5 tips voor je baby's bedtijd

5 tips voor je baby's bedtijd
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als een vrouw zwanger is, kan ze zich niet eens voorstellen hoe moeilijk het zal zijn om haar baby in slaap te krijgen. Baby’s slapen alleen als ze het nodig hebben. Volwassenen proberen de baby’s bedtijd zo te plannen dat ze kunnen rusten of andere activiteiten kunnen doen die ze niet kunnen doen zolang de baby nog wakker is.

Het in slaap krijgen van een baby kan een van de lastigste onderdelen van het moederschap zijn. Er is geen handleiding die van toepassing is op alle baby’s in de wereld. Er zijn echter enkele technieken die je kunt proberen. Misschien vind je er een die werkt voor het voor jouw baby’s bedtijd.

Hier zijn enkele tips om je baby ‘s nachts beter te laten slapen. Vergeet niet dat elke baby uniek is en dat je je moet aanpassen aan zijn behoeften en zijn ritme. Bovenal, regel zijn interne klok zodat hij weet wanneer het nacht is en tijd om te slapen.

Leg een warme handdoek in de wieg voor je baby’s bedtijd

Je baby kan last hebben van de koude temperatuur van de lakens als hij net in de warme armen van zijn moeder heeft gelegen. Het leggen van dekens op baby’s is geen goed idee totdat ze een jaar oud zijn, of zelfs twee. Dit is waarom “slaapzakken” voor baby’s zo populair zijn, evenals warme pyjama’s.

Maar voordat je je baby in zijn wiegje legt, kun je er een droge, hete handdoek in leggen. Laat deze een ​​paar minuten liggen. Nadat je die eruit hebt gehaald blijft het bedje nog even warm en dit helpt je kleintje om te ontspannen en beter te slapen.

Ongebruikelijke tips voor je baby's bedtijd

Het is beter om van tijd tot tijd je routine te veranderen

Het is een goed idee om niet één ouder te hebben die het kind altijd naar bed brengt. De baby kan dan weigeren door de andere ouder naar bed te worden gebracht. Dit is de reden waarom de moeder en de vader om beurten de baby naar bed moeten brengen. Hierdoor zal het geen probleem zal zijn wanneer een van de twee druk is en hulp van de ander nodig heeft om hun plaats in te nemen.

Moeders hebben vaak ook meer gelegenheid om meer tijd met baby door te brengen. Hun band bijna aangeboren. De baby’s bedtijd is een goed moment voor de vader om met zijn baby te kunnen communiceren en die band te versterken.

Gebruik de trillingen van je stem

Baby’s zijn gewend aan de stem van hun moeder en luisteren al voor geboorte elke dag naar haar. In deze zin is het een goed idee voor je baby om de trilling van je stem te voelen terwijl zijn hoofd op je borst steunt.

Je kunt een liedje zingen, met hem  praten of gewoon neuriën. Het voelen van de vibratie van je stem en hoe het resoneert in je borst zal hem helpen om te slapen en zich veel beter te voelen.

Kijk hoe laat je baby in slaap valt

Wanneer een baby geen duidelijke en vaste routines volgt is zijn slaap waarschijnlijk nog niet gereguleerd. Een baby heeft duidelijke routines nodig om zich veilig te voelen en hierdoor kunnen ze tegelijkertijd gemakkelijk inslapen.

Je zult elke nacht dezelfde nachtelijke routine moeten volgen. Stel jezelf ook de volgende vragen: breng je je baby te vroeg of te laat naar bed? Volg jij een routine, of is het elke dag anders?

Heerlijk slapen als het baby's bedtijd is

Speel in op de behoeftes van je baby 

Het is noodzakelijk om enigszins flexibel te zijn om ervoor te zorgen dat je op de behoeften van je baby kunt inspelen. Zelfs als je elke dag een routine volgt. Je moet in gedachten houden dat wat een keer heeft gewerkt voor je baby’s bedtijd, misschien de volgende nacht niet werkt. Misschien moet je deze keer een totaal andere techniek proberen.

Je moet flexibel zijn en je routines beetje bij beetje bijstellen. Doe dit tot je er een vindt die het beste is voor je baby. Soms is het veranderen van de tijd waarop je eet meer dan genoeg om te rusten.

Dwing ze nooit om te slapen wanneer ze niet willen. Laat ze niet huilen totdat ze in slaap vallen door uitputting. Ze hebben je nodig en moeten je warmte voelen om zich veilig en kalm te voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.