10 Geschenken voor kinderen die geen speelgoed zijn

Doe je voordeel met deze ideeën voor cadeaus die geen speelgoed zijn en leer je kleintjes dat leven beter is dan hebben.
10 Geschenken voor kinderen die geen speelgoed zijn
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

De verjaardag van je kind nadert snel en je weet nog steeds niet wat je hem of haar moet geven? Dan mag je deze lijst met goede ideeën voor cadeaus die geen speelgoed zijn niet missen. Je kinderen zullen ze zeker leuk vinden!

De bedoeling is om uit het consumentisme van het geven van materiële voorwerpen te stappen en ervaringen en quality time met je kleintjes te delen. Want momenten van geluk scheppen voor iedereen onvergetelijke herinneringen, die veel meer waard zijn dan speelgoed.

Let dus op!

Geschenken voor kinderen die geen speelgoed zijn voor kinderen

“Mensen praten steeds meer over het geven van ervaringen dan over materiële geschenken, en het is juist die sociale interactie die meer geluk schenkt.”
-Amit Kumar, sociaal psycholoog

1. Koop een gezinspas voor het pretpark

Het idee is om wat je aan speelgoed gaat uitgeven te vervangen door een kaartje voor een pretpark voor het hele gezin. Het voordeel van deze optie is dat alle kinderen dol zijn op de attracties in deze parken. Je bent dus verzekerd van een unieke en plezierige dag.

Koop geen speelgoed maar ga naar een pretpark

2. Geen speelgoed: organiseer een bezoek aan een museum

Tegenwoordig bieden musea veel alternatieven om kinderen te vermaken met interactieve, recreatieve en leerzame activiteiten. Bedenk bij de keuze van het thema dat het aantrekkelijk en interessant moet zijn voor je kinderen, zoals paleontologie-, wetenschaps-, zee-, of ruimtemusea.

3. Geef een kookcursus cadeau

Als je kind je graag helpt in de keuken, wat is dan een beter cadeau dan een cursus om eenvoudige recepten te leren om thuis samen te maken?

Zoek een kookcursus voor kinderen in je stad en besteed het geld dat je aan speelgoed dacht uit te geven aan deze activiteit. Je zult zien dat ze er veel meer van leren dan van eenvoudig speelgoed.

4. Geen speelgoed: kies een kindervoorstelling

Deze categorie heeft het voordeel dat ze meerdere mogelijkheden biedt die gratis of betaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen en musicals, balletvoorstellingen, recitals, circussen, en nog veel meer.

5. Leer muziek spelen met je kinderen

Huur een privé-leraar of zoek een muziekschool om met je kinderen een instrument te leren bespelen. Met deze activiteit geniet je van twee dingen tegelijk: muziek en tijd doorbrengen met de kinderen.

Bovendien levert bezig zijn met kunst kinderen veel voordelen op die hun integrale ontwikkeling en hun academische prestaties ten goede komen.

6. Een wedstrijd van hun favoriete team

Een van de ideeën voor cadeaus die geen speelgoed zijn is samen naar het stadion te gaan en een wedstrijd van hun favoriete sport te bekijken.

Dit is een uitstapje waar kleintjes erg opgewonden van raken. Stel je hun gezichten voor als ze hun favoriete speler op het veld zien en een doelpunt kunnen vieren!

7. Activiteiten om over de natuur en het milieu te leren

Er zijn veel ecologische ideeën die je als gezin kunt uitvoeren, zoals naar een boerderij gaan en leren hoe je voor dieren moet zorgen, meewerken in een buurttuin en zelfs een cursus volgen om thuis je eigen tuin aan te leggen.

Je kunt in je gemeenschap ook informatie inwinnen over coöperatieve activiteiten zoals strandopruimdagen of acties om organisaties te steunen die zich inzetten voor het behoud van het milieu.

8. Bereid een kampeertrip naar een natuurpark voor

Een vakantie doorbrengen op een camping is een verrijkende ervaring voor het hele gezin. Op deze plaatsen zijn kinderen namelijk veilig, spelen ze in vrijheid en komen ze in contact met de natuur. Dit alles is heel gunstig voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

9. Beoefen sport met je kinderen

Lichamelijke activiteit is goed voor alle leeftijden. Als je het als gezin doet, delen jullie kwaliteitstijd en doen jullie mooie ervaringen op. Samen sporten bevordert ook communicatie, medeplichtigheid en vertrouwen, wat zich vertaalt in een betere relatie en samenleven in het gezin.

10. Koop geen speelgoed maar plan een gezinsreis

Op reis met het gezin

Reizen is een van de mooiste ervaringen, zowel voor volwassenen als voor kinderen van alle leeftijden. En daarom is het een geweldig cadeau om ze op een speciale datum te geven.

Het mooiste van deze activiteit is dat zelfs baby’s kunnen meedoen en een geweldige tijd hebben. Zelfs als je al schoolgaande kinderen hebt, kunnen ze je helpen de reis te organiseren en verschillende pitstops, bestemmingen en activiteiten te kiezen. Ze zullen opgewonden zijn om aan de keuzes deel te nemen!

Doe je voordeel met geschenken die geen speelgoed zijn

Zoals de psychologe Pilar Gandía Herrero, hoogleraar aan de Universiteit van Murcia, uitdrukt in een bericht dat gepubliceerd werd in het Europese portaal Infosalus (Spaanse link), kan het geven van ervaringen veel beter zijn dan “weer een voorwerp kopen dat niet nodig is en dat uiteindelijk vergeten zal worden”.

Hoewel speelgoed belangrijk is voor kinderen, zijn er ook andere dingen die hun plaats kunnen innemen en andere gewaarwordingen voor hen kunnen creëren. Daarom raden we je aan gebruik te maken van deze ideeën die we met je gedeeld hebben.

Volgens de American Psychological Association (Engelse link) brengen geschenken in de vorm van ervaringen onberekenbare voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan gevoelens van dankbaarheid en enthousiasme, grotere waardering, socialisatie en onvergetelijke herinneringen. Dit alles maakt mensen vrijgeviger, toleranter en gelukkiger.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.