Belangrijk! Hoe red je het leven van je kind als deze plotseling stopt met ademen?

Belangrijk! Hoe red je het leven van je kind als deze plotseling stopt met ademen?

Laatste update: 18 augustus, 2018

We hopen dat dit nooit gebeurt, maar als je in zo’n dramatische situatie beland willen we dat je voorbereid bent. Hier zullen we met je delen hoe je het leven van je kind kunt redden als hij plotseling stopt met ademen. 

Het belangrijkste is om de situatie snel te analyseren en om kalm te blijven. Wanneer een baby of kind stopt met ademen kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is van essentieel belang om te begrijpen in welke situatie je kind verkeert en om aan de hand daarvan te handelen.

Redenen dat je kind stopt met ademen

Verstikking

Wat te doen als je kind stopt met ademen?

Verstikking is de obstructie van de luchtwegen. Het komt meestal voor wanneer een kind aan het eten is. Het kind kauwt het eten niet goed voor het door te slikken.

De verstikking wordt veroorzaakt door grote stukken die het kind niet kan kauwen, bijvoorbeeld grote stukken vlees. Dit is de reden waarom het belangrijk is om kleine stukjes voedsel of puree te geven totdat ze goed leren kauwen.

We mogen ook voedsel niet vergeten dat plakkerig is zoals kauwgum of snoepjes die niet worden aanbevolen tot een kind een bepaalde leeftijd heeft. Een andere vorm van verstikking is als een kind een klein voorwerp inslikt. Het is daarom belangrijk om het kind altijd goed in de gaten te houden.

Verdrinking

Verdrinking treedt op als een kind niet meer kan ademen wanneer de ingang van de luchtwegen is volgelopen met een vloeistof. Dit type verstikking komt het vaakst voor in de zomer, wanneer de familie tijd doorbrengt in het zwembad of op het strand.

Gebrek aan toezicht bij het nemen van een bad kan ook een gevaar zijn. Het is belangrijk om te weten dat slechts een paar centimeter water al gevaarlijk kan zijn.

Het is daarom erg belangrijk om je kinderen te allen tijde in de gaten te houden.

Longontsteking

Longontsteking is de acute ontsteking van de longen. Deze ziekte komt vaak voor na een ‘slecht behandelde’ verkoudheid. Het begin van een longontsteking wordt gekenmerkt door een ontsteking in de bovenste luchtwegen met symptomen als rinitis en koorts.

Na het begin daalt de ontsteking naar de onderste luchtwegen wat ademnood en een versnelde ademhaling veroorzaakt. Met de juiste medische zorg hoeven onze kinderen geen gezondheidsproblemen te ondervinden.

De kinderarts schrijft antibiotica en luchtweg-verwijdende medicatie voor om de doorgang van de lucht te vergemakkelijken. Dit samen met hydratatie helpt ons kind om deze crisis te overwinnen.

Bronchospasmen

Deze aandoening is de vernauwing van de luchtpijp. Als gevolg van een verkramping van de spieren rond de luchtpijp worden ademhalingsproblemen veroorzaakt. Het beste wat je in dit geval kunt doen is naar de eerste hulp gaan omdat je kind mogelijk niet voldoende zuurstof krijgt.

Bronchitis

Bronchitis is de ontsteking van de onderste luchtwegen.

Het gebeurt wanneer de bronchiën die zich boven de longen bevinden ontstoken raken door een infectie. Het begin van bronchitis is meestal een aandoening in de neus of keel die zich later naar de longen verspreidt.

In het geval van bronchitis schrijven kinderartsen bronchusverwijdereraars en antibiotica voor om de luchtinname te verbeteren en ook om de infectie te genezen.

Wat te doen als je kind stopt met ademen: temperatuur opnemen

Bronchiolitis

Slijm in de bovenste luchtwegen veroorzaakt vaak hoest. Hoest is een natuurlijk mechanisme dat het lichaam gebruikt om slijm te verdrijven.

Er zijn momenten wanneer dit slijm de onderste luchtwegen bereikt. Dit gebeurt op momenten wanneer een kind niet in staat is om het op de juiste manier te verwijderen, waarna ontsteking optreedt.

In hele kleine baby’s kan overmatige ophoping van slijm verstikking en er zelfs toe leiden dat je baby stopt met ademen.

Om dit te voorkomen worden neussprays aanbevolen. Neussprays kunnen worden gebruikt om de luchtwegen te reinigen en het slijm aan te pakken.

Wat moet je doen als je kind niet ademt?

Zoek zo snel mogelijk hulp

We moeten een manier vinden om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.

We hebben twee mogelijke opties: ga snel naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis of bel de hulpdiensten (112).

Terwijl hulp onderweg is

De Heimlichmanoeuvre

De Heimlichmanoeuvre is een eerstehulp-procedure die wordt gebruikt om de luchtwegen, die geblokkeerd kunnen zijn door een stuk voedsel of een klein voorwerp te ontstoppen.

Het is een effectieve techniek om levens te redden wanneer er sprake is van verstikking. De persoon die stikt moet op een hard oppervlak geplaatst worden met het gezicht naar boven. Plaats hierna van achteren je handen op elkaar ter hoogte van de maag van de stikkende persoon en druk meerdere keren in de richting van de borstkas.

Reanimatie

Reanimatie is een noodprocedure die gebruikt wordt om levens te redden wanneer een persoon stopt met ademen en het hart stopt met kloppen.

Het bestaat uit het uitvoeren van 120 compressies per minuut. Reanimatie combineert mond-op-mond beademing met borstcompressies. Dit moet worden gedaan tot het herstel van de ademhalings- en hartfuncties, op eigen kracht of kunstmatig door professionals.

In het geval van een baby wordt de reanimatie gedaan door de baby met 2 vingers op het borstbeen te duwen. Probeer hierbij een ritme van 100-120 compressies per minuut aan te houden.

Vergeet nooit dat in dit soort situaties elke seconde telt. Probeer zo snel mogelijk professionele hulp te krijgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.