Laat je kind nooit slapen in een autostoeltje

Laat jij je kleintje wel eens in zijn autostoeltje slapen? Zorg ervoor dat je er altijd bij bent zodat je hem goed in de gaten kan houden om eventuele ademhalingsproblemen te voorkomen.
Laat je kind nooit slapen in een autostoeltje

Laatste update: 20 januari, 2019

Een autostoeltje is een van de meest belangrijke en essentiële babyproducten die je kan bezitten. Het is niet alleen wettelijk verplicht tijdens het reizen, het is ook een waarborg voor het welzijn van je kind. Het heeft ook de mogelijkheid om het leven te redden van je kleine.

Recente studies twijfelen echter over de veiligheid van het laten slapen van kinderen in hun autostoeltje. Tegelijkertijd adviseren ze om voorzichtig te zijn bij het gebruik van winterjassen terwijl je je kind in een autostoeltje zit.

In geen enkel geval mag je stoppen met het plaatsen van je baby in een autostoeltje tijdens het reizen. Niemand twijfelt namelijk over de effectiviteit van een autostoeltje wanneer je deze op de juiste manier gebruikt. Autostoeltjes worden echter niet langer gezien als een geschikte plek om je kind te laten slapen.

We zijn ons ervan bewust dat de meeste moeders die dit lezen dit waarschijnlijk wel eens hebben gedaan en misschien gealarmeerd zijn. Dit is echter een probleem dat kan worden opgelost.

We weten allemaal dat de gordel van een autostoel voorkomt dat je kind veel beweegt tijdens de reis. En natuurlijk zorgen de gordels ook voor bescherming om letsel te helpen voorkomen tijdens een ongeluk.

Het autozitje houdt je baby echter niet in de gaten. Je kunt je kind daarom niet simpelweg in een autostoeltje zetten en hem of haar daar onbeheerd achterlaten.

Wanneer je je kind in het autostoeltje plaatst tijdens het reizen, moet je hem uiteraard in de gaten houden. Je moet er zeker van zijn dat je kind comfortabel is, dat zijn luier droog is, dat hij geen honger heeft en niet wagenziek wordt. We weten ook allemaal dat een autorit de neiging heeft kinderen in slaap te laten vallen – vooral tijdens lange ritten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind in slaap valt in het autozitje

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind in slaap valt in het autozitje?

Geen moeder verwacht dat haar kind wakker blijft tijdens een lange autorit. Het meest voorkomende en verstandige wat je kunt doen is je kind toestaan een kort dutje te doen. Op deze manier gaat de tijd sneller voorbij en voorkom je dat hij zich gaat vervelen.

Het is dus praktisch onmogelijk om te voorkomen dat je kind in slaapt valt in de auto, laat staan dat het uitgesloten en oneerlijk is. De veiligheid van je kleintje moet echter voorop staan.

Experts waarschuwen dat de positie waarin je kind zich bevindt een enorme rol speelt in het al dan niet in gevaar brengen van hem of haar. En uiteraard, als een kind onbeheerd wordt achtergelaten, zonder de supervisie van een volwassene, kan hij gemakkelijk ver genoeg voorover buigen om zijn eigen luchtwegen te blokkeren.

Is een babyzitje dan wel veilig?

Elke specialist is het erover eens dat er altijd een veilig autostoeltje moet worden gebruikt tijdens het reizen met kleintjes. Sterker nog, ze dringen erop aan dat autostoeltjes zelfs gebruikt moeten worden tijdens de kortste autoritten. Nogmaals, dit is ook wettelijk verplicht.

Er zal echter gevaar ontstaan als een kind onbeheerd wordt achtergelaten in een autozitje in een inadequate positie.

Een specifieke studie, uitgevoerd door Britse wetenschappers, onthulde dat er een direct risico op verstikking is wanneer kinderen in hun autostoel slapen.

Dit scenario is echter te voorkomen als een volwassenen in de buurt blijft en de positie van het kind in de autostoel goed in de gaten houdt, om ervoor te zorgen dat de kleine altijd gemakkelijk kan ademen.

Is een autostoeltje dan wel veilig

Soms raken we er als ouder aan gewend om onze kinderen te laten slapen in hun autostoeltje, zelfs als we thuis zijn.  Ook dit is fout. Soms maken we het kinderzitje simpelweg los om het binnen in huis te zetten, zodat ons kind kan blijven slapen.

Onderzoek naar gebruik autostoeltje

In een onderzoek naar 40 gevallen van “Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)” hebben experts echter ontdekt dat bijna 23% van de kinderen vastgegespt zat in hun autozitje toen de symptomen optraden.

In de studie bleek dat 8 van de 9 kinderen die “Sudden Infant Death Syndrome” ervaarden, in slaap waren gevallen in hun autostoeltje tijdens het reizen.

Deze baby’s begonnen te stikken terwijl ze in een hellende of semi-rechtopstaande positie zaten. Hun symptomen omvatten onder andere een gebrek aan ademhaling, zwakheid van de spieren en een blauwachtige huidskleur.

We willen verduidelijken dat, alhoewel de baby’s symptomen vertoonden van “Sudden Infant Death Syndrome”, ze positief reageerden op reanimatie (CPR) technieken. Deze werden uitgevoerd in het medisch center waar het onderzoek plaatsvond.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de studie zich baseerde op echte noodgevallen. Om die reden konden de consequenties van deze voorvallen niet compleet worden gemeten.

Aanbevelingen

  • Het is belangrijk om te allen tijde je kind in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat hij niet voorover buigt. Het is vooral belangrijk om er zeker van te zijn dat zijn kaak zijn borst niet raakt.
  • Voorkom dat je kind langere tijd in het autozitje blijft zitten. Dit betekent dat je je kind uit het autozitje zal moeten halen zodra je je bestemming hebt bereikt. Op dit moment zal je je baby uit het zitje moeten halen zodat hij in een betere en veiligere houding kan komen.
  • Experts bevelen aan om bij langere autoritten regelmatig te stoppen om je kind een pauze te geven en even uit het autostoeltje te halen.
  • Je zou je kind nooit onbeheerd in een autozitje in de auto moeten achterlaten.
  • In het geval dat een kind ademhalingsproblemen vertoont, dan moet je zachtjes op de rug van je kind kloppen. Schud hem voorzichtig om hem te reanimeren. Breng je kind indien nodig naar de dichtstbijzijnde eerste hulp.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.