Tips voor het reizen met je pasgeboren baby

Tips voor het reizen met je pasgeboren baby
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Veiligheid op de weg is iets waar we altijd rekening mee moeten houden tijdens het reizen. Wanneer een vrouw zwanger is moet ze bijvoorbeeld de juiste manier weten om haar gordel om te doen. Maar wanneer je gaat reizen met je pasgeboren baby zijn er een aantal specifieke veiligheidsmaatregelen waar je rekening mee moet houden. Door rekening te houden met deze details kan je reizen, wetende dat je kind veilig is.

Het is erg belangrijk om al deze veiligheidsmaatregelen te weten om je kind te beschermen tijdens het reizen. Je moet zorgen dat je op elk moment de spullen hebt om aan je baby’s behoeften te voldoen.

Je baby moet altijd op de juiste manier in zijn autostoel zitten. En je moet zorgen dat de autostoel zelf geschikt is voor je kind zijn leeftijd, lengte en gewicht. Dit is een basisprincipe.

Reizen met je pasgeboren baby

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je gaat reizen met je pasgeboren baby in de auto. Het beschermen van je baby en ervoor zorgen dat hij goed verzorgd is, is noodzakelijk.

Onthoud dat je nooit karig moet zijn met het checken van de veiligheid, zelfs al ga je maar een kort ritje maken. Je moet deze veiligheidsmaatregelen altijd toepassen.

 • Reis niet met je kind op je schoot. Het maakt niet uit of je andere mensen dit ziet doen. Dit is niet de correcte manier om met je kind te reizen.
 • Kies een geschikte autostoel. De autostoel die je gaat gebruiken voor je pasgeborene moet een geschikte autostoel zijn die gemaakt is voor baby’s die tot 9 a 12 kilogram wegen. Deze autostoelen behoren tot de categorie 0+ en zijn speciaal gemaakt voor de kleinste baby’s. Over het algemeen komen deze stoelen met een tuigje met plastic gespen.
 • Zet de stoel altijd recht neer, zodat de baby naar voren zit. Op deze manier zal de airbag hem niet verstikken als er een auto-ongeluk gebeurt.
Reizen met je pasgeboren baby
 • Trek je kind zijn jas uit als hij in de auto zit. Gebruik het verwarmingssysteem van de auto om te zorgen dat de auto op een goede temperatuur is.
 • Kijk niet naar je baby tijdens het rijden, dit kan je afleiden van de weg. Controleer je baby als je geparkeerd staat of wacht voor een rood stoplicht. Probeer te vermijden om alleen met je kind te reizen, als dit mogelijk is.
 • Het is belangrijk dat je je veilig voelt in het voertuig. Gebruik moderne technologie die je helpt om je veiliger te voelen achter het stuur. Gebruik bijvoorbeeld een GPS om op je bestemming te komen.
 • Houd de babytas dichtbij en zorg ervoor dat alles wat je nodig kan hebben er in zit. Hieronder valt doekjes, luiers, dekens, schone kleren, enz.

Gebruik technologie in de auto voor een veiligere rijervaring

Het gebruik van technologie kan zorgen voor een veiligere rijervaring. Hoe veiliger je je voelt, hoe kalmer je achter het stuur zit als je baby op de achterbank zit.

Maar hoe kan technologie het rijden veiliger maken? Er zijn auto’s die technologie ingebouwd hebben die je leven een stuk makkelijker maken. Bijvoorbeeld:

 • Geolokalisatie. Deze technologie zorgt ervoor dat je een bepaalde regio kan kiezen en een melding krijgt wanneer je voertuig zich niet meer in deze regio bevind. Je kan hiermee ook gevaarlijke regio’s vermijden. Dit zorgt ervoor dat jij en je familie niet in regio’s komen die je liever vermijdt.
 • GPS. Een GPS zorgt ervoor dat je precies weet waar je bent. Je kan dit zien op een GPS apparaat, je mobiel of een computerscherm in de auto. In het geval van een noodgeval kan je de details geven die op de GPS staat om je specifieke locatie door te geven. Dit is handig zijn als je assistentie nodig hebt.
 • Een helpknop. Sommige auto’s hebben een S.O.S. knop die je gelijk in verbinding stelt met hulpdiensten. Een GPS zorgt ervoor dat ze kunnen zien waar je voertuig is. Getraind personeel kan je dan assisteren met de situatie vanuit een kantoor en hulp sturen wanneer dat nodig is.
 • Botsingalarm. In het geval van een auto-ongeluk word er gelijk een alarm verstuurd naar een alarmcentrale. Medische noodhulp zal dan gelijk naar je locatie gestuurd worden.
Baby veilig in een autozitje

Een simpele introductie voor veiligheid op de weg is belangrijk om je pasgeboren baby en andere familieleden veilig te houden tijdens het rijden. Natuurlijk hopen we dat je niet in een situatie komt waarin je noodhulp nodig hebt.

Houd je familie zo veilig als mogelijk door erg voorzichtig te zijn. Dit geld niet alleen in de auto, maar ook achter het stuur.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.