Voordelen van dutjes voor kinderen

Is er een aangenamere dagelijkse gewoonte dan een dutje doen na de lunch? Het is een zeer goede activiteit voor je gezondheid, zelfs tijdens de kindertijd.
Voordelen van dutjes voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 december, 2018

Een dutje doen is een onderwerp van discussie: terwijl veel gezinnen het als een essentiële traditie beschouwen, hebben anderen overdag geen tijd om te rusten. In dit artikel zullen we de voordelen van dutjes voor kinderen uitleggen.

Stemmen voor en tegen dutjes

Velen beweren dat dutjes alleen een noodzaak zijn voor kinderen jonger dan 3 jaar. Op deze manier kunnen ze herstellen van de vermoeidheid die ze gedurende de dag hebben opgebouwd. Dan zijn ze ‘s nachts niet overweldigd, rusteloos en geïrriteerd.

Wat de lengte betreft, zeggen onderzoekers dat baby’s tot 6 maanden oud het beste tussen 3 en 4 uur tussendoor moeten slapen, hoewel het in de eerste maanden van hun leven dus wat langer is. De gemiddelde lengte neemt met een uur af tussen 9 maanden en een jaar oud.

Na de leeftijd van twee jaar raden we aan dat kleintjes niet langer dan 2 uur slapen tijdens dutjes. Dit wordt na 3 jaar met een half uur verminderd. Uiteindelijk, vanaf 4 of 5 jaar en ouder, mag het dutje niet langer zijn dan een uur.

Kunnen dutjes schadelijk zijn?

Er zijn mensen die wijzen op het ongemak van dutjes, vooral voor kinderen met slaapstoornissen of ademhalingsproblemen. De belangrijkste reden heeft te maken met te lange dutjes. Dit kan namelijk hoofdpijn veroorzaken. Ook kan het de slaap ‘s nachts drastisch veranderen.

5 Grote voordelen van dutjes voor kinderen

Naast de bovenstaande opmerkingen, zijn er veel meer voordelen van dutjes voor kinderen. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen:

1. Herstelt energie

Naast de fysieke vermoeidheid die van ochtend tot dutje kan worden gegenereerd, is deze onderbreking overdag ook zeer positief voor de geest van de kleintjes.

Gedurende deze tijd vindt er een reeks complexe processen plaats in de hersenen die hen helpen voorbereiden om nieuwe ideeën op te nemen, en ook om te absorberen wat ze eerder hebben geleerd.

Logischerwijs profiteren hun spieren ook van deze pauze. Na uren van avonturen en spelletjes zullen de kleintjes zich weer gereed voelen om hun instincten van nieuwsgierigheid en onderzoek te bevredigen.

Een van de grote voordelen van dutjes voor kinderen is dat het energie herstelt

2. Verbetert hun prestaties

Verschillende onderzoeken bevestigen dat kinderen die dutjes doen, meestal actiever en attenter zijn dan degenen die dat niet doen, zowel op school als in de sport. De belangrijkste reden is dat het de vermoeidheid vermindert en het mentaal functioneren verbetert.

3. Stimuleert sociabiliteit

Een essentieel kenmerk van dutjes is dat het de mogelijkheid biedt om je humeur te verbeteren, vooral bij kleintjes. Daarom zullen ze gedurende de dag meer oplettend, geduldig en in een beter humeur zijn.

Het resultaat van deze positieve combinatie is meer (en betere) sociabiliteit. Het genereert ook een wederzijds effect: niemand houdt ervan om met prikkelbare en rusteloze kinderen om te gaan, en andere kinderen al helemaal niet.

Door dutjes te doen kunnen ze herstellen van de vermoeidheid die ze gedurende de dag hebben opgebouwd. Dan zijn ze ‘s nachts niet overweldigd, rusteloos en geïrriteerd.

4. Het laat hen groeien

Tijdens perioden van rust maakt het lichaam het zogenaamde “groeihormoon” aan dat eigenlijk somatotropine heet. Dit is natuurlijk essentieel voor de groei van kleintjes.

Tijdens het slapen worden ook cardiovasculaire, respiratoire en endocriene functies geregeld. Het is een zeer productieve rust voor je lichaam, waarvan het functioneren nooit stopt.

5. Goed voor het geestelijk welzijn

Alle bovengenoemde voordelen van dutjes dragen bij tot een goede balans van hun organisme en dragen zo bij aan hun welzijn; de geest is een van de meest profiterende partijen. Kortom, dutjes laten je:

  • Het geheugen verbeteren
  • Stress verminderen
  • Een beter humeur hebben
Een van de grote voordelen van dutjes voor kinderen is dat het goed is voor het geestelijk welzijn van het kind

Tips om je kind te overtuigen om een dutje te doen

Als moeder kun je bepaalde strategieën toepassen om de gewoonte van dutjes doen bij je kinderen aan te leren. Een paar voorbeelden:

  • Maak een routine en houd je eraan.
  • Zorg dat het dutje niet te lang duurt.
  • Zorg voor een stille en weinig lichte omgeving. Te veel stimuli zullen voorkomen dat ze in slaap vallen.
  • Breng je kind niet meteen na het eten naar bed. Geef hem eerst even de tijd om het eten te laten zakken.

Nu je de voordelen van dutjes voor kinderen kent, zal je er zeker aan denken om deze gezonde gewoonte in het leven van je kinderen toe te passen.

Afgezien van hoe goed het voor hen zal zijn, zal het je ook helpen zelf een korte pauze te nemen en je energie aan te vullen. Begin er maar mee, mama! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.