Maatregelen om het risico op wiegendood te verminderen

Maatregelen om het risico op wiegendood te verminderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn bepaalde strategieën die kunnen helpen om het risico op wiegendood te verminderen. De maatregelen omvatten veel verschillende dingen. Neem bijvoorbeeld het geven van borstvoeding en het gebruik van fopspenen. Verder moet je ervoor zorgen dat de kamer van je baby een koele temperatuur heeft. Ook is het belangrijk dat je je baby laat vaccineren, hem op de rug in bed legt en in dezelfde kamer slaapt.

Een van de moeilijkste dingen die elke moeder of vader kan overkomen is het verliezen van hun kind door wiegendood.

Deze diagnose wordt gebruikt wanneer een kind jonger dan één jaar plotseling sterft en wanneer geen exacte doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Zelfs niet na grondig medisch en juridisch onderzoek inclusief een autopsie.

De statistieken in het White Paper on Sudden Death, gepubliceerd door de Spaanse Pediatric Association, zeggen dat in Spanje elk jaar ongeveer 900 kinderen sterven als gevolg van wiegendood.

Dit syndroom is ook de belangrijkste doodsoorzaak voor baby’s tussen 1 maand en 1 jaar oud in de VS. Ongeveer 2.300 baby’s sterven elk jaar aan wiegendood in de VS.

Deze plotselinge dood treft meestal baby’s die tussen 1 en 4 maanden oud zijn. In 90% van de gevallen zijn het baby’s jonger dan 6 maanden oud.

Maatregelen om het risico op wiegendood te verminderen

Waarom het gebeurt

De meeste deskundigen zijn van mening dat wiegendood kan voorkomen wanneer een baby een onderliggende kwaal heeft. Een voorbeeld hiervan is een abnormaal of niet-functionerend hart- of ademhalingssysteem. Ook kan het zijn dat hij wordt blootgesteld aan bepaalde risicofactoren. Dit zijn dingen als slapen op hun buik of met zacht of opgevuld beddengoed tijdens een cruciale periode van hun ontwikkeling.

Maar de waarheid is dat ze nog steeds geen wetenschappelijke reden hebben om uit te leggen waarom kinderen plotseling sterven. Wat zeker is, is dat het niet geïsoleerd of zeldzaam is. Hierom heeft een groep kinderartsen bepaalde strategieën bedacht om het risico op wiegendood te verminderen.

Strategieën om het risico op wiegendood te verminderen

Een daarvan is om de baby op de rug te laten slapen. Dat betekent dat het kind met het gezicht naar boven moet liggen.

Dit gaat in tegen wat onze moeders en grootmoeders ons altijd hebben verteld. Zij adviseerden om kinderen op hun buik of op hun zij te laten slapen om te voorkomen dat ze stikten in braaksel. Hoewel sommige kinderartsen dat blijven adviseren, zegt de wetenschap anders.

In 2000 heeft de American Academy of Pediatrics (AAP) eerdere aanbevelingen herzien om het risico op wiegendood te verminderen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de veiligste positie waarin een baby kan slapen op zijn rug is.

Wanneer een baby op zijn buik slaapt, is de kans groter dat hij oververhit raakt. Verder komt het vaker voor dat hij even stopt met ademhalen, of dat hij de lucht inademt die hij zojuist heeft uitgeademd (waar weinig zuurstof in zit).

“Een groep onderzoekers ontdekte dat baby’s die waren gestorven aan wiegendood een lager serotoninegehalte hadden in de hersenstam. Serotonine reguleert de ademhaling, hartslag en bloeddruk terwijl we slapen.
Deskundigen blijven de hersenen, het autonome zenuwstelsel en de genetica bestuderen, op zoek naar antwoorden.“

– American Medical Association Journal –

De raad van de AAP raadt aan:

  • Laat baby’s slapen op de rug.
  • Gebruik een hard matras.
  • Geef borstvoeding.
  • Slaap in dezelfde kamer, maar niet in hetzelfde bed.
  • Laat je baby vaccineren.

Andere aanbevelingen

Het gebruik van fopspenen wordt aanbevolen om wiegendood te voorkomen.

Ze raden ook aan om kussens of dekens in de wieg te vermijden. Deze zouden het kind kunnen verstikken. Vermijd ook overmatige warmte in de kamer.

Vermijd blootstelling aan tabak in alle vormen. Ontmoedig zwangere vrouwen ​​om te roken, maar ook de mensen om haar heen die roken.

Verder ontmoedigen ze het gebruik van alcohol en/of andere soorten drugs door beide ouders.

Maatregelen om het risico op wiegendood te verminderen

Slaap in dezelfde kamer

Een van de aanbevelingen van kinderartsen is om in dezelfde kamer te slapen als de baby. Dit zorgt ervoor dat de kleine meer aandacht krijgt. Ze adviseren niet om het bed te delen, hoewel dat ter discussie staat.

Er zijn culturen en experts die voorstander zijn van samen slapen. Hierbij slaapt het kind in bed met een volwassene. Meestal is dit in bed met de moeder gedurende een aantal uren.

Het samen slapen is een wijdverspreide en eeuwenoude praktijk. In de laatste 200 jaar wordt het vrijwel niet meer in westerse landen gedaan. Er wordt beweerd dat een vroege scheiding van de moeder de zelfstandigheid van het kind zou bevorderen.

Deze gewoonte is diep geworteld in Japan, Hong Kong en bij immigranten uit Bangladesh in Londen. Allemaal culturen waarin de wiegendood weinig voorkomt.

Sommige studies zeggen dat slapen in hetzelfde bed de ademhalingsstabiliteit, zuurstofrijkheid van het bloed en warmteregulatie verbetert. Ook kan het ervoor zorgen dat moeder en kind op hetzelfde moment wakker worden.

Het verhoogt ook de zelfstandigheid en verbetert de psychologische ontwikkeling van kinderen. Bovendien veroorzaakt het geen vermeende gedrags- of persoonlijkheidsproblemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.