Is het gebruik van loopstoeltjes verstandig?

Is het gebruik van loopstoeltjes verstandig?

Laatste update: 29 mei, 2018

Velen van ons hebben door het gebruik van loopstoeltjes leren lopen. Dat is de reden waarom onze moeders of schoonmoeders, nu grootmoeders, erop staan ​​dat we ze gebruiken om onze kinderen te helpen hun eerste stappen te zetten.

Kinderartsen raden echter niet aan om een loopstoeltje te gebruiken. Waarom is dit apparaat niet goed voor baby’s?

Loopstoeltjes zijn niet alleen ineffectief als het gaat om baby’s te leren lopen, maar het veranderd ook hun natuurlijke neurologische en motorische ontwikkeling.

Volgens studies die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, vormen ze ook een dreigend gevaar voor kinderen thuis.

Neurologisch en evolutionair perspectief

Door neurologen en specialisten in de evolutionaire psychologie worden er vraagtekens gezet bij het gebruik van loopstoeltjes. Loopstoeltjes verstoren de activiteit van het kruipen.

Kruipen is van fundamenteel belang voor de evolutionaire ontwikkeling van elk kind, omdat het de hersenhelften verbindt. Het creëert ook cruciale informatieroutes voor de rijping van verschillende cognitieve functies.

Volgens experts kunnen kinderen door kruipen tegengestelde bewegingen coördineren. Dit recreërt het gekruiste patroon, een neurologische functie die een lichamelijke verplaatsing in evenwicht mogelijk maakt.

Wanneer de baby het linkerbeen met rechts en de rechterarm met links afwisselt, bevordert dat een geïntegreerde hersentoestand.

Bovendien zorgt de beweging van kruipen ervoor – overgeslagen door het gebruik van een loopstoeltje – dat de spieren van het kind sterker worden, waardoor hij in staat is om de wervelkolom recht te houden.

Het oefent ook de focus van de ogen. Bij het kijken naar de grond om te onderscheiden waar hun hand of knie is, staart de kleine naar een dichtbijgelegen punt.

Als de baby op de handpalmen rust en zichzelf ondersteunt met behulp van zijn schouder- en polsgewrichten, neemt hij de zwaartekracht waar en leert hij ermee om te gaan.

Dit helpt hem om de wereld te meten en zorgt voor een ‘lateralisatie’ van de hersenen. Daarbij domineert een van de helften en dient de andere helft .

Baby in luier op speelmat

Loopstoeltjes in de ogen van orthopedisch chirurgen

Volgens specialisten op dit gebied veranderen loopstoeltjes de natuurlijke ontwikkeling van zowel de benen als de rug. Dit komt omdat ze die in bepaalde houdingen en bewegingen dwingen.

Het gebruik van een loopstoeltje vereist niet alleen het leren lopen met de benen uit elkaar. Het houdt ook afwijkingen in voor de bewegingsposities van de knieën en voeten.

Bovendien heeft de kromming van de benen onvermijdelijk invloed op de ontwikkeling van de rug. Op die leeftijd is de rug niet in staat om het kind rechtop te houden, als ze nog geen kracht hebben om te kunnen staan.

Traumaspecialisten zeggen ook dat het de bogen van de benen vervormt.

Loopstoeltjes dwingen kinderen ook om op hun tenen te lopen. Dit is een abnormale positie die meestal een tijdje wordt gehandhaafd bij het gebruik van een loopstoeltje.

Dit toont aan dat baby’s niet zijn voorbereid op het niveau van de motoriek om balans, hoogte en afstandsberekeningsproblemen met het gebruik van een loopstoeltje aan te kunnen.

Het gebruik van loopstoeltjes leert baby’s niet hoe ze moeten lopen

Specialisten wijzen erop dat baby’s eerst leren zitten, dan kruipen en dan gaan staan ​​en lopen. Dit proces is gekoppeld aan de mentale ontwikkeling die niet geforceerd hoeft te worden, omdat elk kind zijn eigen tempo heeft.

Als je je kind in een loopstoeltje plaatst wanneer ze nog niet kunnen lopen, zal dat ervoor zorgen dat hun geest en de beweging niet met elkaar verbonden zijn. Wat hun benen kunnen doen, komt niet overeen met hun mentale ontwikkeling.

Het stelt hen niet in staat om ruimtelijke ideeën van hun eigen lichaam te nemen met betrekking tot de omgeving: ze zien hun voeten niet bewegen.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder die gepubliceerd in het British Medical Journal, concluderen dat het gebruik van een loopstoeltje het begin van het lopen vertraagt.​​ Tevens schaadt het de motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling van het kind.

Meisje met open mond in loopstoel

En hoe zit het met de ongevallen met een loopstoeltje?

Specialisten ontmoedigen het gebruik van loopstoeltjes, omdat ze een viervoudige toename van het aantal ernstige ongevallen veroorzaken. Volgens cijfers van de Society of Pediatrics in Argentinië heeft ongeveer 45% van de kinderen die een loopstoeltje gebruiken, een ongeluk tijdens het gebruik.

Het is een feit: de wielen en de beperkte controle die baby’s hebben kunnen allerlei soorten ongelukken veroorzaken.

Kinderen die een loopstoeltje gebruiken, lopen 2 keer zoveel risico om een klap tegen het hoofd te krijgen dan degenen die het niet gebruiken. Kinderen die een loopstoeltje gebruiken hebben ook twee keer zoveel kans op het breken van de armen en benen.

Deze kansen nemen nog meer toe als het gaat om:

  • het vallen van trappen
  • verhoogde kans op brandwonden
  • prikwonden
  • verstikking
  • overlijden door een loopstoeltje.

Hoe ernstig kan het zijn?

Terwijl in sommige landen, zoals Brazilië of Canada, loopstoeltjes totaal verboden zijn, worden ze op andere plaatsen nog steeds verkocht en gebruikt. Kinderartsen en specialisten op het gebied van de gezondheidszorg ontmoedigen echter het gebruik van loopstoeltjes vanwege de vele nadelen.

Sommige mensen denken misschien dat de wetenschappelijke observaties overdreven zijn. Vooral als hun kind een loopstoeltje gebruikt of als ze het waarderen dat verschillende generaties met die stoelen op wieltjes zijn opgegroeid.

Ze zeggen misschien dingen als: “Ik hou ervan”, “er is met mijn kind niets gebeurd” en “Ik heb snel leren lopen.”

Natuurlijk, als een loopstoeltje met mate, voldoende controle en extreme zorg wordt gebruikt dan kunnen ongelukken voorkomen worden.

Maar er zijn nog steeds enkele problemen die de gezondheid, het welzijn en ontwikkeling van je kind in gevaar brengen. Terwijl het een volledig niet-essentieel item is.

Uiteindelijk is de beslissing aan de ouders: “Gebruiken we wel of geen loopstoeltje?”  Wellicht ook interessant voor jou

9 fouten om te vermijden wanneer je kind leert lopen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
9 fouten om te vermijden wanneer je kind leert lopen

Alle ouders mogen zelf kiezen hoe ze hun kinderen opvoeden. Deskundigen hebben echter vastgesteld dat we soms fouten maken die echt moeten worden v...