Huiduitslag bij baby's: hoe bestrijd je het?

Huiduitslag bij baby's: hoe bestrijd je het?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe kunnen we huiduitslag bij baby’s te lijf gaan? Het is belangrijk om te weten dat de babyhuid enorm zacht, glad en gevoelig is. Het heeft speciale zorg en aandacht nodig.

Om ongewenste huiduitslag te voorkomen, moeten we voorzichtig zijn moet luiers, temperatuursveranderingen en huidallergie. Dit zijn factoren die eczeem en irritatie van de babyhuid kunnen veroorzaken.

Wat veroorzaakt huiduitslag bij baby’s? En wat is het precies?

Huiduitslag bij baby’s komt vaak voor omdat de uitslag gemakkelijk zijn gang kan gaan op het huidje van de baby. Net zoals bij ontstekingen van de huid (dermatitis) en erytheem (onderhuidse zwellingen), kan huiduitslag ontstaan in de vorm van puistjes of kleine bultjes. Er zijn verschillende oorzaken.

Dermatitis en huiduitslag verschijnen gewoonlijk na de geboorte omdat de huid zich dan begint aan te passen aan de omgeving buiten de baarmoeder. Ook krijgt het te maken met nieuwe voeding.

In de meeste gevallen kan dit voorkomen totdat het kind ongeveer 3 jaar is. Vaak uit het zich in roodheid, uitslag met blaasjes met of zonder pus en jeuk. Soms gaat het ook gepaard met koorts.

Veelvoorkomende oorzaken van huiduitslag bij baby’s

 • Het gebruik van bepaalde type kleding. Bijvoorbeeld kleding gemaakt van synthetische vezels.
 • Contact met producten die chemische middelen bevatten zoals crème, shampoo, zeep en parfum etc.
 • Contact met chloor. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een zwembad met water waaraan chloor is toegevoegd.
 • Wrijving door het gebruik van wegwerpluiers.
 • Oververhitting.
 • Het vroegtijdig aanbieden van bepaalde voeding. 
 • Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in de voeding.
 • Slechte opname van voedingsstoffen.
 • Irritatie, woede of angst.
Huiduitslag bij baby's

Huiduitslag bij baby’s bestrijden

Over het algemeen helpt het om huiduitslag bij baby’s tegen te gaan door middel van crèmes en poeders die door de kinderarts zijn voorgeschreven. Deze producten zijn hiervoor gemaakt en worden ook veel gebruikt bij jonge kinderen.

Daarbij is het behouden van een goede hygiëne en de keuze voor schone kleding van belang om huiduitslag bij baby’s te bestrijden.

Het vermijden van wegwerpluiers is aan te raden aangezien deze voor wrijving zorgen. Ook hopen ze vocht op, waardoor de door ouders gehate huiduitslag kan veroorzaken.

Dit is de reden waarom vele moeders voor katoenen luiers kiezen. Een bijkomstig voordeel is de kleinere impact op het milieu en tegelijkertijd een garantie voor een gezondere huid.

Wanneer je om bepaalde reden gebonden bent aan wegwerpluiers, verschoon je baby dan vaak om de ophoping van vocht tegen te gaan.

Specialisten raden warme en chloorvrije baden aan, evenals het gebruik van natuurlijke, parfumvrije zeep. 

Daarbij is het ook van belang zorg te dragen voor goede voeding van je kind. Het geven van borstvoeding versterkt de weerstand en biedt hen de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Tot slot geven de experts aan dat kinderen niet blootgesteld zouden moeten worden aan besmette ruimtes. Ook ruimte met airco of plaatsen waar gerookt wordt zouden moeten worden vermeden. Dit geldt ook voor een stressvolle omgeving.

Vervelende huiduitslag bij baby's

Bestrijd huiduitslag bij baby’s met medicinale kruiden

Deze kruiden bevatten medicinale eigenschappen die voordelig kunnen zijn voor de gezondheid en in het bijzonder de verzorging van de huid.

Kamille en mint worden aangeraden bij de bestrijding van huiduitslag bij baby’s. Beiden kunnen gebruikt worden om jeuk tegen te gaan. 

Je kan een klein beetje van een mengsel van deze kruiden aanbrengen op de uitslag of ontsteking met een katoenen watje. Wanneer dit opdroogt zal je merken dat het hen oplucht omdat de jeuk afzwakt en de huid gehydrateerd wordt.

Deze kruiden kan je ook mengen in de flesvoeding van je baby. Ze bieden niet alleen versterkende eigenschappen voor de huid, maar zijn ook goed om het verteringsproces van je baby te verbeteren. 

Ken jij andere kruiden die gezondheid van je baby voordelen biedt? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cohen, B. Differential diagnosis of diaper dermatitis. Clinical Pediatrics. [En línea].
 • Moraga, F.A; Salcedo, S. Recién nacido: cuidado de la piel. Asociación Española de Pediatría. [En línea].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.