Factoren die de lichaamslengte beïnvloeden bij kinderen

Factoren die de lichaamslengte beïnvloeden bij kinderen

Laatste update: 07 juni, 2018

Veel mama’s en papa’s zijn bezorgd over de factoren die de lichaamslengte beïnvloeden bij hun kind. We houden voortdurend hun groei in het oog en zorgen ervoor dat ze de juiste voeding krijgen. Het is zelfs zo dat ouders vaak denken dat een goede voeding het enige is dat invloed heeft op de groei van hun kind.

Dit is echter niet waar. Er zijn vele factoren die de lichaamslengte beïnvloeden, onder andere erfelijkheid maar ook verscheidene omgevingsfactoren die minder bekend zijn.

Factoren die de lichaamslengte beïnvloeden

Erfelijkheid

Dit is een factor die de meeste ouders wel kennen. Erfelijkheid beïnvloedt inderdaad rechtstreeks hoe lang je kind zal worden. In feite is het zelfs een van de sterkst bepalende factoren. Dus als inderdaad iedereen in je familie lang is, zullen je kinderen waarschijnlijk ook lang zijn. Lichaamslengte zit dus inderdaad in de familie.

Geslacht

Meisjes zijn doorgaans een paar centimeters korter dan jongens. Toch zijn er ook andere verschillen: jongens hebben een iets groter hoofd dan meisjes, met een groter volume. Natuurlijk kan dit verschillen tussen kinderen afhankelijk van de invloed van erfelijkheid, en…

Omgevingsfactoren

Condities in onze geografische omgeving is eveneens een van de mogelijke factoren die de lichaamslengte beïnvloeden. Bijvoorbeeld Scandinavische mensen zijn vaak erg lang.  Daarentegen in bergachtige gebieden zijn mensen over het algemeen korter.

Slechts 6% van de wereldbevolking leeft op meer dan 1500 meter hoogte boven de zeespiegel. 

Factoren die de lichaamslengte beïnvloeden: voeding

Een goed voedingspatroon

Andere bekende factoren die de lichaamslengte beïnvloeden zijn verbonden met onze voeding. Vanaf het moment dat het kind in de baarmoeder zit totdat hij volwassen is, speelt voeding een centrale rol in het groeiproces.

Wanneer we spreken over een goed voedingspatroon bedoelen we gezond eten en alle vitamines binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. Het gaat hierbij niet zozeer over hoeveelheid maar over de kwaliteit. 

Grote porties kunnen kinderen helpen groeien – maar in de breedte, niet in de lengte. Het juiste evenwicht in onze voeding vinden is belangrijker voor een gezonde groei.

Hoewel erfelijkheid een van de belangrijkste factoren is die de lichaamslengte beïnvloeden bij kinderen, is een goede voeding ook fundamenteel. We merken dit op in gebieden met grote armoede waar kinderen vaak niet de benodigde voedingsstoffen krijgen. Dit brengt gevolgen mee voor het latere leven, aangezien hun lichamen en met name de hersenen niet correct ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je kind de juiste voeding krijgt om hem te voorzien van alle voedingsstoffen en vitamines die hij nodig heeft. Indien dit nog niet het geval is, begin er dan nu aan.

Slaaptekort

Slaap is enorm belangrijk voor mensen en zelfs nog meer voor kinderen. Het menselijke groeihormoon, ook wel GH of HGH of somatotropine genoemd, is ‘s nachts actiever. Maar het wordt gedurende de dag ook in cyclussen iedere 3 tot 5 uur vrijgegeven.

Sport

Lichaamsbeweging stimuleert de productie van botcellen die bijdragen aan de groei van sterke, gezonde botten. Een sport zoals basketbal kan zowel de groei van kinderen stimuleren als ze gezond en fit houden.

Factoren die de lichaamslengte beïnvloeden: sport

Studies tonen aan dat erfelijkheid meer invloed heeft dan voeding

Volgens studies wordt de lichaamslengte van een kind 80% bepaald door erfelijkheid. De overige 20% hangt af van factoren zoals voeding en de omgeving van het kind. Toch zijn er meer onderzoeken nodig om precies te begrijpen welke rol deze factoren spelen.

Het eerste gen voor lichaamslengte werd ontdekt in 2007.  Onderzoekers geloven dat duizenden genen en DNA gerelateerd zijn met de lichaamslengte. 

Een andere recente studie, die uitgevoerd is door meer dan 300 medische instituten, heeft meer dan 400 genen geïdentificeerd die een invloed kunnen hebben op de lichaamslengte bij mensen. Dit is het dubbele van het aantal genen die daarvoor bekend waren als beïnvloedende factor op de lichaamslengte.

Om tot deze resultaten te komen hebben wetenschappers gegevens geanalyseerd over de genomen van een totaal van 253 288 personen. Ze hebben 627 varianten in 424 verschillende regio’s opgespoord, allen rechtstreeks gerelateerd met de lichaamslengte. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.