Hoe kun je veilig reizen tijdens de zwangerschap?

Om veilig te reizen tijdens de zwangerschap is het van essentieel belang dat je rekening houdt met de adviezen van je arts en je gezond verstand gebruikt.
Hoe kun je veilig reizen tijdens de zwangerschap?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Zwanger zijn is niet per se een belemmering om op reis te gaan. Je hoeft alleen maar met je arts te overleggen om de richtlijnen te kennen die je moet volgen om veilig te kunnen reizen tijdens de zwangerschap.

Tenzij het een hoog-risico zwangerschap is of er een specifieke medische contra-indicatie is, is elk moment geschikt om te reizen. Maar vergeet niet de aanbevelingen van je arts tot op de puntjes op te volgen en steeds je gezond verstand te gebruiken. Zo kunnen jij en je baby van het avontuur genieten.

Stadia van zwangerschap en reizen

Richtlijnen voor veilig reizen tijdens de zwangerschap variëren naargelang het trimester waarin je je bevindt. Hieronder leggen we uit waar je tijdens elk trimester op moet letten om veilig te reizen tijdens de zwangerschap.

Eerste trimester: korte reizen en bestemmingen in de buurt

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap is het gebruikelijk je misselijk te voelen, wat over te geven en veel last te hebben van vermoeidheid. Daarom is het een goed idee om bestemmingen in de buurt uit te kiezen waarvoor je geen lange reizen hoeft te maken. Bovendien is het belangrijk dat ze voor ontspannend zijn en je de gelegenheid geven uit te rusten.

De misselijkheid zal tijdens de reis waarschijnlijk intenser worden. Vraag je arts dus welke medicijnen je kunt innemen en neem ze mee in je handtas.

Hoe kun je veilig reizen tijdens de zwangerschap

Tweede trimester: de ideale tijd om te reizen

De periode tussen week 14 en 26 is de perfecte tijd om te reizen. Het ongemak verdwijnt namelijk meestal en je voelt je stralend.

Ook is in deze tijd het risico op een miskraam minimaal. Je hebt ook nog voldoende beweeglijkheid om te bewegen en je energieniveau neemt aanzienlijk toe. In feite zul je zien dat ook je stemming verbetert.

Deze maanden zijn prima geschikt om een uitstapje wat verder weg te maken, zolang je maar zorgt dat je in geval van nood goede medische verzorging hebt.

Derde trimester: enkele extra voorzorgsmaatregelen

Gewichtstoename, vermoeidheid en gebrek aan beweeglijkheid beperken de bewegingsvrijheid. Je moet dus zorgvuldig kiezen waar en hoe je op reis gaat. De beste suggestie is een bestemming te kiezen die dichtbij is, ontspannen en waar je een comfortabel vervoermiddel kunt gebruiken.

Het is het beste niet meer dan 500 km te reizen van je woonplaats en je primaire medische centrum. Bedenk dat je je in geval van nood het best kunt wenden tot de beroepsbeoefenaars die je tijdens je zwangerschap hebben gevolgd en die je medische voorgeschiedenis kennen.

Aanbevelingen wat vervoermiddel betreft

Als je veilig wilt reizen tijdens je zwangerschap, volgen hier enkele aanbevelingen om het meest geschikte vervoermiddel te kiezen:

  • Auto: Hoewel je nog kunt rijden, zit je idealiter de hele reis op de achterbank met je gordel om. Het voordeel van met de auto gaan is dat je kunt stoppen (Engelse link), lopen, en je benen strekken wanneer je dat nodig vindt. Deskundigen raden aan om elk uur te stoppen voor een wandeling om de bloedsomloop te bevorderen en trombose te voorkomen.
  • Vliegtuig (Engelse link: Je moet bij je luchtvaartmaatschappij informeren naar de voorwaarden om zwanger te reizen. Sommige vragen een medisch attest waarop de maximale zwangerschapsduur staat om te mogen vliegen. Dit vervoermiddel is ideaal voor lange afstanden, maar het is niet het meest comfortabele voor zwangere vrouwen. Over het algemeen is de ruimte krap, is je gordel ongemakkelijk, breng je veel tijd zittend door, en kun je niet goed hydrateren. Handige tip: Vraag om een zitplaats in de buurt van het toilet!
  • Trein: Dit is verreweg het meest comfortabele vervoermiddel voor zwangere vrouwen. Je hoeft namelijk geen gordel te dragen, je hebt ruimte om te lopen, en er zijn toiletten aanwezig.
  • Boot: Dit vervoermiddel is niet erg aan te bevelen. Een lange reis impliceert namelijk dat je een lange tijd van een gezondheidscentrum verwijderd bent. Hoe dan ook, informeer bij de maatschappij naar hun beleid. In het algemeen staan rederijen geen reizen toe na de 27e week van de zwangerschap.
  • Bus: Dit vervoermiddel is niet aan te bevelen voor zwangere vrouwen. want vele hebben geen toilet, er is geen plaats om te lopen, en als je het in het gangpad doet, is het risico om te vallen enorm.

Veilig reizen tijdens de zwangerschap: enkele laatste tips

Zwangere vrouw op vakantie

Plannen is essentieel, zodat je reis perfect verloopt en je geen onnodige risico’s neemt.

Daarom is het belangrijk dat je deze laatste tips in overweging neemt om je plan samen te stellen, een leuke tijd te hebben, en rustig terug te keren:

  • Sluit een reisverzekering af die zwangerschap dekt.
  • Informeer voor je op reis gaat naar het dichtstbijzijnde medische centrum dat bij je bestemming ligt.
  • Vermijd vakantie in gebieden met grote hoogte of extreme temperaturen, gebieden met uitbraken van besmettelijke of door insecten overgebrachte ziekten (zoals dengue of Zika-Engelse link) en plaatsen waar inenting met levende virusvaccins nodig is.

Gebruik tot slot je gezond verstand, let op wat je lichaam je vertelt en handel daarnaar. Overhaast een excursie of een wandeling niet om een schema te halen.

Zet altijd je welzijn en dat van je baby op de eerste plaats. Alleen dan kun je veilig reizen tijdens de zwangerschap en er met volle teugen van genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.