Gids voor het herkennen van insectenbeten bij kinderen

Insectenbeten bij kinderen komen vrij vaak voor. Hier vertellen we je hoe je de verschillende reacties die ze veroorzaken kunt herkennen.
Gids voor het herkennen van insectenbeten bij kinderen

Laatste update: 20 maart, 2022

Insectenbeten zijn erg vervelend voor kinderen, omdat ze pijn, jeuk en allergische reacties veroorzaken door het gif dat ze in de huid spuiten.

Helaas zijn er verschillende soorten die deze laesies kunnen veroorzaken en elk laat een karakteristieke afdruk op de huid achter. Leren herkennen van de veroorzaker aan het uiterlijk van de beet is daarom erg belangrijk om je kind de beste zorg te bieden. We vertellen je hoe je dat kunt doen.

De meest voorkomende klinische verschijnselen van insectenbeten

De meeste beten veroorzaken meestal mild en beheersbaar ongemak. Maar sommige beten kunnen ernstiger en zelfs fatale gevolgen opwekken. Vooral als het kind een voorgeschiedenis heeft van ernstige allergieën voor het gif van het insect.

Hoewel we soms het insect tijdens de aanval kunnen waarnemen, manifesteren de verschijnselen en symptomen in andere gevallen pas later. Daaronder vallen onder andere de volgende verschijnselen op:

  • Roodheid of huiduitslag.
  • Zwelling.
  • Pruritus (jeuk).
  • Pijn in de getroffen regio.
  • Plaatselijk gloeien maar kan ook in de nabijgelegen gebieden plaatsvinden.
  • Tintelingen of gevoelloosheid in het getroffen gebied.
Gids voor het herkennen van insectenbeten bij kinderen

Waarschuwingsverschijnselen bij kinderen na een insectenbeet

Enkele van de typische symptomen van een ernstige allergische reactie (of anafylaxie) zijn als volgt:

  • Moeite met ademhalen.
  • Koorts.
  • Spierkrampen.
  • Braken of misselijkheid.
  • Oedeem in de keel en lippen.
  • Verlies van bewustzijn en ook verwardheid.

Bij de aanwezigheid van een van deze verschijnselen is het het meest aangewezen zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Anafylaxie is namelijk een medische noodsituatie.

Ook als het kind zich ziek voelt of griepachtige verschijnselen heeft in de dagen na de beet, is het beter een arts te raadplegen. Dit is namelijk belangrijk om andere ziekten uit te sluiten die via het insect opgelopen kunnen zijn.

De meest voorkomende insectenbeten

De meest voorkomende beten hangen voor een groot deel af van de plaats waar je woont of op bezoek bent. Ook het seizoen van het jaar is een factor om rekening mee te houden. Zo komen bijvoorbeeld verwondingen door bijen, muggen en mieren meer voor in de zomer.

Een ander belangrijk gegeven is dat, hoewel insecten overal op het lichaam kunnen bijten, ze dat het vaakst doen op die delen van de huid die onbedekt zijn.

Vervolgens gaan we je de eigenaardigheden vertellen van de verwondingen die door verschillende insecten veroorzaakt worden. Let op!

1. Muggenbeten

Een muggenbeet manifesteert zich als een kleine, gezwollen, ronde bult die snel na de aanval verschijnt. Naarmate de uren verstrijken wordt deze laesie harder, roder en erg jeukerig.

In het algemeen kunnen op dezelfde plek meerdere jeukende plekjes verschijnen. Het kind voelt namelijk niet wanneer de mug hem bijt en het insect doet dat herhaaldelijk. Muggen hebben namelijk een heel fijne angel die een minimaal letsel (Engelse link) aan de huid toebrengt.

2. Steken van rode mieren

Deze steek veroorzaakt door vuurmieren wordt beschouwd als een medisch noodgeval (Engelse link). Dringende hulp kan dus nodig zijn.

Vuurmieren zijn klein, roodachtig, of zwart en erg agressief. Het gif dat ze inoculeren veroorzaakt een zeer scherpe en pijnlijke steek. Die verschijnt in de vorm van een rode stip met een centrale pustel die brandt en veel jeukt. In het algemeen houden ze tot een week aan.

In sommige gevallen kan het gif van deze insecten echter een gevaarlijke en ernstige allergische reactie veroorzaken, die zich uit in gegeneraliseerde jeuk, duidelijke zwelling in het hele lichaam en ademhalingsmoeilijkheden.

3. Tekenbeet

Tekenbeten kunnen zwelling en pijn op de getroffen plek veroorzaken. Ook kunnen ze een gegeneraliseerde huiduitslag, enkele blaasjes en een branderig gevoel of kortademigheid veroorzaken.

In de meeste gevallen blijft de teek lange tijd aan het huidoppervlak vastzitten. De uitslag verschijnt zelden ‘in groepjes’. Het kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Een teek op een stuk huid

4. Bijen- of wespensteken

Een van de meest voorkomende insectensteken bij kinderen wordt veroorzaakt door bijen of wespen. De kenmerkende laesie van deze insecten is een rood worden van de huid, met veel pijn, oedeem en jeuk op de plaats van de beet.

Bijen kunnen maar één keer steken. Ze zetten bij het steken namelijk hun angel in de huid af. Waar de angel zit, verschijnt er een witte vlek.

5. Vlooienbeten

Vlooienbeten komen meestal ‘in groepjes’ voor en treffen meestal de onderbenen en voeten. In de meeste gevallen zijn het rode en jeukende bultjes, die omgeven zijn door een rode halo.

De symptomen van deze beet verschijnen onmiddellijk.

6. Bedwantsbeten

Het kenmerkende letsel van beten van bedwantsen is een kleine huiduitslag met rode, gezwollen plekken met een donkerrood centrum. In het algemeen reageert de jeuk op de allergische reactie die veroorzaakt wordt door het insectengif in het lichaam.

Volgens een recente studie (Engelse link) kunnen primaire bedwantsbeetlaesies in een lijn of in clusters verschijnen op blote lichaamsdelen zoals de voeten, hals, of handen.

Waarom ontstaan reacties op insectenbeten?

Het immuunsysteem reageert op insectengif nadat het in de huid geïnjecteerd is. Dit verklaart dus waarom zwelling en roodheid optreden in de buurt van de beet en soms wat verder.

Milde vertraagde reacties zijn pijn en jeuk. Als het kind echter gevoelig is voor het gif kan een mogelijk fatale aandoening optreden die anafylactische shock heet.

Een spray kan verkoeling brengen na een beet

Insectenbeten bij kinderen en het voorkomen ervan

Het beste medicijn is preventie, dus weten hoe je insectenbeten herkent en vermijdt is de beste manier om onze kleintjes gezond te houden.

In het algemeen lossen de meeste beten vanzelf op na enkele dagen van licht ongemak. Intussen moet je de getroffen plek in de gaten houden om een te grote infectie uit te sluiten en te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Williams LA, Allen LV Jr. Treatment and prevention of insect bites: mosquitoes. Int J Pharm Compd. 2012 May-Jun;16(3):210-8. PMID: 23050298. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29261949/
  • Powers J, McDowell RH. Picaduras de insectos. [Actualizado el 11 de agosto de 2021]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 enero-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537235/
  • Kruse B, Anderson J, Simon LV. Fire Ant Bites. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 29261949. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29261949/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.