Waarom is het beter voor kinderen om in het donker te slapen?

Waarom is het beter voor kinderen om in het donker te slapen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De slaapcycli van baby’s en kinderen zijn altijd een dilemma voor ouders. De kwestie van de verlichting is een bijzonder belangrijk probleem. Zacht licht of duisternis? Wat is de beste optie voor je kind om een ​​goede nachtrust te krijgen? De wetenschap heeft een mening over dit onderwerp. Blijkbaar is het handig voor kinderen om in het donker te slapen.

Nu is het de moeite waard om de vraag te stellen: wat is de ideale slaapsituatie? Ten eerste is de hoofdpersoon van de slaap van een kind een hormoon dat melatonine wordt genoemd. Volgens studies wordt dit hormoon alleen geproduceerd als er totale duisternis is.

Daarom adviseren onderzoekers dat het absoluut niet mag worden toegestaan ​​dat iets de slaap van onze kinderen thuis verstoort. Enkele van de factoren die de slaap van een kind negatief kunnen beïnvloeden zijn:

  • ingeschakelde televisies
  • computers
  • het licht van digitale klokken
  • lampen

Wetenschappers zijn onvermurwbaar over dit onderwerp en dringen erop aan dat er een aantal tips zijn om te overwegen, zodat kinderen beter slapen en zich goed ontwikkelen. Besteed aandacht aan de volgende informatie. Het implementeren van deze tips kan de kwaliteit van de slaap voor iedereen in het huis verbeteren.

Redenen voor je kinderen om in het donker te slapen

Baby met knuffelolifant

Of het nu gaat om het grote licht of een klein nachtlampje, de resultaten zijn hetzelfde. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature, verbindt verlichting tijdens de slaap met de toename van gevallen van bijziendheid. Om deze studie uit te voeren, werden 479 kinderen bevraagd en de resultaten waren overtuigend.

De hypothese van het onderzoek betoogde dat het oog tijdens de eerste levensjaren nog steeds in ontwikkeling is, waardoor het gevoeliger is voor licht. Een ander rapport geeft ook aan dat deze factor zelfs het circadiane ritme van de baby kan veranderen.

Aan de andere kant geloven wetenschappers dat wanneer kinderen leren in het donker te slapen hun lichaam grotere hoeveelheden melatonine produceert. Het is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het handhaven van de slaapcyclus. Wanneer een kind niet genoeg melatonine produceert, leidt dit tot slaapstoornissen.

Slaapgewoontes om in het donker te slapen

Slapende baby

Een van de beste opties om je kind op de best mogelijke manier tot rust te laten komen is om een ​​slaaproutine vast te stellen. Hoe wordt dit gedaan? Het is heel simpel. Voer elke avond een reeks eenvoudige stappen uit die het kind een patroon geven zodat ze zich realiseren dat het tijd is om te gaan slapen.

Besteed aandacht aan de volgende tips om de ontspanning van je kind ‘s nachts te garanderen. Op deze manier deel je niet alleen mooiere momenten met je kind, maar geniet je ook van betere ochtenden.

Badtijd

Maak een warm en ontspannend bad voordat ze gaan slapen.

Controleer de gordijnen

Zorg ervoor dat alle gordijnen in de kamer waar het kind slaapt gesloten zijn, zodat niets hun rust kan verstoren.

Overgangsobjecten

De beste bondgenoten die je kunt krijgen om je kind te helpen slapen zijn overgangsobjecten. Ieder van ons had een favoriet knuffeldier of dekentje.

Vertel een mooi verhaal of speel wat ontspannende muziek

Dit is het geheime wapen dat je altijd moet gebruiken. Niets is in staat om je kinderen meer te kalmeren dan je eigen stem. Wees de verteller van verhalen op een zoete toon die hen aanspreken. Je kunt ook wat zachte en rustige instrumentale muziek afspelen om je kleintje te kalmeren.

“Er is niets ontspannenders voor een baby dan de stem van hun moeder.”
– Onbekende auteur-

Warme melk

Dit kan ook helpen om je kind een goede nachtrust te bezorgen en je kunt het aan hen geven na hun badje. In het geval van een zogende baby is er niets beters dan moedermelk.

Comfortabele kleding

Je moet kleding vermijden die te luchtig of te warm is. Luxe beddengoed kan voor kinderen ongemakkelijk zijn. In deze gevallen is het het beste om de regel ‘minder is meer’ toe te passen.

Na deze eenvoudige tips kan je je kind helpen beter te rusten in het donker. Dit zal ook een goede gezondheid bevorderen. Het spreekt voor zich dat, om al deze tips te implementeren, je veel liefde, affectie en vooral geduld zult moeten gebruiken.

Niets is immers meer waard dan het feit dat je kind zoete dromen kan hebben en kan rusten als een kleine engel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.