De voordelen van huisdieren in huis hebben

Er zijn veel bewezen voordelen van het hebben van huisdieren in huis. Voor onze kinderen kan het leven met een huisdier ze helpen om waarden als respect, verantwoordelijkheid en liefde voor dieren te leren.
De voordelen van huisdieren in huis hebben
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Je kind houdt waarschijnlijk van dieren en met een goede reden. Naast het feit dat ze schattig en leuk zijn, zijn er verschillende voordelen van het hebben van huisdieren als je ze aan kinderen geeft op een jonge leeftijd.

Wat je moet bepalen, is welk soort dier geschikt is voor een kind op basis van zijn of haar leeftijd. Als kinderen klein zijn, dan ben jij degene die voor het huisdier moet zorgen. Aan het eind van de dag is het echter allemaal de moeite waard.

Welk kind houdt niet van dieren? Hun onschuld, zachtheid en oprechtheid zijn de perfecte match voor de kleintjes in je huishouden.

Je kind zal waarschijnlijk vijf of zes jaar oud zijn als hij of zij vraagt om huisdieren in huis te mogen hebben. Het is iets dat elke ouder moet overwegen.

De voordelen van huisdieren

Jongen aait kat

De voordelen van het hebben van huisdieren in het huis, voor zowel kinderen als volwassenen zijn onder andere:

  • Het ervaren van emoties met een metgezel. Ten eerste zal een kind dat van dieren houdt, het natuurlijk vinden om met een huisdier te spelen zoals hij of zij met een vriendje zou spelen. Woede, angst, vreugde en andere frequente emoties in het leven van een kind zullen, wanneer ze worden gedeeld met een huisdier, dieper en levendiger aanvoelen.
  • Leren over verantwoordelijkheid. Als je kind van dieren houdt, maak dan van de gelegenheid gebruik om hem of haar op te nemen in de verantwoordelijkheid voor de zorg van het huisdier. Wandelen, baden en eten geven, geven je kleintje namelijk een echt verantwoordelijkheidsgevoel, een gevoel dat een leven lang meegaat.
  • Ontwikkelen van geduld. Het domesticeren van een huisdier is niet altijd gemakkelijk, afhankelijk van het dier in kwestie. Je kind zal niet alleen de voordelen hebben, die het heeft om voor een huisdier te zorgen, maar zal ook moeten leren omgaan met de minder prettige kanten van het hebben van een huisdier.
  • Het huisdier observeren en leren kennen. Nieuwsgierigheid is een van de mooiste delen van de kindertijd. Je kind zal dagenlang bezig zijn met het observeren en het bestuderen van het gedrag van het huisdier, waarbij elke nieuwe ontdekking wordt vergeleken met zijn of haar eigen ervaringen uit het verleden. Het gevolg is dat je kind meer over zichzelf leert door zorgvuldig op te letten.
  • Het opbouwen van een emotionele band en vertrouwen. Sommige kinderen vinden het moeilijk om hun affectie voor andere mensen uit te drukken. Ze zullen hun huisdieren echter oprecht lief kunnen hebben. Dit zal een meer open communicatie met de wereld voor ze mogelijk maken, evenals een groter gevoel van vertrouwen.

Wandelingen en respect

Honden moeten regelmatig worden uitgelaten. Dus als je een hond in huis hebt, dan biedt dit de gelegenheid om in contact te komen met andere mensen die hun hond uitlaten. Er zijn vast andere kinderen met hun huisdieren, die genoeg verrijkende situaties zullen creëren voor je kind om te ervaren.

Ondertussen is respect voor dieren een andere belangrijke overweging. Zelfs kleine kinderen die van hun huisdieren houden, raken misschien geïntrigeerd door de reacties die ze krijgen op het knijpen, slaan of trekken aan de vacht. Natuurlijk is het essentieel om uit te leggen dat het huisdier een vriend is. Een dier mag op geen enkele manier pijn gedaan worden.

“De ogen van een dier hebben de macht om een geweldige taal te spreken.”
-Martin Buber-

Welke dieren zijn de beste huisdieren?

Jongen heeft hond aan de riem

Het hangt allemaal af van de levensstijl en de routines van je huishouden. In een huis waar overdag niemand in de buurt is, moet je misschien een huisdier zoeken dat niet zoveel aandacht nodig heeft. Vissen, schildpadden, vogels en hamsters zijn dan enkele van de eenvoudigere opties.

Het is waar dat een vriendschap met een hamster niet hetzelfde zal zijn als een vriendschap met een hond. Het kind leert echter onder andere over de deugden van verantwoordelijkheid en routine. Het is duidelijk, dat wat er ook gebeurt, de kooien en aquariums elke week schoongemaakt moeten worden en dat de huisdieren voedsel nodig hebben.

Kortom, er zijn veel voordelen van het hebben van huisdieren in huis. Het hebben van een huisdier kan kinderen leren over vriendelijkheid, empathie en goedheid. Bovendien, als ze van dieren houden, dan kan een huisdier ze helpen om meer te weten te komen over liefde voor de natuur en respect voor alle levende wezens.

Onthoud dat kinderen die vanaf jonge leeftijd het geluk hebben huisdieren in huis te hebben, over het algemeen meer liefhebbende en respectvolle volwassenen zijn. Waarom zou je je kind dit geschenk niet geven en het beschouwen als een kans om te groeien?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.