Dingen om te onthouden wanneer je met een baby reist

In dit artikel zullen we je tips geven die kunnen helpen het reizen met je baby relaxter, kalmer en probleemloos te maken.
Dingen om te onthouden wanneer je met een baby reist

Laatste update: 22 maart, 2019

Is het de eerste keer dat je met een baby reist? Veel ouders vragen zich af waar ze rekening mee moeten houden wanneer ze gaan reizen met hun baby. Dit is begrijpelijk, omdat je meer tassen mee moet nemen als je je kleintje meeneemt, wat erg vermoeiend kan zijn.

Hieronder zal je een paar suggesties vinden die kunnen helpen je reis relaxter, kalmer en probleemloos te maken.

Handige tips voor wanneer je met je baby reist

Tijdens familie-uitjes hoeven baby’s geen obstakel te zijn. Als ze gezond zijn kunnen ze zich snel aan situaties aanpassen. Houd de volgende dingen in gedachte voor een vredige en probleemloze reis:

Reizen met de auto

Reizen met de auto is vaak erg vermoeiend en oncomfortabel, dus plan geen lange reizen in. Vermijd daarnaast dat je in de spits komt of op drukke dagen gaat rijden.

Reizen met het vliegtuig

Tijdens een vlucht hebben baby’s onder de 2 jaar geen eigen stoel. Ze moeten echter wel een eigen paspoort en reisverzekering hebben. Ze moeten op de schoot van hun ouders zitten met een speciale veiligheidsriem.

Reizen met het vliegtuig met je baby

Reizen met de trein

Deze manier van reizen heeft veel voordelen waardoor je reis een stuk comfortabeler, relaxter en praktischer is voor jou en je baby. Je kan een kinderwagen meenemen in de wagon en hem dan inklappen. Sommige treinen hebben een slaapgedeelte, voor het geval je ‘s nachts gaat reizen.

Daarnaast raden we je aan om het volgende mee te nemen als je met je baby reist:

 • Eten, zoals pap en puree, en drinken zoals water, sap en melk.
 • Boeken, verhalen, kinderliedjes, spelletjes en tekeningen om ze te vermaken.
 • Natte doekjes om het makkelijker te maken om je kind te verschonen.
 • Een verbanddoos.
 • Schone kleren, deken, luiers, flesje, speen en een schoon kussen.

Voordelen van het reizen met je baby

Hier zijn een aantal voordelen waar je van kan genieten als je met je baby reist:

 • Het zal makkelijker zijn om ze onder controle te houden omdat ze nog niet kunnen lopen.
 • Je hoeft bij geen enkele vorm van transportatie een kaartje voor ze te kopen.
 • De charmes van je baby zal helpen om het ijs te breken met mensen.
 • Voor baby’s maakt het niet uit waar je heen gaat, omdat je alleen moet voldoen aan hun basisbehoeftes.
 • Ze kunnen overdag makkelijk in slaap vallen.
 • Gezinnen met baby’s mogen als eerste instappen.
 • Als je met het vliegtuig gaat zullen de stewardessen weten wat je nodig hebt.

Als een baby gezond is, kan hij zich makkelijk aan situaties aanpassen.

Papieren die je moet hebben wanneer je met je baby reist

Er zijn bepaalde papieren die je niet mag vergeten wanneer je met je baby reist, omdat je ze misschien nodig zal hebben. Plan je reis van te voren en wees goed op de hoogte van de papieren die je nodig hebt. Het kan namelijk een tijdje duren voordat je ze geleverd hebt gekregen of ze gevonden hebt.

De papieren die je het vaakst nodig hebt zijn een gezondheidskaart, vaccinatiekaart, geboortecertificaat of een ander legaal document waarin staat dat jij de ouder bent. Natuurlijk kan je daarnaast ook nog een paspoort of visum nodig hebben, afhankelijk van waar je heen gaat.

Een speciale stoel voor je baby tijdens het reizen

Laatste suggesties voor wanneer je reist met een baby

Er zijn nog andere dingen waar je aan moet denken als je met een baby reist. Als eerste is het belangrijk dat je contact opneemt met een dokter wanneer je naar een plek gaat met een ander klimaat dan waar je baby aan gewend is.

 • De dokter zal je advies geven over hoe je je baby kan beschermen tegen de blootstelling van kou of de zon, maar ook over hoe je je baby gehydrateerd en goed gevoed kan houden. Houd het nummer van het lokale ziekenhuis en andere poliklinieken bij de hand, maar ook die van je kinderarts.
 • Probeer je reis zo in te plannen dat het gelijk valt met de tijd dat je baby normaal slaapt. Houd je baby constant in de gaten voor het geval er iets is dat ongemak veroorzaakt.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat je je baby vast moet houden wanneer het vliegtuig opstijgt en landt. Kies stoelen naast het gangpad om meer ruimte te hebben. Jullie zullen daardoor beiden vrediger reizen.

Samengevat, reizen kan een leuke leerervaring zijn. Wat je altijd moet onthouden als je op reis gaat zijn papieren, eten en speelgoed. Ook moet je de andere aanbevelingen onthouden en ze goed opvolgen, zodat je baby op zijn gemak blijft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.