Aanbevolen dieet voor kinderen met darmontsteking

Darmontsteking komt veel voor bij kinderen. Voeding kan dan helpen om je kleintje te helpen om weer beter te worden.
Aanbevolen dieet voor kinderen met darmontsteking
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 04 november, 2022

Voor dit artikel hebben we een lijstje samengesteld met voedingsmiddelen die geschikt zijn voor kinderen met darmontsteking. Ook zullen we het even hebben over wat er allemaal verboden is in deze situatie.

Als je kind last heeft van de symptomen van een darmontsteking dan moet je gedurende enkele dagen proberen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

Darmontsteking is niets meer dan een ontsteking van de ingewanden. Net zoals vele andere ziekten komt het meestal voor bij kinderen.

Het wordt aangeraden om op bepaalde zaken te letten om het herstel te bevorderen. In dit artikel zal je informatie vinden over de aanbevolen voeding voor kinderen die aan een darmontsteking lijden.

Het is mogelijk dat kinderen af en toe last krijgen van maagpijn. Sommige kinderen hebben ook last van constipatie, diarree, koorts of zelfs overgeven.

Wanneer deze symptomen blijven aanhouden en met een bepaalde regelmaat terugkeren, dan is het mogelijk dat het kind een darmontsteking heeft.

Als ouders moeten we weten hoe we de symptomen kunnen herkennen. Zo kunnen we zo snel mogelijk een kinderarts raadplegen.

Kinderen met darmontsteking: de oorzaken

Darmontsteking komt het vaakst voor tijdens de lente en de zomer. Toch kan iedereen er in elk periode van het jaar last van krijgen. De oorzaak is meestal een virus.

Darmontsteking kan bovendien getriggerd worden door de volgende factoren:

 • Bacteriële infectie: Dit kan veroorzaakt worden door een fles die niet goed uitgewassen werd. Ook contact met andere kinderen kan hiervoor verantwoordelijk zijn. De meest voorkomende oorzaken van deze vorm van darmontsteking zijn salmonella en campylobacter.
 • Voedselallergieën: Sommige voedingsmiddelen worden mogelijk niet aanvaard door het lichaam van het kind. Hierdoor ontstaan er ook problemen in de darmen.

Darmontsteking kan ook veroorzaakt worden door:

 • een dikkedarmontsteking.
 • hyperthyreoïdie.
 • de ziekte van Crohn of andere aandoeningen. Bij kinderen komt dit echter niet zo vaak voor.

Kan darmontsteking worden voorkomen?

De waarheid is dat er niet veel voorzorgsmaatregelen zijn die je tegen een darmontsteking kunt treffen. Omdat we te maken hebben met virussen en bacteriën blijft een goede hygiëne de beste preventie.

Wanneer de darmontsteking veroorzaakt werd door een rotavirus, dan kunnen vaccinaties van pas komen om het kind immuun te maken.

Wat betreft voeding is het beter om rauwe voedingsmiddelen te vermijden. Wanneer je fruit geeft aan je kind dan moet je ervoor zorgen dat het geschild en goed gewassen is.

Aanbevolen voeding voor kinderen met darmontsteking

Aanbevolen voeding voor kinderen met darmontsteking

Hier volgen enkele zaken om in gedachten te houden wat betreft kinderen met darmontsteking:

1. Hydratatie is cruciaal

Vanwege de hierboven vermelde symptomen kan deze aandoening lijden tot uitdrogingsverschijnselen. Dit is een van de hoofdoorzaken van kindersterfte in ontwikkelingslanden.

Dehydratatie kan je opmerken wanneer een kind minder plast dan gewoonlijk. Ook droge lippen en diep ingezonken ogen kunnen hierop wijzen.

Wanneer je deze symptomen opmerkt moet je je kind onmiddellijk hydrateren. Als je nog borstvoeding geeft, dan moet je ervoor zorgen dat je kind elk uur moedermelk drinkt.

In het geval van oudere kinderen kan je in kleine hoeveelheden rehydratiezout geven. Na enkele uren kan je dan terug overschakelen op het drinken van water.

De waarheid is dat er niet veel voorzorgsmaatregelen zijn die je tegen een darmontsteking kunt treffen. Goede hygiëne is daarom de beste preventie.

2. Vervang vast voedsel met zacht voedsel

Tijdens een darmontsteking bevindt het spijsverteringsstelsel zich in een hachelijke situatie. Het kan immers niet naar behoren voedsel verwerken. Daarom wordt het aangeraden om kinderen met darmontsteking vooral zacht voedsel te geven.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ten minste voor vijf dagen volledig uit het eetpatroon moeten worden geweerd. De volgende moet je in elk geval vermijden:

 • Vetten
 • Beignets
 • Zuivelproducten
 • Snoep
 • Voeding met een hoge zuurgraad

Rijstwater is een geweldig alternatief om het herstel in gang te zetten. Bovendien heeft rijstwater talloze voordelen. Het is gemakkelijk verteerbaar en het zetmeel bevordert het herstel van de maag en van de geïrriteerde ingewanden.

Rijstwater bevat daarbovenop natuurlijke suikers die wat energie teruggeven.

Lactosevrije yoghurt is ook een goede optie. Dit kan immers helpen om de darmflora te herstellen. Het zit ook vol voedingsstoffen die de infectie kunnen tegengaan. Lactosevrije yoghurt wordt echter niet aangeraden voordat het kind niet langer overgeeft en last heeft van diarree.

3. Schakel langzaam terug over op normale voeding

Met de juiste geneesmiddelen en verzorging zal je kind weer honger krijgen. Houd echter wel in gedachten dat je niet abrupt terug mag overschakelen op het normale eetpatroon.

Aanbevolen voeding voor kinderen met darmontsteking

Eerst moet je voedingsmiddelen geven die zowel voedzaam als gemakkelijk verteerbaar zijn. Toast is hier bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor.

Enkele andere aanbevolen voedingsmiddelen zijn trage koolhydraten zoals pasta (zonder saus) en rijst.

Fruit moet in elk geval deel uitmaken van het eetpatroon. Je kunt puree maken om ze voor te bereiden op het terug overschakelen op vaste voeding. Probeer zoete vruchtensappen te vermijden. Vermijd bovendien vruchten die een laxerend effect hebben zoals pruimen en kiwi’s.

Tot slot kan je terug beginnen met in kleine hoeveelheden vlees aan de voeding toe te voegen. Begin met kip en vis met groentjes en eieren.

Als het kind hier goed op reageert dan zal het niet lang duren voordat je terug op het normale eetpatroon kan overstappen.

Zoals je ziet is voeding een zeer belangrijke factor om te herstellen van een darmontsteking. Probeer om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en schenk aandacht aan de symptomen.

Als de symptomen niet uit zichzelf verdwijnen, dan moet je een kinderarts raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Academy of Pediatrics. Diarrea en los niños: lo que los padres necesitan saber. Septiembre 2021.
 • Dimidi E., Christodoulides S., Mark Scott S., Whelan K., Mechanisms of action of probiotics and the gastrintestinal microbiota on gut molility and constipation. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 484-494.
 • Gavin M. L. Gastroenteritis (gripe estomacal o intestinal). Nemours Children Health. Septiembre 2021.
 • Hartman S., Brown E., Loomis E., Russell HA., Gastroenteritis in children. Am Fam Physician, 2019. 99(3): 159-165.
 • Mayo Clinic. Gastroenteritis vírica (gripe estomacal). Enero 2022.
 • NHS. Diarrea and vomiting. National Health Service of Scotland. Diciembre 2020.
 • Weir SBS; Akhondi H. Bland diet. [Updated 2022 Julio 25]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island (FL): State Pearls Publishing, 2022 Jan.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.