hun patiënten behandelen is in dit geval uiterst belangrijk. Het is een gevoelig moment, dus zorg ervoor dat je een dokter kiest die geduldig en vriendelijk is.

Kinderen beloven dat ze een beloning krijgen als ze zich goed gedragen, zullen hen ook helpen moed en motivatie te winnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.