7 tips om kinderen te leren zwemmen

Zwemmen is een belangrijke vaardigheid die kinderen enorme fysieke voordelen biedt. Het is misschien ook een cruciale vaardigheid om te kennen.
7 tips om kinderen te leren zwemmen

Laatste update: 25 april, 2019

Het is van vitaal belang om kinderen te leren zwemmen. Zwemmen is niet alleen leuk, maar het bereidt ze ook voor op noodsituaties in het water. Het heeft ook grote fysieke en intellectuele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen.

7 tips om kinderen vanaf een jonge leeftijd te leren zwemmen

Veel kinderen gaan van nature het water in, terwijl anderen wat banger zijn. Met enkele eenvoudige tips kun je je kinderen leren om uitstekende zwemmers te zijn.

1. Zorg dat ze comfortabel zijn, zodat ze niet bang zijn

Kindje in het zwembad met een drijver

Om kinderen zich op hun gemak te laten voelen, kun je wat ondersteuning toevoegen. Het gebruik van drijvers of zwembandjes zal ze helpen om zich aan te passen aan het water. Dit zal ze helpen om te wennen aan deze nieuwe omgeving, die compleet verschilt van het land.

2. Kinderen leren zwemmen: begin waar het water niet boven hun hoofd komt

Zorg ervoor dat je begint waar je kind kan staan. Hierdoor voelt hij zich veilig. Het grootste probleem voor kinderen om te leren zwemmen is hun angst om te verdrinken.

Als je kind begint te huilen en niet het zwembad in wil gaan, dwing hem dan niet. Je kunt hem aanmoedigen om het water in te komen als je zelf in het water bent. Als je kind echter blijft huilen, forceer hem dan niet voordat hij er klaar voor is.

3. Leer ze om bubbels in de badkuip te maken

Om kinderen te leren zwemmen, kun je in de badkuip oefenen met ademhalen. Laat ze inademen boven het water en door hun mond uit ademen in het water. Dit laat ze zien hoe je bellen kunt maken. Hoewel dit een leuk spel is om te spelen, is het eigenlijk een oefening om te leren zwemmen.

4. Leg hun hoofd in het water

Nadat ze bekend zijn met de bubbels, vraag je je kinderen om hun gezicht in het water te doen als ze bubbels aan het maken zijn. De eerste keer zijn ze misschien verrast of nerveus. Zodra ze de bubbels zien en dat er niets slechts gebeurt, dan zal hun angst verdwijnen. Als ze bang zijn om bubbels uit hun neus te zien komen, laat ze dan naar de zijkant kijken.

5. Leer ze om hun benen te bewegen

Houd ze voorzichtig bij hun buik vast. Help ze om horizontaal te blijven terwijl ze hun benen bewegen. In het begin laten kinderen hun lichaam en benen zakken. Als het een goed moment is, dan kun je je handen van hun buik halen zonder dat ze het merken.

Als ze beginnen te huilen en niet het zwembad in willen gaan, dwing ze dan niet. Wacht tot ze er klaar voor zijn.

6. Tegelijkertijd ademen en benen gebruiken

Nu is het tijd om de twee oefeningen te coördineren. Ze kunnen hun benen bewegen en bubbels maken. Houd ze bij de oksels vast en vraag ze om beide dingen tegelijk te doen.

7. Laat ze het zelf proberen

Wanneer ze beide oefeningen tegelijkertijd kunnen doen, dan kun je een paar seconden loslaten. Op deze manier kunnen je kinderen zien dat het eenvoudig is om het alleen te doen.

Je moet echter geduld hebben terwijl ze het aan het leren zijn. Ze zullen niet van de ene dag op de andere leren zwemmen.

Voordelen van je kinderen vanaf een jonge leeftijd leren zwemmen

Er zijn veel voordelen om kinderen te leren zwemmen. Vanzelfsprekend is de belangrijkste dat het hun leven in een gevaarlijke situatie kan redden.

Zwemmen helpt ze ook om:

  • Bijna alle spieren van het lichaam te trainen, te ontwikkelen en te versterken.
  • De longcapaciteit te vergroten.
  • De bloedcirculatie te stimuleren.

Bovendien bevordert het de coördinatie, motorische vaardigheden en lichaamsreflexen. Zwemmen helpt je kind zonder twijfel om op een gezonde manier te groeien en te ontwikkelen.

Voorzorgsmaatregelen voor wanneer je kinderen leert zwemmen

Als je kind eenmaal weet hoe hij moet zwemmen, dan moet je hem bepaalde voorzorgsmaatregelen leren om in gedachten te houden. Leer hem bijvoorbeeld om altijd onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene te zwemmen.

Hij moet niet zwemmen als het stormt of als hij naast boten of ski’s staat. Hij zou ook niet moeten duiken of alleen zwemmen.

Babyzwemmen: training voor baby’s

Moeder en baby in het zwembad

Dit is een zwemactiviteit voor de baby en zijn of haar ouder, evenals een leraar. Het doel is om de ontwikkeling van de baby in het water door spelletjes te stimuleren. In het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen als de baby vier maanden oud is. Op dit moment is zijn immuunsysteem al ontwikkeld.

Deze lessen kunnen tussen 30 en 40 minuten duren. Het zal allemaal afhangen van de weerstand en reflexen van de baby. Je kunt wat materialen zoals tafels of ballen gebruiken. De instructeur kan hierbij helpen. Met deze methode kan de baby motorische vaardigheden voor in het water leren als hij oud genoeg is om te zwemmen.

Zwemmen wordt aanbevolen als kinderen 4 jaar oud zijn. Op deze leeftijd is hun bewegingsapparaat voldoende ontwikkeld.

Als je kinderen leert zwemmen, dan moet het een onvergetelijke ervaring zijn. Naast dat het goed is voor je kind, helpt het ook om een familieband te creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.