Hoe zorg je voor een pasgeborene tijdens het reizen

Hoe zorg je voor een pasgeborene tijdens het reizen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 december, 2022

Reizen met een pasgeborene is geen makkelijke taak, vooral niet als ze nog erg jong zijn. Je kan het beste drie maanden wachten voordat je op reis gaat met een baby, maar soms is dat geen optie. Hier zijn een aantal tips om je te helpen met het zorgen voor je baby tijdens het reizen.

Hoe zorg je voor een pasgeborene tijdens het reizen?

Houd je baby veilig

Probeer het voeden van je baby tijdens het vliegen of reizen te vermijden, want het kan schadelijk zijn wanneer het voertuig te veel beweegt. Hij kan duizelig worden en in het vliegtuig kan hij oorpijn krijgen wanneer je hem tijdens het vliegen voedt.

Je moet je baby ook beschermen tegen de zon door gebruik te maken van gordijnen voor de ramen in het voertuig. In het vliegtuig, de trein of de bus is er een grote kans dat ze al gordijnen hebben hangen voor de passagiers.

Het is ook noodzakelijk om een eerste hulp setje in je tas te hebben om kleine kwalen die tijdens het reizen kunnen voorkomen te behandelen. Dit is bijvoorbeeld paracetamol, iets tegen buikpijn, kinderneusdruppels, tandjesgel, enz.

Zorg er ook voor dat je baby in een juist afgestelde kinderstoel zit in de auto die geschikt is voor zijn gewicht en leeftijd. Pas de gordel ook juist aan.

Reizen met een baby in de trein

Vind een handige manier om je baby te voeden

Als het gaat om het voeden van je baby is borstvoeding geven de beste optie. Het vereist geen extra spullen en je hoeft je baby alleen comfortabel aan je borst te leggen zodat hij kan zuigen en je melk kan drinken.

Als je je baby geen borstvoeding kan geven kan je ook flesvoeding geven. Het is belangrijk dat je de flesvoeding die je bereid hebt meeneemt.

Het is nog beter om een draagbare flessenwarmer te hebben. Je kan ook reis-sterilisatoren met flessenreinigers meenemen om de flesjes na gebruik schoon te maken.

Als je baby al vast voedsel eet kan je het eten meenemen in bakjes. Vergeet geen slabbetje, bakje en lepel mee te nemen om hem zo gemakkelijk mogelijk te kunnen voeden.

Babydoekjes zullen ook nodig zijn bij het schoonmaken van vlekken of spuug na het eten. Water is essentieel om je baby goed gehydrateerd te houden als hij al vast voedsel eet.

Reizen met een baby in het vliegtuig

Maak je baby blij

Je baby moet goed uitgerust zijn op de dag dat je gaat reizen. Zorg er dus voor dat hij de nacht van te voren genoeg slaap krijgt. Een kinderwagen of buggy zal de reis voor jullie beide comfortabeler maken, vooral als je baby veel beweegt.

Rammelaars, knuffels, bijtringen en ander speelgoed zal hem bezig houden tijdens een lange reis.

Verandering van omgeving zal helpen hem kalm te houden, dus probeer rond te lopen in het vliegtuig of de trein of stap om de twee uur uit de auto om een stukje te lopen.

Leg je baby na twee uur zitten op een veilige plek neer zodat hij de mogelijkheid heeft zijn benen te strekken. Zorgen dat hij gehydrateerd blijft is ook erg belangrijk tijdens de reis.

Dit zijn een paar tips om je te helpen bij het zorgen voor je baby tijdens het reizen. Onthoud dat het ook erg belangrijk is om rekening te houden met zijn persoonlijke hygiëne.

Neem daarom een aankleedkussen mee dat je op een plat oppervlak kan plaatsen, zodat je zijn luier kan verschonen wanneer dat nodig is. Laat een vieze luier niet te lang om, want het kan ongemak veroorzaken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.