Blootvoets lopen en de voordelen voor kinderen

Blootvoets lopen geeft je kind een gevoel van vrijheid en helpt bij de ontwikkeling van de gewrichten. Laat jij jou kleintje vaak blootvoets lopen?
Blootvoets lopen en de voordelen voor kinderen

Laatste update: 25 december, 2018

Blootvoets lopen in huis, of in ieder geval eventjes per dag, kan helpen om de balans en lichaamshouding van kinderen te verbeteren.

Soms krijgen kinderen vanaf het moment dat ze geboren zijn schoenen of ander schoeisel aan om ze te beschermen tegen scherpe objecten, bacteriën, vuil en andere externe gevaren.

Hoewel dit goede redenen zijn om je baby schoenen aan te doen, kan het ook averechts werken omdat ze dan niet blootvoets kunnen lopen.

Ouders laten hun kinderen vaak de hele dag door schoenen dragen omdat ze onbewust zijn van de meerdere voordelen van het blootvoets lopen. Tegenwoordig hebben kinderen schoenen voor buiten en voor in huis.

Onthoud dat kinderen meer gevoel in hun voetzolen hebben dan in hun handpalmen tot ze 9 maanden oud zijn. Uit onderzoek blijkt dat blootvoets lopen tactiele stimulatie en neurologische ontwikkeling levert.

Waarom is blootvoets lopen goed voor kinderen?

Kinderen moeten op bepaalde tijden van de dag blootvoets mogen lopen. Zo kunnen ze hun omgeving veilig verkennen. Blootvoets lopen helpt niet alleen bij een goede houding en balans, maar het helpt ook bij het creëren van een directe band met de grond.

Als gevolg helpt het bij het creëren van een emotionele stabiliteit. In andere woorden, blootvoets lopen kan gevoelens als vertrouwdheid en zelfverzekerdheid verbeteren.

1. Het verbetert de ontwikkeling van de voeten

Kinderen moeten wat tijd zonder schoenen kunnen spenderen. Blootvoets lopen helpt de voeten bij de natuurlijke ontwikkeling. Daarnaast helpt blootvoets lopen ook bij het ontwikkelen van neutraal lopen (niet te veel naar achter of voren gebogen.)

Mensen met pronatie lopen met te veel gewicht op hun hiel. Mensen die te veel naar achteren leunen hebben de neiging te veel gewicht op de bal van hun voet te laten rusten. Daardoor lijkt het alsof ze op hun tenen van A naar B gaan.

De loopstijl van je kind kan op veel dingen in het leven invloed hebben. Daarom moet je er als ouder aandacht aan besteden.

Door blootvoets te lopen ontwikkelt het kind de vaardigheid om met zijn tenen grip te hebben. Het stimuleert ook de ontwikkeling van zijn botten en gewrichtsbanden.

2. Direct contact met de natuur

Wanneer kinderen blootvoets lopen op het strand ervaren ze een gevoel van vrijheid dat erg fijn en bevredigend kan zijn. Blootvoets lopen helpt kinderen een complete zintuiglijke ervaring te hebben. Miljoenen jaren geleden liepen we al op blote voeten en ontwikkelden onze zintuigen op z’n best.

Wanneer kinderen blootvoets lopen op het strand ervaren ze een gevoel van vrijheid

3. Stimuleert het zenuwstelsel

Blootvoets lopen stimuleert het immuunsysteem van een kind. Het helpt ook bij het bewust zijn van hun eigen lichaam. Terwijl je op blote voeten loopt dragen verschillende zenuwuiteinden en drukpunten informatie over naar het lichaam. Zo weten kinderen hoe ze zich beter kunnen bewegen in de ruimte waar ze zich bevinden.

4. Minder vatbaar voor verwondingen

Wanneer kinderen op blote voeten lopen zijn hun voeten sterker. Dit maakt ze minder vatbaar voor verwondingen. Blootvoets lopen stimuleert ook de ontwikkeling van hun gewrichten en spieren.

5. Verbeterd hun perceptie van ruimte

Een ander voordeel van blootvoets lopen is dat het kinderen helpt bij hun perceptie van ruimte en hun relatie daarmee. Zo weten ze waar objecten zich bevinden en kunnen ze ze identificeren. Als gevolg weten ze dat ze voorzichtig moeten zijn wanneer ze in contact komen met een mogelijke dreiging.

Wanneer mogen baby sneakers dragen?

Hoewel ouders vaak schoenen voor hun kinderen kopen vanaf jonge leeftijd, is het beter om ze sokken aan te doen. Hun voeten zijn nog aan het groeien en dit moet niet beperkt worden.

Onthoud dat je even sneakers aan kan trekken bij je kind, bijvoorbeeld voor een foto. Maar je kan beter wachten tot je kind zijn eerste stapjes zet voordat je schoenen bij hem aantrekt.

Baby’s hebben alleen schoenen nodig wanneer ze beginnen te lopen, geen seconde eerder. Ze moeten alleen sokken dragen totdat ze klaar zijn voor schoenen.

Wanneer mogen baby sneakers dragen en wanneer laat je ze blootvoets lopen

Hoe kies je de juiste schoenen uit voor het eerste jaar?

Kinderen beginnen te lopen als ze rond de 12 tot 15 maanden zijn. Dit is het moment dat je schoenen voor ze moet kopen. De schoenen die je uitkiest moeten goed passen bij de voeten. Als je kleintje zich oncomfortabel voelt met de schoenen die ze hebben, moet je zoeken naar andere schoenen die comfortabeler zijn.

Hier zijn een aantal punten die ouders in hun hoofd moeten houden bij het uitkiezen van de juiste schoenen:

  • De schoenen van kinderen moeten hun voeten beschermen. Deze bescherming moet geleverd worden zonder hun voeten te isoleren van externe prikkelingen. Kinderen moeten controle hebben over hun balans, beweging en houding. De zool van hun schoenen moet ook optimaal contact hebben met de grond.
  • Hun schoenen moeten gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Dit staat hun voeten toe om te ademen, wat helpt bij het voorkomen van allergieën.
  • De zolen van de schoenen zijn anti-slip en flexibel. Dit zorgt ervoor dat het kind zijn voeten goed kan buigen tijdens het lopen.
  • De voorkant van de schoenen moet rond en wijd zijn. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat hun tenen vrijer kunnen bewegen. Onthoud dat de voorkant van de schoenen niet meer dan 15 millimeter van het topje van de tenen af mag zijn.

Blootvoets lopen is totaal niet vies, het is zelfs essentieel voor de goede ontwikkeling van kinderen. Zoals altijd is het het beste om extremen te vermijden. Kinderen moeten niet te veel schoeisel dragen, maar ook niet te vaak op blote voeten lopen. Ouders moeten weten hoe ze zich aan een goede balans houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hedge, BM. Barefoot walking and running. Journal, Indian Academy of Clinical Medicine z Vol. 15, No. 1 z January-March, 2014. [Online] Avaiable at: http://medind.nic.in/jac/t14/i1/jact14i1p7.pdf
  • Ingkatecha, Onwaree. (2012). Barefoot Running. Journal of Sport and Exercise Science. 9.
  • Hollander, Karsten & van der Zwaard, Babette & de Villiers, Elbe & Braumann, K-M & Venter, Rachel & Zech, Astrid. (2016). The effects of being habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents aged 6-18 years: Study protocol for a multicenter cross-sectional study (Barefoot LIFE project). Journal of Foot and Ankle Research. 9. 10.1186/s13047-016-0166-1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.