7 tips om constipatie bij kinderen te bestrijden

7 tips om constipatie bij kinderen te bestrijden

Laatste update: 19 juni, 2018

In dit artikel zullen we 7 tips geven om constipatie bij kinderen te bestrijden, wat door een aantal factoren kan worden veroorzaakt. 

Bij kinderen is het spijsverteringsstelsel gevoeliger dan bij volwassenen. Het is ook best moeilijk om kinderen een uitgebalanceerd dieet te laten eten. Ze willen vaak zoet en vet voedsel eten in plaats van groenten en natuurlijke voedingsmiddelen.

Dit heeft uiteraard een grote invloed op het spijsverteringsproces. Hoewel kinderen gezonde organen hebben kunnen er complicaties optreden wanneer een kind niet genoeg vezels eet of niet goed gehydrateerd is.

Daarom is het belangrijk om kinderen te leren dat het belangrijk is om een goed dieet te volgen om deze problemen te voorkomen.

Je kunt beginnen door ze gezonder voedsel te geven. Denk bijvoorbeeld aan een fruitsalade. Als je kind het volledig afwijst probeer dan stukjes chocolade of een topping die hij lekker vindt toe te voegen, om zo nieuwe opties uit te proberen.

Oplossingen om constipatie bij kinderen te bestrijden

Een van de meest voorkomende problemen bij kinderen met betrekking tot de spijsvertering is constipatie.

Constipatie bij kinderen kan echter ook ontstaan door stress veroorzaakt door de ouders of door andere factoren, los van hun dieet.

Hieronder zullen we je zeven manieren vertellen om kinderconstipatie te bestrijden. Het kan nooit kwaad om over dit soort huismiddeltjes te weten. Ze kunnen namelijk helpen voorkomen dat je naar de kinderarts of eerste hulp moet.

1. Houd rekening met overmatige suikerinname

Zoals we eerder hebben vermeld kunnen kinderen behoorlijk gehecht zijn aan hun suikerinname omdat snoep een zeer aantrekkelijk product voor ze is.

Er zijn echter aanwijzingen dat wanneer een kind jonger dan 6 jaar is, het normaal is dat hij problemen heeft met het verwerken van suiker.

Suikerinname beperken om constipatie bij kinderen te bestrijden

Daarom is het een veelgemaakte fout die moeders maken om jam te gebruiken als middel tegen constipatie bij kinderen.

Deze jam en ander zoet smeerbeleg zijn rijk aan suikers dus het is onwaarschijnlijk dat ze goed worden verteerd. Ze kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van andere gastro-intestinale problemen.

Het moet ook gezegd worden dat pruimenjam of compote, het soort jam dat de meeste moeders gebruiken bij kinderobstipatie, een te sterk middel is voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Dit mengsel kan darmgassen, koliek en maagpijn veroorzaken.

Het is aan te bevelen om fruit dat rijk aan vezels is te gebruiken en de jam thuis zelf te maken. Je weet dan namelijk zeker dat het een volledig biologisch product is.

2. Geef  je kind ’s ochtends druiven te eten

Een ander middel om constipatie bij kinderen te bestrijden is het eten van druiven. Deze vruchten zijn namelijk makkelijk verteerbaar en het bevordert het verteringsproces. Constipatie wordt hierdoor verholpen.

Om de volledige voordelen van deze vruchten te benutten is het het beste om je kind ’s ochtends tussen de 6 en 8 druiven te geven, met schil. Wacht vervolgens 20 minuten voordat je gaat ontbijten.

Bovendien moet je, om chronische constipatie te voorkomen, controleren of je kind aan geen enkele intolerantie lijdt. Dit kan namelijk de oorzaak zijn van terugkerende darmproblemen.

3. Vezelrijk dieet

Een goede spijsvertering hangt vooral af van de inname van vezels. Vezels zijn er namelijk verantwoordelijk voor dat afval op een soepelere manier door het darmkanaal beweegt.

Een van de recepten tegen obstipatie bij kinderen is dus ongetwijfeld een bord met volkoren granen.

Je kunt je kind ook een ontbijt geven met volkoren granen en een fruitsalade, zoals aardbei, kiwi of peer.

Op deze manier kan je kind de dag beginnen met het absorberen van de vezels van fruit en granen.

Houd er rekening mee dat de hoeveelheid vezels die een kind mag consumeren kan worden bepaald door 5 aan de leeftijd toe te voegen. Dus als een kind 9 jaar oud is, is de aanbevolen hoeveelheid vezels 14 gram per dag.

4. Vermijd deze voedingsmiddelen

Er zijn zonder twijfel bepaalde voedingsmiddelen die constipatie verergeren en dit probleem zelfs kunnen veroorzaken.

Daarom moeten we koste wat het kost voorkomen dat we deze in schadelijke buitensporige hoeveelheden aan onze kinderen te eten geven.

Het kind moet niet regelmatig zoetigheden of snoep eten. Hij moet ook roomijs, kaas, volle melk en wit brood vermijden.

5. Houd rekening met hydratatie

Een van de beste manieren om constipatie bij kinderen te bestrijden heeft te maken met hydratatie.

Het drinken van water helpt ons onze dorst te lessen en het heeft ook grote invloed op onze spijsvertering.

Als het moeilijk is voor een volwassene om voldoende water te drinken, is dat voor een kind zelfs nog meer het geval. Kinderen geven meestal de voorkeur aan lekkere drankjes, vooral de zoete.

Daarom kun je ervoor kiezen om waterflessen te gebruiken met hun favoriete personages erop. Als de verpakking opvallend is, is het aantrekkelijker voor kinderen.

Hydratatie om constipatie bij kinderen te bestrijden

6. Massage met olijfolie en warm water

Dit is een zeer effect middel tegen constipatie bij kinderen. Het is een truc of huismiddeltje dat altijd werkt.

Als je kind aan constipatie lijdt, geef hem dan een warm bad dat minstens 15 minuten duurt om zijn lichaam volledig te ontspannen.

Gebruik vervolgens olijfolie om de buikstreek met cirkelvormige bewegingen te masseren. Beweeg met de wijzers van de klok mee.

Dit zal de darmbewegingen verbeteren en constipatie verhelpen.

7. Houd rekening met stress

Een van de oorzaken van verstopping bij kinderen kan stress zijn. Kinderen relateren deze sensatie namelijk aan de controle van de sluitspier.

Daarom is het normaal dat als je erg streng voor ze bent geweest, of tegen ze geschreeuwd hebt of te veel van ze eist, dit darmprobleem zich voordoet.

In deze gevallen is het beste dat je kunt doen rekening te houden met de oorzaak en met je kind te praten zodat hij zo snel mogelijk kalmeert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Boilesen SN, Tahan S, Dias FC, Melli LCFL, de Morais MB. Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? J Pediatr (Rio J). 2017 Jul-Aug;93(4):320-327.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.