Wat te doen in het geval van een tekenbeet

Een bezoek aan het platteland of het bos is een aangename en ontspannende ervaring voor het gezin. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en maatregelen te nemen om insectenbeten te voorkomen vooral die van teken. In het artikel van vandaag vertellen we je wat de symptomen van een tekenbeet zijn en hoe je moet reageren.
Wat te doen in het geval van een tekenbeet

Laatste update: 28 januari, 2021

In de meeste gevallen veroorzaakt een tekenbeet niet meer dan een beetje roodheid, jeuk en zwelling rond de beet. Dit soort parasiet kan echter ziekten overbrengen via hun beten als ze enige tijd op de huid blijven zitten. Als dit gebeurt, dan is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Wat te doen in het geval van een tekenbeet

Zoals we hierboven hebben vermeld, veroorzaakt een tekenbeet meestal geen ziekten. Het speeksel in vrouwelijke teken kan echter een gifstof bevatten dat de ziekte van Lyme veroorzaakt, als de teek meerdere dagen aan de huid van een persoon blijft zitten.

Symptomen van een tekenbeet

Hieronder is een lijst van de symptomen die een tekenbeet meestal veroorzaakt. Natuurlijk kunnen de symptomen van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen kunnen slechts één symptoom ervaren, terwijl anderen verschillende symptomen kunnen ervaren.

  • Zwelling van de huid rond de tekenbeet.
  • Rood worden van het gebied.
  • Hoofdpijn.
  • Moeilijkheden met ademhalen
  • Verminderde spiercoördinatie.
  • Huiduitslag over het hele lichaam.
  • Totale verlamming.
  • Koorts.

Als je meteen merkt dat je een tekenbeet hebt

Spray tegen insecten op het lichaam spuiten

Als je het meteen merkt nadat je door een teek bent gebeten, dan moet je een aantal stappen nemen om de parasiet te extraheren.

Extractie met een pincet

Gebruik een pincet met een smalle punt om het insect eruit te halen. Streef naar de bek van de teek, het gedeelte dat zich het dichtst bij de huid van de persoon bevindt. Het is belangrijk om het lichaam van de teek niet te pletten.

Het verwijderen van de teek moet langzaam en continu zijn en loodrecht op de huid staan. Gebruik nooit plotselinge bewegingen of draaiende bewegingen. Het is vooral belangrijk om de teek niet te verpletteren.

Gebruik geen producten zoals nagellakverwijderaar, vaseline of andere stoffen in een poging om de extractie te verbeteren. Ze kunnen de zaken zelfs erger maken.

Soms kan een deel van de teek loskomen en vast blijven zitten in de huid van een persoon. Als het de bek van de teek is, die we eerder hebben genoemd, dan moet je je arts hiervan op de hoogte stellen. Op die manier kan hij of zij proberen de overblijfselen te extraheren met een kleine incisie in het gebied.

Als het toevallig een ander deel van het lichaam van de teek is, kan het lichaam van het individu het binnen een paar dagen vanzelf verdrijven.

Bewaar de teek

Als je de mogelijkheid hebt om de teek te houden, doe dat dan. Plaats het in een verzegelde zak of zet het in de vriezer totdat je een arts kunt zien. Hierdoor kan de arts het soort teek identificeren, wat betekent dat hij of zij mogelijk een completere diagnose kan stellen.

Ontsmetten

Nadat je het extractieproces hebt voltooid, volg je de onderstaande stappen:

  • Was je handen met zeep en water. Als je ontsmettingsgel of ontsmettingsalcohol hebt, gebruik dat dan ook.
  • Was eerst het gebied met zeep en water. Nogmaals, desinfecteer de bijtzone met alcohol.
  • Houd het getroffen gebied altijd schoon.
  • Niet krabben.
  • Breng een koud kompres aan op het getroffen gebied.

Hoe een tekenbeet te voorkomen

Vrouw krabt aan haar arm

Teken komen veel voor in beboste gebieden, evenals hoge grasachtige gebieden met bosjes en struiken. Je moet daarom, als je een uitje hebt naar dit soort gebieden, lange mouwen en een lange broek gebruiken. Dit zal helpen voorkomen dat teken op je huid blijven zitten.

Het is ook een goed idee om je broekspijpen in je sokken te stoppen. Zelfs als je een broek draagt, als ze onderaan open zijn, kunnen insecten gemakkelijk omhoog kruipen om je huid te bereiken. Als je je broek in je sokken stopt, voorkom je dat dit gebeurt.

Het is ook belangrijk om insectenwerend middel te gebruiken. Spray het niet alleen op je huid, maar ook op de kleding die je zult gebruiken terwijl je weg bent. Dit biedt een meer volledige bescherming.

Je moet elk uur of twee uur opnieuw afweermiddel aanbrengen, zodat het effect niet vermindert. Op die manier ben je zeker van een continue bescherming.

Als je dieren in huis hebt, moet je ze regelmatig voor parasieten behandelen om verspreiding te voorkomen. Dit is vooral het geval bij katten en honden, omdat het meest voorkomende type teek de hondenteek is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.