De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen

Voedselallergieën bij kinderen komen vaak voor omdat hun immuunsysteem zeer gevoelig is. Dit zorgt ervoor dat ze ongunstige symptomen vertonen die variëren van goedaardig tot levensbedreigend. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je die allergieën kunt bestrijden.
De meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Voedselallergieën bij kinderen treffen een groot aantal kinderen. Als hun immuunsysteem een allergene component opspoort, stuurt het een aantal waarschuwingen naar het lichaam. Deze waarschuwingen produceren vervolgens ongunstige symptomen die zelfs levensbedreigend kunnen zijn voor kinderen.

Het is daarom belangrijk dat ouders weten welke soorten voedsel voedselallergieën kunnen veroorzaken bij kinderen. Bovendien moeten ze weten hoe ze de symptomen kunnen herkennen die deze allergieën in het lichaam van hun kind veroorzaken.

Ten slotte moeten ouders zich ook bewust zijn van de verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Het is uiteraard ook handig te weten hoe je bepaalde allergenen kunt invoeren in het dieet van een kind.

Jammer genoeg is het zo dat wanneer iemand allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, dit blijvend is. Het is daarom van uiterst belang om de verschillende reacties te kennen die ze kunnen teweegbrengen. Tegelijkertijd is voorkomen beter dan genezen.

Meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen

Voedselallergieën die veel voorkomen bij kinderen kunnen ontstaan door de inname van welk voedsel dan ook. Toch zijn er ongetwijfeld bepaalde voedingsmiddelen die meer geneigd zijn om een allergie op te wekken.

Het is dus erg belangrijk dat ouders de symptomen van voedselallergieën kunnen identificeren. Het is daarnaast zoals gezegd belangrijk om het duidelijke verschil te weten tussen een voedselallergie en voedselintolerantie. 

Symptomen van voedselallergieën

Voedselallergieën kunnen zich voordoen in de vorm van huidproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en spijsverteringsproblemen, zoals bijvoorbeeld:

  • lokale of algemene huiduitslag
  • ontstekingsziekten van de huid
  • bronchospasmen
  • astma
  • rinitis
  • netelroos
  • opzwellen van de tong
  • zwelling van de mond
  • uitpuilende oogleden
  • Anafylaxie
Symptomen van voedselallergieën zoals bijvoorbeeld huiduitslag

Deze veel voorkomende symptomen van voedselallergie kunnen verschijnen 30 minuten na het consumeren van een allergeen door je kind.

In de meeste gevallen duurt het 2 tot 3 uur voor de symptomen optreden. Het kans zelfs tot 5 dagen duren alvorens de symptomen verschijnen, zoals bijvoorbeeld bij ontstekingsziekten van de huid.

Verschil tussen allergiesymptomen en symptomen van voedselintolerantie

Signalen van voedselintolerantie hebben te maken met de stofwisseling. Deze treden in principe op als spijsverteringsproblemen vanwege moeilijkheden bij het verwerken van bepaald voedsel. 

De drie belangrijkste symptomen van voedselintolerantie zijn:

  • winderigheid,
  • het opzwellen van de maag
  • diarree of losse stoelgang

Voedingsmiddelen die vaak allergische reacties veroorzaken bij kinderen

De lijst voedingsmiddelen is gevarieerd en omvat onder andere:

  • pindanoten of pindakaas
  • vis en zeevruchten
  • de eiwitten in koemelk
  • tarwe
  • soja
  • noten
  • eieren
  • aardbeien
  • perziken
  • kiwi
  • gluten

Het is erg belangrijk dat ouders de symptomen van voedselallergieën kunnen identificeren. Daarnaast is het belangrijk om het duidelijke verschil te weten tussen een voedselallergie en voedsel-intolerantie.

Hoe voedselallergieën bij kinderen voorkomen

Specialisten beweren dat er geen echte methode bestaat voor het voorkomen van voedselallergieën bij kinderen.

De meeste kinderartsen raden aan om te wachten met het invoeren van bepaalde voedingsmiddelen in het dieet van je kind tot hij wat ouder is. Dit is omdat allergische reacties gevaarlijker zijn bij kleine baby’s.

Een andere optie is om elk voedingsmiddel apart in te voeren. Hou een geschreven dagboek bij over hoe je kind elk voedingsmiddel verwerkt.

Observeer je kind in de volgende dagen en let vooral op ongunstige reacties. Als alles in orde is, kun je een nieuw voedingsmiddel invoeren en het hele proces herhalen.

Het is belangrijk om niet meer dan een of twee voedingsmiddelen per keer in te voeren. Anders ben je niet in staat om te bepalen op welk voedingsmiddel je kind allergisch reageert.

Jammer genoeg bestaat er geen manier om van een voedselallergie vanaf te raken. Experts geloven dat allergieën te maken hebben met erfelijkheidsfactoren.

Indien er een verleden van voedselallergieën bestaat in de familie, is het beter om heel voorzichtig te zijn bij het introduceren van bepaalde voedingsmiddelen in het dieet van je kind. Er bestaat namelijk een grotere kans dat deze bij hem een allergische reactie oproepen.

Hoe voedselallergieën bij kinderen voorkomen

Lees eveneens zorgvuldig de verpakkingen van de voedingsmiddelen die je aan je kind geeft.

Vele producten bevatten sporen van bijvoorbeeld pindanoten of kleine hoeveelheden van andere stoffen die allergische reacties opwekken. Preventie is ongetwijfeld de beste oplossing.

Laatste aandachtspunten

Indien je erachter bent gekomen dat sommige voedingsmiddelen een allergische reactie bij je kind opwekken, raadpleeg dan een kinderarts. Je kinderarts zal je aanraden om deze voedingsmiddelen volledig weg te laten uit het dieet van je kind.

Bovendien kan hij je een voedingsgids meegeven om je te helpen bij het vinden van nieuwe alternatieven. Op die manier ben je er zeker van dat je kind al de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Ten slotte, als je kind een ernstige allergische reactie vertoont zoals bijvoorbeeld zwellingen, moeite met ademen of een anafylactische shock, ga dan onmiddellijk naar de eerste hulp. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barboza, F. (2009). Aspectos clínicos de la alergia alimentaria. Universidad del Valle.
  • Rossel, G. M., & Araya, Q. M. (2011). Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes22(2), 184-189.
  • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes15(3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.