De zes beste voedingsmiddelen voor de hersenen van je kind

Voeding, met name in een stadium van voortdurende ontwikkeling zoals in de kindertijd, moet gebaseerd zijn op alle aspecten van groei. Met andere woorden, het eetpatroon van kinderen moet niet alleen gebaseerd zijn op de voordelen voor hun lichaam, maar ook op hun cognitieve functies.
De zes beste voedingsmiddelen voor de hersenen van je kind

Laatste update: 25 juli, 2018

Het voedsel dat onze kinderen eten, levert niet alleen voedingsstoffen voor hun fysieke groei. Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen ook de capaciteit hebben om de ontwikkeling van de hersenen van je kind te stimuleren?

In dit artikel willen we een lijst met de beste voedingsmiddelen voor de hersenen van je kleintje met je delen.

We weten allemaal dat melk en andere zuivelproducten goed zijn voor onze botten. Het is ook algemeen bekend dat groenten en fruit ons helpen groeien en ons gezond houden.

Maar weet je ook welk voedsel de ontwikkeling van de hersenen en mentale functies begunstigt? Als je geen idee hebt, maak je dan geen zorgen… je maakt deel uit van de meerderheid.

Dit betekent niet dat er magische recepten zijn die je zoon of dochter in een toekomstige Einstein veranderen. Maar ja, deze voedingsmiddelen bieden aanzienlijke voordelen voor de optimale ontwikkeling van de hersenen van je kind.

Hieronder vind je een lijst met de beste voedingsmiddelen voor de ontwikkelende hersenen van een kind.

6 uitstekende voedingsmiddelen voor de hersenen van je kind

Het geheugen, concentratie en leervermogen profiteren allemaal van de voedingsstoffen die bepaalde voedingsmiddelen bieden. Je kind plukt niet alleen de vruchten van een goede voeding in de kindertijd, maar zelfs voordat ze geboren worden.

Dat betekent dat een goed dieet tijdens de zwangerschap de cognitieve ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap kan versterken.

De gunstigste voedingsmiddelen voor de hersenfuncties van kinderen zijn:

1. Vette vis

Deze categorie bevat een aantal vissoorten, waaronder:

 • sardines
 • zeebarbeel
 • tonijn
 • zalm
 • zwaardvis
 • tarbot
 • makreel
 • ansjovis
 • zilvervis
 • paling
 • haring
 • karper
 • schar
 • aal
 • doornhaai
 • lamprei

Deze vissen bezitten belangrijke hoeveelheden omega 3-vetzuren, een natuurlijke olie die de celmembranen van de hersenen vormt.

In feite bestaat bijna 60% van het totale gewicht van het zenuwstelsel uit lipiden. Daarom is vette vis een uitstekende manier om je kleintjes te voeden.

Kind spant spieren aan

2. Pasta

Zoals we allemaal weten, leveren koolhydraten energie aan ons lichaam. We hebben vaak de neiging om aan te nemen dat de energie wordt verbruikt door onze fysieke inspanning, maar koolhydraten leveren ook energie aan onze hersenen.

Onze hersenen verbruiken zelfs 20% van onze dagelijkse energiebronnen.

Je lichaam absorbeert koolhydraten – zoals pasta – heel langzaam. Hierdoor kan je organisme een constante toevoer van glucose hebben als brandstof voor je hersenen. We raden aan om overdag pasta te eten.

Wat betreft granen, die ook koolhydraten leveren, is het een goed idee om je kind dit als ontbijt te laten eten. Dit geeft je kleintje een oppepper na een lange nacht zonder eten.

3. Eierdooier

Eierdooier heeft als belangrijkste voordeel dat het choline bevat, een soort vitamine B. Het belang van deze voedingsstof is dat het myeline vormt, een stof die de verbindingen tussen neuronen bedekt, neurotransmitters genoemd.

Choline is ook te vinden in bladgroenten. De inname van deze stof is zeer belangrijk tijdens de eerste levensjaren van een kind, dat is het moment waarop hersenverbindingen worden gevormd.

Natuurlijk is het ook belangrijk om een ​​verscheidenheid aan choline-bevattende voedingsmiddelen te kiezen en niet alleen te vertrouwen op eieren.

4. Peulvruchten en rood vlees

Waarom plaatsen we deze voedingsmiddelen in dezelfde categorie? Dat komt, omdat ze dezelfde fundamentele voedingsstoffen delen.

Aan de ene kant voorzien ze het lichaam van eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijk bij de vorming van weefsels in het lichaam.

Niet alle eiwitten bevatten essentiële aminozuren, die specifiek bijdragen aan het zenuwstelsel. Daarom is het het beste om zorgvuldig te zijn in het geven van een verscheidenheid aan eiwitbronnen aan je kind.

Aan de andere kant bieden zowel peulvruchten als rood vlees aanzienlijke hoeveelheden ijzer. Dit mineraal is gunstig voor de opname van zuurstof door het longen, dat via het bloed naar de hersenen en de rest van het lichaam gaat.

Een juiste ijzerinname helpt om een ​​gebrek aan concentratie, een burn-out en vermoeidheid in het algemeen te voorkomen.

Het geheugen, concentratie en leren profiteren allemaal van de voedingsstoffen die bepaalde voedingsmiddelen bieden.

5. Suikers

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe het mogelijk is dat suiker op een lijst met voedingsmiddelen kan staan ​​die goed zijn voor de hersenen van je kind. Suiker is essentieel om de hersenen te stimuleren en actief te houden.

De inname moet echter beperkt zijn. Een overmatige hoeveelheid suiker in het dieet van je kind kan schade aanrichten aan zijn of haar lichaam en je kind kan een verhoogd risico lopen op ziekten zoals diabetes.

Een dagelijkse dosering van twee of meer stukken fruit heeft dus een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen van je kind. We raden vooral bananen aan, omdat ze vooral goed zijn in het verbeteren van hersenfuncties.

Tegelijkertijd zal een matige hoeveelheid chocolade of cacao in het voedingspatroon van je kind geen kwaad doen.

Kind aan het tekenen

6. Zuivelproducten

Natuurlijk zijn yoghurt, melk en kaas een must. Deze voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden calcium, wat belangrijk is bij het reguleren van de zenuwfunctie.

Het is ook belangrijk voor het verlagen van de bloeddruk, die de neiging heeft te stijgen als we gestrest of mentaal uitgeput zijn.

Calcium speelt een sleutelrol bij de overdracht van zenuwimpulsen. Het wordt niet alleen gevonden in zuivelproducten, die de belangrijkste bron zijn, maar ook in noten, groenten en fruit.

Tegelijkertijd zorgen bepaalde zuivelproducten zoals Griekse yoghurt voor gezonde vetten, waarvan de voordelen vergelijkbaar zijn met die van vette vis.

Concluderend, een goed dieet een fundamenteel onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het komt niet alleen de fysieke groei van kinderen ten goede, maar ook hun mentale functies.

Zorg er dus voor dat je deze hersenproducten opneemt in het dagelijkse dieet van je kind. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Española de Pediatría. Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Enero 2020.
 • Benton D. The influence of children’s diet on their cognition and behavior. European Journal of Nutrition. Agosto 2008. 47 (Suppl 3): 25-37.
 • Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
 • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Desarrollo temprano del cerebro y salud. U. S. Department of Health and Human Services. Febrero 2021.
 • Cooper RE., Tye C., Kuntsi J., Vassos E., Ahserson P., Omega 3 polyunsaturated fatty acid supplementation and cognition: a systematic review and meta analysis. J Psychopharmacol, 2015. 29 (7): 753-63.
 • Ekstrand B, Scheers N, et al. Brain foods – The role of diet in brain performance and health. Nutrition Reviews. Junio 2021. 79 (6): 693-708.
 • Hein S, Whyte R, et al. Systematic review of the effects of blueberry on cognitive performance as we age. The Journals of Gerontology. Junio 2019. 74 (7): 984-995.
 • Hirsch L. El cerebro y el sistema nervioso. Nemours Children’s Health. Mayo 2019.
 • McIsaac J-L, Kirk S. F, et al. The association between health behaviours and academic performance in Canadian Elementary school students: a cross-sectional study. Environmental Research and Public Health. Noviembre 2015. 12 (11): 14857-14871.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.