Help! Mijn kind heeft wormen, wat moet ik doen?

Heeft jouw kind wel eens last van wormen gehad? De eerste aanduiding dat je kind er last van heeft is meestal enorme jeuk rond de anus.
Help! Mijn kind heeft wormen, wat moet ik doen?

Laatste update: 17 februari, 2019

Vandaag zullen we het hebben over hoe je kunt ontdekken of je kind wormen heeft. We vertellen je ook wat je kunt doen om het te voorkomen en hoe het te behandelen.

Deze wormen noemt men ook wel aarsmaden of rondwormen. De wetenschappelijke naam is Enterobius vermicularisHet zijn kleine parasieten waarmee kinderen soms worden besmet.

Ze zien eruit als een kleine, dunne worm van ongeveer 1 centimeter lang, zijn witachtig of grijs van kleur en bewegen.  Ze nestelen zich in de dikke darm, de anus en, in het geval van meisjes, in het buitenste deel van de vagina.

Symptomen van wormen bij kinderen

 • Het meestvoorkomende symptoom bij kinderen is een intense jeuk in het gebied rond de anus. 
 • Meisjes kunnen ook last krijgen van jeuk in de vagina, omdat het heel dicht bij het anale gebied ligt. Besmetting in of rond de vagina komt vrij vaak voor.
 • Meisjes kunnen ook ongewone vaginale afscheiding hebben.
 • Kleine kinderen kunnen tijdens het plassen pijn of een branderig gevoel hebben. Dit kan een worminfectie verwarren met een blaasontsteking of een ander soort van urineweginfectie.
 • Jeuk treedt op of wordt erger gedurende de nacht, omdat de vrouwtjeswormen dan hun eitjes leggen. Ze kunnen dagelijks wel tot 20.000 eitjes leggen.
 • Als kinderen de neiging voelen om te krabben, kan huiduitslag optreden.
 • Door de jeuk kan het kind vaak niet in slaap komen of het wordt wakker in het holst van de nacht.
 • Gebrek aan eetlust. Het kind kan buikpijn hebben. Vermoeidheid door gebrek aan slaap kan ook de eetlust verminderen.
 • Apathie. Moeilijk slapen vanwege de jeuk heeft tot gevolg dat het kind uitgeput wakker wordt.
 • Tandenknarsen tijdens de slaap is meestal iets dat voorkomt als iemand gestrest is, maar bij kinderen met wormen gebeurt dit vanwege het ongemak van intense jeuk.
 • Sommige kinderen ervaren ook koorts.

Hoe worden kinderen besmet met wormen?

De besmetting begint met jeuk. Het kind krabt zichzelf. Hij weet nog niets van het belang van het wassen van zijn handen of van de mogelijkheid om ziektes op te lopen en steekt zijn handen in zijn mond.

Hoe worden kinderen besmet met wormen

Het kan ook gebeuren dat de eitjes van de wormen van de handen naar een willekeurig voorwerp worden overgebracht. Als het kind dat voorwerp vervolgens in de mond stopt, kan hij ook besmet worden. Kinderen stoppen vaak objecten in hun mond in hun eerste levensjaren. Andere gezinsleden kunnen ook worden besmet door deze voorwerpen.

Hoe weet je dat je kind wormen heeft?

Er zijn verschillende methoden om hierachter te komen. De eenvoudigste is om naar de ontlasting van het kind te kijken. Als er kleine wormen in zitten, is hij besmet.

De moeder kan het gebied rond de anus ook zorgvuldig observeren door de billen van het kind uit elkaar te houden. Als je dit ‘s avonds of ‘s nachts doet, zal de moeder waarschijnlijk de parasieten kunnen zien als het kind besmet is met wormen.

Een andere methode is om stroken van een zelfklevend papier, gemaakt voor dit doel, te gebruiken. De arts plaatst het papier op de anus en verwijdert dit na een bepaalde tijd. Vervolgens bekijkt hij het papier onder een microscoop.

De behandeling van wormen bij kinderen

De behandeling van wormen bij kinderen is vrij eenvoudig door toediening van een medicijn door de mond. Het is meestal slechts één dosis. Sommige kinderartsen raden aan om na ongeveer 20 dagen de behandeling te herhalen. Dis is om de parasieten te verwijderen die in eitjes zaten en de eerste behandeling overleefden.

De behandeling van wormen bij kinderen

Sommige specialisten raden aan het hele gezin te behandelen om zo de verspreiding van de parasieten te voorkomen. Vooral als iemand het bed of de slaapkamer met het kind deelt, kan dit belangrijk zijn.

Let wel dat de geneesmiddelen die worden gebruikt om wormen te behandelen geen antibiotica zijn, omdat wormen geen bacteriën zijn.

Huidletsel, veroorzaakt door het krabben, kan je ook behandelen. Er zijn hiervoor verzachtende en ontstekingsremmende crèmes en zalfjes. In het geval van ernstiger verwondingen moet een arts bepalen of de wondjes zijn geïnfecteerd. Als dat het geval is, zal hij waarschijnlijk een antibiotische zalf voorschrijven.

Het voorkomen van besmetting

Hier zijn enkele aanbevelingen om wormen bij kinderen en de rest van het gezin te voorkomen:

 • Klop kleding niet uit, want zo kun je de eitjes van de wormen door hele kamer verspreiden.
 • Was de lakens en kleding van het kind met warm water: handdoeken, lakens, slopen en vooral ondergoed. Doe dit regelmatig.
 • Gebruik antibacteriële schoonmaakmiddelen.
 • Moedig de gewoonte aan dat je kind zijn handen wast nadat hij naar de wc is geweest en voordat hij gaat eten. Het is belangrijk dat de ouders controleren dat het kind dit op de juiste manier en elke keer doet.
 • Knip de nagels van de vingers en maak met een speciale borstel voor dit doel goed schoon onder de nagels.
 • Voorkom dat het kind op zijn vingers zuigt.
 • Leer het kind om geen voorwerpen in zijn mond te steken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.