De preventie en behandeling van een wespensteek

Je hoeft niet in paniek te raken als je kind door een wesp wordt gestoken. Bekijk onze aanbevelingen over een wespensteek en wat je eraan kunt doen. Op deze manier kun je deze situatie veel rustiger aan!
De preventie en behandeling van een wespensteek

Laatste update: 13 februari, 2019

Bijen- en wespensteken zijn iets waar veel ouders zich zorgen over maken. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat ze niet weten hoe het lichaam van hun kind op de wespensteek zal reageren.

In deze gevallen vragen volwassenen zich vaak af of ze met hun kind naar de Eerste Hulp moeten of dat ze het thuis kunnen behandelen. Ze moeten ook rekening houden met hoe hun kind op de steek reageert. Daarom moeten ouders echt weten wat ze moeten doen als een wesp hun kind steekt.

In de lente en zomer zijn er meer wespen. Dit zijn ook de maanden waarin kinderen graag naar buiten gaan om te spelen. En dan is er natuurlijk altijd een groter risico om een bijen- of wespensteek op te lopen.

Daarom moet je weten wat je moet doen als het gebeurt, zodat je dit kleine ‘noodgeval’ effectief aan kan pakken.

Ken je vijand

wesp steekt in vinger

Het eerste dat je moet doen, is niet in de stress schieten. Het is goed om te weten dat, zelfs als het kind allergisch is, er geen reden tot paniek is. Als een wesp hem steekt, dan heb je voldoende tijd om de situatie te evalueren en hem de nodige aandacht te geven. In theorie zou een wespensteek een noodsituatie moeten zijn.

Een goede eerste stap is om te weten met wat voor soort vijand je te maken hebt. Wespen zijn bestuivende insecten. Ze komen uit de bijenfamilie. Echter in tegenstelling tot hun familieleden hebben ze een rechte angel die niet in de huid van hun slachtoffer achterblijft.

Hierdoor kunnen ze iemand meerdere keren achter elkaar steken. Dit is wat de situatie zou kunnen compliceren in vergelijking met wat er gebeurt met een bijensteek. Wanneer een bij je steekt, dan maakt een deel van zijn buik zichzelf los en sterft hij.

Zowel bijen als wespen injecteren een stof die componenten bevat die sterke pijn en ontsteking veroorzaken. Als je de steek correct behandelt, dan heeft dit echter zelden grote gevolgen.

Hoe behandel je een wespensteek?

wespensteek in de huid

Hier zijn enkele tips voor het behandelen van een wespensteek bij kinderen:

  • Reinig het gebied met veel fris water en een milde zeep.
  • Het is niet gebruikelijk dat de angel van een wesp in de huid van het kind blijft nadat hij heeft gestoken. Als dit wel het geval is, dan moet je de angel verwijderen met een steriele pincet. Je moet niet in het gebied knijpen en je moet ook niet meedoen met de populaire mythe om de angel uit de wond te zuigen. Dit zou de wond alleen maar vervuilen en meer problemen veroorzaken.
  • Daarna moet je het gebied opnieuw ontsmetten, alleen maar om er zeker van te zijn dat er geen deeltjes meer zijn achter gebleven die een infectie kunnen veroorzaken.
  • Je kunt speciale crèmes gebruiken die ammoniak bevatten, wat helpt om jeuk en een branderig gevoel kwijt te raken.
  • IJs is ook een goede manier om het ongemak te verminderen.
  • Bij vermoedens van een allergische reactie: als je merkt dat je kind moeite heeft met ademhalen of rode striemen heeft op verschillende delen van zijn lichaam, dan is het beste om hem naar de spoedeisende hulp te brengen. Op deze manier kun je een ernstigere situatie of anafylactische shock vermijden.

Wespen komen uit de bijenfamilie, maar ze hebben een zachte angel die niet blijft steken in de huid van de persoon die ze aanvallen.

Wat je je kleintjes moet leren over wespen

Niemand is vrijgesteld om gebeten of gestoken te worden, maar we moeten kinderen wel leren over de gevaren en pijnlijke gevolgen van het verstoren of irriteren van deze insecten. Het is erg belangrijk dat kinderen weten dat:

  • Ze nooit mogen proberen om een bijenkorf of een wespennest te verstoren, zelfs niet door stenen te gooien. Ze maken vaak de fout om te denken dat afstand hen een voordeel geeft om weg te kunnen rennen.
  • Als een van deze insecten in de buurt komt, dan mogen ze niet wild gaan bewegen of met hun handen in de lucht zwaaien om ze weg te krijgen. Dit zal hen alleen maar aanmoedigen om aan te vallen.
  • Als je de dag bij het zwembad, een rivier of op het strand hebt doorgebracht, dan is het een goed idee om hun kleren uit te schudden voordat ze zich aankleden. Wespen kunnen zich er gemakkelijk in verbergen.
  • Tijdens wandelingen in de buitenlucht of in de zomer, is het beter om alle etenswaren af te dekken. Het is vooral belangrijk om zoete vruchten zoals bananen te bedekken, dat is namelijk een van de favorieten van wespen.

Tot slot, als je weet dat je kind vatbaar is voor ernstige allergische reacties, dan is het raadzaam om met je kinderarts te praten. Hij zal je adviseren over de beste soort EHBO-koffer die je bij je kunt hebben voor noodgevallen en over een noodplan voor delicate gevallen zoals die van jou.